Suurbritannia ja USA kahtlustavad, et Venemaa katsetas Maa orbiidil kosmoserelva

Inna-Katrin Hein
Copy
Maa orbiidil satelliit. Pilt on illustreeriv
Maa orbiidil satelliit. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Suurbritannia ja USA kaitsejõud tegid avalduse, milles süüdistavad Venemaad kosmoserelva katsetamises meie planeedi orbiidil.

Arvatakse, et Vene satelliit vabastas orbiildil võimaliku kosmoserelva testimisega seotud objekti, teatab mtvuutiset.fi.

USA andmetel vabastas objekti Cosmos-2543 satelliit, mis on olnud Maa orbiidil alates 2019. aastast ning see viitab, et tegemist on militaarsatelliidiga.

USA on juba pikka aega tundnud muret Venemaa satelliitide pärast ning nüüd tegid samasuguse pöördumise ka britid. «Selline tegevus ohustab kosmose rahumeelset kasutamist ja suurendab võimaliku kosmoseprügi hulka, mis võib kahjustada satelliite ja kosmosesüsteeme, millest maailm sõltub,» ütles Briti kaitseväe kosmoseosakonna ülem Harvey Smyth.

Smyth kutsus Venemaad üles olema vastutustundlik ja tulevikus kosmoses relvateste mitte läbi viima.

USA teatel äratasid Venemaa satelliidid juba 2018. aastal kahtlusi ning selle aasta alguses liikus üks Vene satelliitidest USA omade läheduses.

USA kaitseväe kindrali Jay Raymondi kinnitusel on neil tõendeid, et Venemaa on katsetanud kosmoses relvi, mida saab kasutada satelliitide vastu.

USA, Suurbritannia ja Venemaa ning veel rohkem kui 100 riiki on sõlminud kosmose rahumeelsetel eesmärkidel kasutamise lepingu.

Venemaa teatas Suurbritannia ja USA avaldusele vastuseks, et nad vaid kontrollisid oma kosmosetehnikat, mitte ei katsetanud relva. «Hiljutiste kosmosetehnoloogiliste katsete käigus uuriti ühte meie satelliiti üksikasjalikumalt, kasutades kosmoselaevade erivarustust,» teatas Venemaa kaitseministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles