Noorel Tšehhi hokitähel avastati koroonaajal üliharuldane haigus: keegi ei tea, kuidas seda ravida

Elu24
Copy
Tšehhi jäähokikoondis väravat tähistamas. Pilt illustratiivne.
Tšehhi jäähokikoondis väravat tähistamas. Pilt illustratiivne. Foto: Maxim Shemetov/REUTERS/Scanpix

Isegi noor inimene pole vähkkasvaja eest kaitstud. 20-aastane Tšehhi noorte koondise jäähokimängija Ondrej Buchtela sai karmi diagnoosi kevadel.

Buchtela unistused jäähokimängija karjäärist purunesid kaks kuud tagasi, kui tal avastati haruldane vähivorm otse südames. Ravi haigusele ei leidu. Haiguse haruldusest kõneleb fakt, et südamevähk avastatakse aastas vähem, kui ühel inimesel miljonist.

Buchtela on masendavas situatsioonis, sest mingit ravi haigusele pole.

«Tahaksin võidelda, aga ei tea kuidas. Arstid ütlesid, et pean ise otsustama, kuidas edasi lähen,» rääkis Buchtela iSport.cz lehele.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

😇

A post shared by Ondřej Buchtela (@ondrej_buchtela) on

Noor hokimees esindas kodumaad alla 18-aastaste MMil 2017. aastal, U-20 Tšehhi koondises on ta jääle uisutanud 13 korral.

Klubihokit mängis ta Tšehhi tugevuselt teises liigas Bentky nad Jizerou meeskonnas. Buchtela rääkis, et haigus lõi välja 14. mail. 

«Haigus tabas ootamatult. Akki tundisn rinnas jubedat valu, nagu oleks mündi alla neelanud. Mind viidi haiglasse Libereci, kuid ärkasin juba Prahas. Ärgates märkasin, et mul on rinnus auk, kuhu on torud sisse topitud,» rääkis ta.

«Enne haigestumist ei olnud mu mingeid sümptomeid, vähidiagnoos rabas täieliku šokina. Hakkasin lohutamatult nutma. Arvan, et nutsin hirmust. Ma ei teadnud, mis juhtuma hakkab,» jutustas tšehh. 

Kuid noore mehe sees tõstis pead võitlejahing. 

«Alustasin kohe kemoteraapiaga, kuid aeg-ajalt tekib hirm teadmatuse ees.» Haruldane diagnoos tingib ka selle, et pole kellegagi kogemusi jagada. Buchtela on otsinud abi välismaalt, kuid pole seni leidnud arsti, kes oleks spetsialiseerunud teda tabanud haigusele.

Noormees tänas tüdruksõpra Aninkat, kelle vapper suhtumine juhtunusse on Buchtelat meeldivalt hämmastanud, vahendas Iltalehti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🤡❤️ Každý den je dar.🙏🏼

A post shared by Ondřej Buchtela (@ondrej_buchtela) on

«Ta teeb süüa, aitab mind vannituppa,» kiitis ratastooli abil liikuv Buchtela.

Noormehe heaks on tehtud ka korjandus, et juhuks, kui ravipeaks leiduma, saab kohe raha kasutada.

«Juba esimesel päeval laekus 40 000 eurot,» ütles Buchtela.

Kuni mingit ravi ei ole, üritab noormees elu nautida.

«Soovin ellu viia vähemalt need unistused, mis tunduvad võimalikud.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles