PILDID JA VIDEO ⟩ Austraalia lennufirma Qantas piloodid saatsid viimase Boeing 747 «pensionile»

Inna-Katrin Hein
Copy
Austraalia lennufirma Qantas piloodid jätsid hüvasti Boeing 747, mis tõusis Sydneyst õhku, et lennata USAsse, kus ta viiakse Mojave kõrbesse
Austraalia lennufirma Qantas piloodid jätsid hüvasti Boeing 747, mis tõusis Sydneyst õhku, et lennata USAsse, kus ta viiakse Mojave kõrbesse Foto: Loren Elliott/REUTERS/Scanpix

Austraalia lennufirma Qantas viimane Boeing 747 tegi täna oma viimase lennu, tõustes Sydneyst õhku ja lennates USAsse Los Angelesse, kus ta viiakse edasi Mojave kõrbe lennukite «surnuaeda».

Enne kui lennuk lahkus Austraalia õhuruumist, jättis ta suurejooneliselt hüvasti, joonistades õhus Qantase logo, mis kujutab kängurut, teatab news.com.au.

Selle talletas reaalajas lende jälgiv lehekülg Flightradar.

Lisaks Qantase juhtidele, pilootidele ja stjuardessildele oli lennukit tulnud ära saatma palju austraallasi, kellest osa on selle õhulaevaga lennanud. 

Austraalia lennufirma Qantas viimane Boeing 747, mis tõusis Sydneyst õhku, et lennata USAsse, kus see viiakse Mojave kõrbesse lennukite «surnuaeda». Kohalikud tulid lennukiga hüvasti jätma.
Austraalia lennufirma Qantas viimane Boeing 747, mis tõusis Sydneyst õhku, et lennata USAsse, kus see viiakse Mojave kõrbesse lennukite «surnuaeda». Kohalikud tulid lennukiga hüvasti jätma. Foto: PETER PARKS/AFP/Scanpix

Mitmed lennufirmad on loobumas Boeing 747 lennukitest, kaasa arvatud Briti lennufirma British Airways, mis teatas sellest juuli alguses. Firma teatel on «taeva kuningannadest» loobumise osaliseks põhjuseks koroonapandeemia, mille tõttu lennuliiklus kaua aega seisis, ei olnud reisijaid ja lennufirmal tekkis majanduslik kahju.

Ka Qantase juhid kinnitasid, et Boeing 747 mudelitest loobumise üheks põhjuseks on globaalne koroonakriis.

Boeing 747, hüüdnimega Jumbo Jet, on USA lennukiehitusfirma Boeing neljamootoriline reaktiivreisilennuk.

Austraalia lennufirma Qantas viimane Boeing 747, mis tõusis õhku Sydneyst, et lennata USAsse «pensionile».
Austraalia lennufirma Qantas viimane Boeing 747, mis tõusis õhku Sydneyst, et lennata USAsse «pensionile». Foto: SAEED KHAN/AFP/Scanpix

Boeing 747 esmalend toimus 9. veebruaril 1969 ja lennufirmad hakkasid lennukit kasutama alates 1970. aastast.

Boeing 747 oli kuni Airbus A380 kasutuselevõtuni kõige laiema kerega reisilennuk, välislaiusega 6,50 meetrit ja peateki siselaiusega 6,10 meetrit.

Lennuk, mis on äratuntav «küüru» järgi, lendab kuni 967 kilomeetrit tunnis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles