James Bondi filmide kurikaelad on tuumaenergia mainet kahjustanud?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmi «Dr.No» reklaamplakat
Filmi «Dr.No» reklaamplakat Foto: Wikipedia.org

Briti kuningliku keemiaühingu presidendi sõnul on James Bondi filmide kurikaelad nagu Dr. No tuumaenergia mainet kahjustanud.

David Phillips sõnas, et esimese Bondi filmi negatiivne tegelane Dr.No, kes ehitas endale tummapunkri, lõi samas tuumaenergiast pildi kui väga kahjulikust asjast, edastab The Telegraph.

Veel mitmed teised Bondi filmide negatiivsed kangelased on tuumaenergiat oma ambitsioonide täideviimiseks kasutanud, süvendades pilti, et tuumaenergia on «kuradist».

1962. aastal valminud esimesed Bondi-filmis mängis peaosa Sean Connery. Selles linateoses oli teemaks Külma sõda ning tuumarelvastumine.

Bondi vastast kehastas Joseph Wiseman, kelle tegelane Dr.No tahtis maailmas hävingut külvata, kuid Bondi õigeaegne vahelesegamine hoidis selle ära.

Phillipsi sõnul kinnistasid Bondi-filmide antikangelased tuumaenergia negatiivset mainet ning selle tõttu on paljud tuumaenergia suhtes skeptilised.

«Tuumaenergia on tulevikuenergia. Fossiilsetel kütustel põhineva energia aeg hakkab otsa saama. Tuumaenergiale tuleb roheline tuli anda ja mitte enam tähele panema Dr. No loodud moonutatud pilti,» lisas Briti asjatundja.

Briti roheliste partei esindaja arvates näitavad Bondi filmid hoopis tuumaenergias peituvaid ohte.

«Kuigi James Bondi filmid on fiktsioonid, on tõde ikkagi see, et tuumaenergia on ohtlik, mitte turvaline ja hävingut tekitada võiv,» lausus selle partei esindaja Penny Kemp.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles