VIDEO ⟩ Trump: olen teinud afroameeriklaste heaks rohkem kui keegi teine, välja arvatud Abraham Lincoln

Inna-Katrin Hein
Copy
Orjade vabastamise memoriaal USA pealinnas Washingtonis, millel on president Abraham Lincolni vabastatud orjaga
Orjade vabastamise memoriaal USA pealinnas Washingtonis, millel on president Abraham Lincolni vabastatud orjaga Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

Ameerika Ühendriikide valitsuse igapäevane koroonaolukorra pressikonverents sai täna üllatava lõpu, kuna reporterid küsisid president Donald Trumpilt, kuidas ta suhtub presidendikandidaat Joe Bideni kriitikasse.

Biden nimetas Trumpi USA esimeseks rassistlikuks presidendiks, teatab msn.com.

Kuigi koroonapressikonverentsil on teemaks viirus, on ajakirjanikud küsinud Trumpilt ka muud päevakajalist. Nüüd küsitigi Trumpilt, et mida ta Bideni seisukohavõtust arvab.

Trump rääkis alguses justiitsüsteemi reformimisest ja USA vähemusse kuulujatele paremate tingimuste loomisest.

«Olen teinud afroameeriklaste heaks rohkem kui keegi teine, erandiks on Abraham Lincoln. Mitte keegi teine ei ole nii palju head teinud, kui mina,» teatas USA president ja lõpetas pressikonverentsi.

USA president Donald Trump 22. juulil 2020 Valges Majas
USA president Donald Trump 22. juulil 2020 Valges Majas Foto: Silbiger / Pool via CNP / MediaPunch via www.imago-images.de/imago images/MediaPunch/Scanpix

USA meedia teatel on Trump end ka varem võrrelnud USA 16. presidendi Abraham Lincolniga (1809 - 1865), kes 22. septembril 1862, mil USAs käis kodusõda, kuulutas välja orjade vabastamise proklamatsiooni, mis jõustus 1. jaanuaril 1863.

USA 16. president Abraham Lincoln 1863. aasta fotol
USA 16. president Abraham Lincoln 1863. aasta fotol Foto: ALEXANDER GARDNER/via REUTERS/Scanpix

Orjusest vabastamine puudutas rohkem kui 3,5 miljonit orjastatut.

Kriitikud märkasid, et nii presidendikandidaat Biden kui veel mitmed USA presidendid on kasutanud rassistlikku keelt ja toetanud rassistlikku poliitikat. Varasematel sajanditel võimul olnud USA presidentidel oli ka orje.

Trump on öelnud nii Aafrika maade kui Mehhiko kohta, et need riigid on «sitaauguriigid» (shithole countries) ning et Mehhiko saadab meelega kurjategijaid USAsse.

Trump sõnas mõni aeg tagasi kongressis töötava, vähemusse kuuluva ja USAs sündinud naise kohta, et ta peaks minema oma kodumaale tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles