Udmurdi külamees leidis küttematerjalist Kalašnikove

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalašnikovi automaadid.
Kalašnikovi automaadid. Foto: SCANPIX

Venemaal Udmurtias elav külamees põhjustas üleriigilise skandaali, olles leidnud kütteks ostetud kastidest 79 Kalašnikovi automaati, vahendas Vene meedia.


Eile pöördus politseisse 57-aastane Udmurtias asuva Sovhoznõi küla elanik, kes ütles end olevat leidnud küttepuudeks ostetud kastist Kalašnikovi automaadi.

Operatiivrühm avastas külamehe hoovilt 64 kasti, millest seitsmes oli kokku 79 Kalašnikovi automaati, samuti 253 magasini ning erinevaid varuosi.

Selgus, et kastid tõi kohale erafirma 39-aastane juht, kes pidi Iževski masinatehase territooriumilt peale võetud kastid prügimäele viima, ent otsustas need, teadmata, et neis sisalduvad relvad, rahaks teha.

«Kontrolli käigus selgitas politsei välja, et relvad on pärit kaitseministeeriumi arsenalidest ning need toodi Ižmaši utiliseerimiseks, aga relvakaste kasutati edaspidi olmejäätmete äraviimiseks. Kaste Votkinski rajoonis asuvale polügoonile viinud autojuht otsustas tee peal teenida ning müüs need avalduse esitanud mehele küttepuudeks, arvates, et kastid on tühjad,» selgitas politsei esindaja Interfaxile.

Politsei korraldas pärast automaatide avastamist uurimisretke Iževski lähstel asuvale prügimäele, otsides sealt võimalikke relvi ja muid ohtlikke esemeid.

Prokuratuur on algatanud uurimise vahejuhtumi asjaolude selgitamiseks.

Venemaa kaitsetööstuse eest vastutav vastne asepeaminister Dmitri Rogozin kirjutas vahejuhtumit kommenteerides oma Twitteri kontole: «Vaat kuidas!» Ta lisas, et kavatseb 24. jaanuaril pidada ettevõttes nõupidamise Venemaa tulirelvade tootjatega.

Kalašnikovi automaat AK-47 ja selle moodsamad versioonid on eelistatud relvadeks mitmekümne riigi sõjaväele ja erinevatele relvarühmitustele.

Maailmas on müüdud üle saja miljoni Kalašnikovi automaadi ning neid kasutatakse ulatuslikult konfliktipiirkondades nagu Iraak, Afganistan ja Somaalia.

Automaadi looja, Mihhail Kalašnikov pälvis 2009. aastal prestiižse Venemaa kangelase aunimetuse ning Iževskis tegutseb muuseum, mis on täielikult pühendatud tema elule ja tööle.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles