Millest suhetes kõige rohkem puudust tuntakse?

Kristina Herodes
, Arteri ajakirjanik
Copy
Õnnelikud suhted oskavad võtta aega selleks, et lähedus ja säde säiliks. Aga kuidas?
Õnnelikud suhted oskavad võtta aega selleks, et lähedus ja säde säiliks. Aga kuidas? Foto: Merit Boejikens

Millest inimesed kõige rohkem puudust tunnevad? Rahast, seksist, puhkusest? Vale puha – hoopis millestki muust.

Elu pole kunagi olnud nii lihtne nagu praegu. Paraku ei kajastu see õitsvas rahulolus, pigem vastupidi – ka vingumist pole kunagi enne olnud nii palju kui praegu. Milles siis mure, miks terve hulk inimesi nina norus istub ja arvab, et ei saa elus seda, mida tahaks ja vääriks? Sest nad tunnevad, et neid ei armastata.

Armastamine on protsess, mis väljendub igaühe jaoks eri tegudes. Üks ootab sõnu, teine üheskoos veedetud kvaliteetaega, kolmas kinke, neljas abikätt, viies puudutust. Segane värk? Siiski mitte nii väga. Durexi uuringute järgi tunnevad nii mehed kui ka naised kõige enam puudust romantikast. Seda kinnitas lausa 93 protsenti vastanutest. Ühes teadlikult loodud romantilises õhtus sulavad elamuskirkaks tervikuks kokku ilusad sõnad ja kvaliteetaeg, välistatud pole muudki tahud. Eks ole ju vana tõde, et iga mees on võimeline kehastuma rüütliks, kui eesmärk on füüsiline preemia välja võluda. Miskipärast kipub see väärt oskus aga püsisuhte sõlmimise järel taandarenema. Mis sa ikka enam nooli pillud, roosisülemeid ja taevatähti koju tood ja vaeva näed, kui seks on iga kell niigi käepärast?

Nüüd võiks laialt levinud romantikapuuduse justkui meeste kraesse ajada. Öelda, et nemad on süüdi, et kuningapoeg valge hobuse seljast diivanile kolis ja sinna pesitsema jäigi. Aga see poleks õiglane! Mis võrdõiguslikkusest siin rääkida, kui mehed kõige loomises vastutavaks teha? Mina leian, et romantikat saab luua igaüks ja vahet pole, kes seda teeb. Ja kui kumbki ei oska ega taha olla käivitav pool, saab seda teha ka hoopis keegi kolmas! Aga kes? Romantikadisainer.

Merit Boeijeknsi muretu loomus aitab romantika lainele häälestuda ka neil, keda kontrollivajadus muidu kammitseb.
Merit Boeijeknsi muretu loomus aitab romantika lainele häälestuda ka neil, keda kontrollivajadus muidu kammitseb. Foto: Erakogu

Sõbrad sundisid

Merit Boeijkens on abikaasa Peteriga koos olnud kakskümmend kaks aastat ja mõlema silmad hoiab säramas just romantika. «Kui olla nii pikalt koos, tuleb ise midagi ette võtta, et mitte rutiinile alla anda,» räägib Merit. «Me oleme mõlemad väga loomingulised ja spontaansed ning vajame elamusi nagu õhku! Minu väärtustes kaaluvad ühised hetked ja elamused üles kogu maailma raha ja võimu. Need ei anna minu meelest elule mõtet ega värvi.»

Meriti abikaasa Peter on kuulus florist, naine ise tunnustatud stilist. Mõlemal on ilu loomises meistritase käes. Aastaid on kumbki üllatanud teineteist romantiliste õhtutega. Aga kuna Merit armastab elamusi jagada, kostitas ta oma oskustega ka sõpru. Sealt saigi idee tiivad. «Sa oled ju romantikavõlur, ja see on täpselt see, millest inimestel puudus on, tee sellest ometi teenus,» innustasid sõbrad.

Merit Boeijkens mõtles: loodus talle meeldib, ilu luua meeldib, süüa teha meeldib, kellegi õnnelikuks tegemise protsessi naudib rohkem kui midagi muud... Ja nii panigi ta kokku romantikapikniku paketi kahele. Disainib midagi erilist ja individuaalset, mille emotsionaalne väärtus on suur.

Stilistika kõrvale oligi ta juba mõnda aega uut väljakutset otsinud ning romantikadisaineri töö sobis pilti täpselt õigeid oskusi ühendava legotükina.

«No ma olen kohe loodud selline teenindaja tüüpi inimene,» naerab Merit. «See on parim preemia, mida oma töö eest võin saada, kui näen teiste siiraid emotsioone. Stilistikas on ju tegelikult sama: paned kellegi ilusti riidesse ja tõstad tema enesekindlust. Romantikat luues saan samamoodi osa sellest õnnest, mis inimeste ümber tekib. Ma ammutan sellest tohutult energiat.»

Sõna levist tuttavalt tuttavale ja peagi soovisid kallimat üllatada juba võõrad inimesed. Nüüdseks on Merit piknikke korraldanud pea igal pool, kuhu fantaasia vaid lennata suudab – metsa sees, mere kaldal, aasal, liivaluidetel. Kirgliku loodusmatkajana teab ta kauneid kohti küllaga.

«Oleme Peteriga aru saanud, et romantika hoiab suhet elus,» ütleb Merit. «Mõlemad oleme mõistnud, et vajame seda. Ja teised vajavad ka. Mul ei ole kahju seda neile jagada.» Abikaasad on mõlemad aktiivsed, kumbki omal rindel. Peter lillemaailmas, Merit aga on olnud pea kogu elu modell, 13 aastat stilist ning lisaks rahvusvahelise naisteklubi asepresidendina tegev heategevuses. Lisaks on paaril kolm poega, kõik juba täiskasvanuks saamas ja omakorda aktiivse elustiiliga. «Me ei ole seda tüüpi paar, kes teeks kõike ninapidi koos. Aga siis võtame aega ja teeme ühiselt midagi toredat!»

Kristina ja Marko proovisid romantilist piknikku koos Meritiga kurekelladest sinetaval aasal. Jätsime kõik valikud romantikadisaineri teha – nii koha kui ka menüü. Kallim esiti kahtles, siis nõustus. Hiljem aga oli mul asjaliku eesti mehe asemel kõrval taassünni teinud romantik. «Ülikõva elamus. Väga hea toit, väga hästi kasutatud aeg, ja see, kui soe ja armas Merit ise on, on veel omaette kirss tordil.»
Kristina ja Marko proovisid romantilist piknikku koos Meritiga kurekelladest sinetaval aasal. Jätsime kõik valikud romantikadisaineri teha – nii koha kui ka menüü. Kallim esiti kahtles, siis nõustus. Hiljem aga oli mul asjaliku eesti mehe asemel kõrval taassünni teinud romantik. «Ülikõva elamus. Väga hea toit, väga hästi kasutatud aeg, ja see, kui soe ja armas Merit ise on, on veel omaette kirss tordil.» Foto: Merit Boeijkens

Kuhu kadus prints?

Miks me romantikaks aega ei leia? Sageli on põhjus lihtne, kumbki pool on kibedaks muutnud: «Miks mina üksi pingutan, kui tema üldse vaeva ei näe?» Aitaks suhtumise muutus: suhetes ei kehti kaubandus ehk kui sina mulle, siis mina sulle. Iga liigutus on investeering meisse ja tegelikult juba andmisrõõmuga tasutud.

Naised jätavad liigutuse tegemata ajast-arust hoiaku tõttu, et aktiivne pool peab alati mees olema. Istuvad, mossitavad, ja kui mees küsib, milles asi, siis isegi mitte ei vihja. Teine põhjus on ebavõrdne tööjaotus suhetes – naine tunneb, et tema peal on niigi kogu koorem: majapidamine, lapsed, köök, lisaks päevatöö. Mees aeleb diivanil, lilligi ei too! Kolmas põhjus, miks romantika kiratseb ja ühes sellega kogu suhe, on naiselik kontrollivajadus – mees on kriitika ja «mina tean paremini»-suhtumisega nii kastreeritud, et ei julge ise enam sammugi astuda.

Romantika keset suveõhtust aasa.
Romantika keset suveõhtust aasa. Foto: Merit Boeijkens
Kahekesi rannal - miks mitte koguda ellu hetki, mis eljuks ajaks meelde jäävad?
Kahekesi rannal - miks mitte koguda ellu hetki, mis eljuks ajaks meelde jäävad? Foto: Merit Boeijkens
Merit Boeijkens oskab stilistina ilusaks muuta nii inimesed kui pinkinkulaua.
Merit Boeijkens oskab stilistina ilusaks muuta nii inimesed kui pinkinkulaua. Foto: Merit Boeijkens

Mehed pole romantilised siis, kui tunnevad end ebakindlalt. «Ei tea, imelik nagu. Võõras värk, äkki kukub naeruväärselt välja.» Teine põhjus on see, et naine on loobunud olemast unistuste printsess, ja naiselikkusele käegalöömist võib mees tajuda valusa laksuna oma mehelikkuse pihta. Kolmas põhjus: mehel pole energiat, kuna ta ei tunne end imetletu ja hinnatuna. Pruugiks naisel vaid meest tunnustada, oleks kuningapoeg krapsti platsis, kuu ja tähed kaenlas, pauerit nii palju, et viskaks valge hobusegi õlale.

Merit jutustab silmade särades, et kõige rohkem pöörduvad tema poole sooviga kallimat üllatada just mehed. «Ega kõike ei pea ise tegema ja oskama. Lihtsalt tee selgeks, mida soovid, mina aitan hea meelega need unistused teoks teha.» Küsida saab piknikku ka enda jaoks tähenduslikus paigas, vanavanemate mahajäetud talukohas, mõnd ühist eluhetke märkiva puu all... Teine pool ei pea ees ootavast midagi teadma, ja parem ongi, kui ei tea. Kutsu ta jalutama ja Merit tegeleb kõige muuga.

Appi tõttab doktor romantik

Romantikadisainer teab väga hästi, kui abitult ja ebakindlalt mehed end vahel tunnevad, soovides väga kallile ja olulisele naisele elamust luua. Närv on sees, hirm takistab tegutsemist nagu püünis. «Issand, ma tahaksin kõiki neid mehi aidata,» hüüatab Merit emotsionaalselt. «Mina olen hea meelega see Doktor Romantik

Kahekesi lüüakse klaase kokku sellises miljöös vist ainult muinasjutufilmis. Aga miks peaks päris elu lahjem ja romantikavaesem olema?
Kahekesi lüüakse klaase kokku sellises miljöös vist ainult muinasjutufilmis. Aga miks peaks päris elu lahjem ja romantikavaesem olema? Foto: Merit Boeijkens

Eestlane ajab vahel jonni ja punnib kõiges ise, abi ei palu. Romantikas aga on vahel just tark lasta teistel töö ära teha, hoida kogu oma energia nautimiseks. Samuti loob ebavõrdse positsiooni olukord, kus üks on andja ja vastutaja, teine saaja ja ehk ka hinnangu anda. Olge koos need, kes kogevad, ja elamus on kirkam ning liitvam. Raske võib olla ka kontrolli ära anda, kuid just usaldades ja minna lastes langeb stressitase. Tulemus – veelgi eredam elamus. «Mulle meeldivadki kõige rohkem need kliendid, kes ei taha liialt kõike kontrollida. Usaldavad mind. Ja tõesti – ma ju oskan kõigile detailidele mõelda, ärge muretsege, lubage mul lihtsalt enda eest hoolitseda!»

Ilm kui kapriisne kolmas

Kuna romantikadisainer loob elamusi looduses, mängib tervikus tähtsat rolli alati ka ilm. Vahel muretsetaksegi liialt, et kas ikka on päikesepaiste, ega ometi sääski ei ole, viimati puhub tuul... «No see töö on mõnes mõttes nagu jäätisemüüja oma, ilmast sõltub palju,» tunnistab Merit. «Kuid inimeste endi häälestusest sõltub siiski asja sisu. Paljud muretsevad liiga palju. Ilm ei riku tunnet, kui aeg on teineteisele võetud ja armastus olemas. Vihm ei lõhu romantikat. Õnnelik saab olla ka hoopis midagi muud kogedes kui päikeseloojangu-klišee. Kulissid on kenad, aga sisu on südames. Tihtipeale tunnen, et paarid, kellele on välised detailid nagu ilm tähtsamad kui omavaheline side, mis kogu selle ruumi täidab, ehk ei peakski üldse koos olema...»

Ootamatu vihma korral saab Merit pikniku kiirelt üle viia oma aia salasoppi või katuse alla. Kõik on paindlik ja spontaanne. Mõne külalisega on tekkinud lausa nii hea klapp, et veinil lastakse voolata ja võõrustaja on külalised ka öömajale jätnud. Kui inimene julgeb jagada oma unistusi romantilise pikniku kohta, leiab disainer võimalused, et need täituksid.

Mitte ainult käepalumiseks

Meriti unistus on korraldada käepalumise hetki. Seni pole neid veel ette tulnud. Küll aga on tähistatud igasuguseid sündmusi, näiteks pulma-aastapäevi. Või siis lihtsalt võetud aeg ja loodud ühine meeldejääv õhtu ilma ühegi põhjuseta. Paljud peod meie elus ei sõltu ju mitte punastest kuupäevadest, vaid oma valikutest. Mõni pragmaatiline eestlane ajab praegu kindlasti sõrad vastu – et mis romantikat siin vaja?! Kõige kibedamal heinaajal!? Mingu kõblaku koos, kui hing tahab elamust. Merit tunnistab muiates, et kõik ehk ei vajagi romantikat. Kuid selle igatsetud tunde, et sind väärtustatakse ja armastatakse, annab romantikaks võetud aeg tagasi nii mehele kui ka ka naisele.

Lopsaka looduse rüppe peidetud üllatuspiknik.
Lopsaka looduse rüppe peidetud üllatuspiknik. Foto: Merit Boeijkens

«Olen aru saanud, et eesti mehed on tegelikult väga romantilised,» õhkab Merit. «Aga nad näitavad seda poolt alles siis, kui saavad aru, et nende armastatu väärtustaks seda. Mees on ju praktiline, ta ei pane oma energiat sellesse, mida tema naine ei hinda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles