Venemaa spordis keeb jälle. Antidopinguagentuuri juhti süüdistatakse majanduskuritegudes

Elu24
Copy
Venemaa 110 meetri tõkkejooksu täht Sergei Šubenkov.
Venemaa 110 meetri tõkkejooksu täht Sergei Šubenkov. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP/Scanpix

Venemaa spordielu on taas keemistemperatuuril. Eelmisel neljapäeval väideti Venemaa meediakanalis Telegram, et Venemaa antidopinguagentuuri RUSADA juht Juri Ganus on osaline finantspettuses.

Kuigi Telegrami näol on tegemist sotsiaalmeediakanaliga, ruttas Ganus vasturünnakule. Ukrainas sündinud Ganus kutsus kokku pressikonverentsi, kus lükkas väited ümber.

«See on täielik jama ega põhine faktidel,» teatas Ganus uudisteagentuuri TASS vahendusel. Venemaa antidopinguagentuuri juhi sõnul on tegemist ajujahiga tema juhitavale organisatsioonile.

Venemaa antidopinguagentuuri RUSADA juht Juri Ganus
Venemaa antidopinguagentuuri RUSADA juht Juri Ganus Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS/Scanpix

«Artikli eesmärgiks oli RUSADA-t halvas valguses näidata.»

Põhjuseid, miks Ganus Venemaal meediajahi märklauaks sattus, võib otsida eelmiste nädalate uudistest, kui Maailma kergejõustikuliit (WA - World Athletics , endine IAAF) teatas 1. juulil, et Venemaa pole neile õigeaegselt tasunud viie miljoni dollari suurust trahvi osamakset. Kogu trahvisumma on 10 miljonit dollarit.

Samas teatas WA, et on külmutamas kaht Venemaa kergejõustikku puudutavat programmi: üks puudutab nii nimetatud neutraalseid sportlasi ja teine Venemaa kergejõustikuliidu RusAFi taasliitumist maailma kergejõustikuorganisatsiooniga. Kuigi Venemaa on juba viis aastat rahvusvahelisest kergejõustikust eemal olnud, on üksikutel sportlastel lubatud suurvõistlustest osa võtta, seda tingimusel, kui neil on õnnestunud tõestada oma sõltumatust Venemaa riiklikust dopingupoliitikast. 

Värske WA otsuse kohaselt ei ole edaspidi suurvõistlustel lubatud osaleda ühelgi Venemaa kergejõustiklasel. Näiteks kuuluvad selliste atleetide hulka kõrgushüppaja Maria Lasitskene, teivashüppaja Anželika Sidorova ja tõkkejooksja Sergei Šubenkov, kes ei saa sellisel juhul võistleda augustis käivituval Teemantiiga etappidel, vahendas Iltasanomat. 

Ganus kommenteeris WA otsust, kui surmahoopi Venemaa kergejõustikule.

Moskvas on mitmeid kõrgeid spordiametnikke, kes aga usuvad, et tegemist on lääne vandenõuga Venemaa spordi vastu. Alates 2017. aastast RUSADAt juhtiv Ganus on üritanud Venemaa spordijuhtkonda küll üles raputada, kuid tema sirgeselgsus ja otsene kõnemaneer on paljudele pinnuks silmas. On tõenäoline, et just need jõud üritavad nüüd Ganust kohalt tõugata. 

RUSADA-l pole olnud teatavasti tegemist Moskva dopingulaborites toimunud dopinguproovide manipulatsioonidega. 

Teisipäeval tagasiastunud endise Venemaa kergejõustikuliidu tegevjuhi Jevgeni Jurtšenko sõnul oli alaliidu kassa tühi, ja raha lihtsalt polnud, et trahvid õigeaegselt ära maksta. 

WA juhtkond käsitleb Venemaa kergejõustiklaste täielikku blokeerimist võistlustest juulikuu lõpus. Maailma antidopinguagentuur WADA keelas Venemaa sportlastel olümpiamängudel ja maailmameistrivõistlustel osalemise eelmise aasta detsembris. Venelased kaebasid otsuse edasi Spordi Arbitraažikohtusse CASi. CAS kuulutab lõpliku otsuse välja käesoleva aasta novembris.

RUSADA juht Ganus lubas omakorda kohtusse kaevata kõik kaasmaalased, kes tema kohta valet on levitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles