Vaimulik Jaan Tammsalu ootab Eesti artistidelt rohkem emakeelseid laule

Raadio Elmar
Copy
Jaan Tammsalu
Jaan Tammsalu Foto: Sander Ilvest / Postimees

Raadio Elmar saate «Kuula mu laule» seekordne saatekülaline oli Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) Tallinna Jaani koguduse õpetaja ja Tallinna praost Jaan Tammsalu, kes valis välja 10 eestikeelset laulu, mis on teda puudutanud. Saatejuht oli Tiiu Sommer.

Jaan Tammsalul on kaks õpitud eriala, lisaks vaimuliku elukutse omandamisele on ta õppinud ka Tallinna Ehitus- ja Mehaanikatehnikumis ehitusmeistriks. Pealtnäha erinevad valdkonnad moodustavad Tammsalu sõnul siiski suurepärase terviku. «Need on omavahel nii heas sünteesis olnud ja nii läbi elu. Jumalal on huumorimeelt ja ettenägemisvõimet. Ta näeb kakskümmend käiku ette, meie näeme vaid esimest käiku ja haarame tihti vaid selle järgi. Olen harjunud Jumalat usaldama, tal on aina imesid varuks,» rääkis Tammsalu.

Tammsalu mõtiskles muusika ja selle esitluse olemuse üle, seejuures lisades, et muusika puhul on olulisemaks nüansiks südamlik ja pühendunud esitusviis. «Välismaiste lauludega on tihti nii, et me ei süvene üldse sõnadesse. Laseme lihtsalt asjal minna. Kuid vahel on sõnad nii tohutult olulised...ja kui need veel viisiga hästi kokku kõlavad, siis ongi nii-öelda jackpot! Mulle meeldivad lauljad, kes teavad, mida nad laulavad ja mõtlevad samas ka sõnadele kaasa. Ma tihtipeale ütlen artistidele, et miks nad ei laula üht või teist lugu hoopis eesti keeles....nad ütlevad siis tavaliselt, et inglise keeles on kergem laulda. Minu meelest on aga inglise keeles kergem laulda neil, kes ei taha laulu sõnadest mitte midagi teada,» tunnistas vaimulik Tammsalu.  

«Minu lemmiklugude valikus on need lood, mis on mind sügavalt puudutanud ja jäänudki puudutama. Mõnikord on kirikulaulude kohta öeldud, et peaks ka uuemaid laule sisse arvama. Üks inglise hümnoloog on öelnud, et kui laul pole 150 aastat vastu pidanud, ei peaks teda üldse kiriku palve- ja lauluraamatusse panema. «Juulikuu lumi» on kahtlemata tore laul, kuid kas seda lauldakse ka viieteist aasta pärast, ma ei tea. Sellised «hetkeks tähistaevas lahvatavad tulevärgid» on toredad, kuid mõne aja pärast meie järeltulijad kehitavad õlgu ja ütlevad, et lugu on kuidagi naiivne. Siin laulude valikus on laulud, mis on ajaproovile vastu pidanud,» täpsustas Tammsalu. Lugude valikuga saab tutvuda alljärgnevalt:

1. Gennadi Podelski, Heldur Karmo «Mõtisklus» (esitaja Georg Ots)

«See lugu on kuulsaks lauldud Georg Otsa poolt. Laul on nii sügavale mu hinge puurinud. Alles hiljuti tsiteerisin selle laulu ridu ühel matusel ja nägin, kuidas see inimesi üllatas. See lugu kõlas ju suure osa Nõukogude ajast. «Igas hetkes peitub head ja halba....sääl kus lõppeb, seal ka algab tee», see on uskumatu, millised on Heldur Karmo sõnad ja kui kaunis on Podelski loodud viis. See on imeline laul - tõeline meditatsioon ja palve,» jagas Tammsalu.

2. Tõnis Mägi «Vaikus valguses»

«Tõnis Mägi on mu sõber. Ma ei valinud tema lugu «Palve», nagu võiks vaimuliku puhul eeldada, kuigi tuleb tunnistada, et kiusatus oli muidugi suur. Lugu «Vaikus valguses» tuleb tema uuelt plaadilt, ka see laul on mind väga puudutanud. Tõnis on mees, kes pöörab sõnadele palju tähelepanu ja hääldab need alati väga täpselt, täht-tähelt välja. Meie sõprus on pikalt kestnud, olen ka Tõnise ning Kärdu kirikus paari pannud, las siis selles loos laulavad Tõnis ja Kärt koos,» sõnas vaimulik.

3. Marek Sadam «Kas sina seda sama valgust näed?»

«Marek on väga tundlik ja mõtlik laulja. Elu on mind tihti temaga kokku viinud, eriti just viimastel aastatel. Mulle väga meeldib see, kuidas ta mõtleb ja arutleb. Ta käis leeris ja tegi selle sündmuse ajaks ühe laulu...ja selle pealkirjaks on «Kas sina seda sama valgust näed?». Marek esitas ise seda lugu leeripühal,» sõnas Tammsalu.

4. Siiri Sisask «Teel koju»

«Meid viis kokku ühine huvi Uku Masingu loomingu vastu. Siiri Sisask oli leidnud Masingu laule ja hakkas neid viisistama meditaviivsete ning võimsate helinditega. Ta kutsus mind Masingu mõtteid laulude vahele rääkima, oleme temaga koos mitmeid kontsertmõtisklusi teinud. Tema hääl ja muusikasse sisseminek on nii võimas, et vahetevahel tuleb lausa hirm peale. Selles konkreetses loos polegi nii palju sõnu, kuid eks me oleme ju kõik loodetavasti teel oma koju,» lisas Tammsalu.

5. Valter Ojakäär «Õhtu rannal» (esitaja Ivo Linna)

«Kui Valter läks siit, siis tema lähedased palusid, et mina saadaksin ta teele. Pärnamäe suures kabelis toimus matus ja Ivo Linna laulis seal Valter Ojakääru laulu, millele ta on teinud nii sõnad kui viisi. See oli tema esimene laul ja see on nii tohutult ilus, mõtisklev ja kaunis,» rääkis Tammsalu.

6. Jaan Elgula, Maian Kärmas «Kohtumine» (esitaja Justament)

«Jaan on loonud selle ilusa loo. Mulle nii tohutult meeldib see! Jaani kirikus oli mu viimase raamatu esitlus. Ma palusin, et need inimesed, kes on mind oma loominguga puudutanud, tuleksid ja esitaksid midagi. Jaan Elgulalt palusin just nimelt seda «Kohtumise» laulu, see on tal nii lõpmata kaunilt välja tulnud, samas on viis kuidagi nii lihtne. Tunnen Jaani juba aastaid, tean tema soojust ja vahetust,» lisas Tammsalu.

7. Tõnu Kõrvits ja Kristiina Ehin «Puudutus» (esitaja Liisi Koikson)

«Ühel laulatusel olin koos Liisi Koiksoniga ja ta laulis just seda laulu. See lugu kõlas esimest korda Kalevi staadionil, ühel tantsupeol. Mul tekkis toona moment, kus klomp oli kurgus. Lapsed läksid staadionile ja naised just tulid ära - puudutades laste päid, toimus liuglev tuhandete puudutamine. Taevas oli sel hetkel kaunilt helesinine. Lennuk oli lennanud diagonaalis üle staadioni ja üks pilv oli risti üle selle halli joone. See kõik moodustas ühe tohutu suure risti üle Kalevi staadioni ja all lauldakse «Puuduta mind oma headuse väega....». See oli imeline,» sõnas Tammsalu.

8. Robert Jürjendal «Ballaad taevasele Mariale»

«Selle loo esitaja on mu väga hea sõber, mees, kellega oleme rännanud mööda Eestimaad - tema on mänginud ja mina olen kõnelenud. Olen temaga koos teinud ka ühise plaadi. Robert on ääretult tundlik muusik, ta on nii siiras ja vahetu hing. Isegi kui olen tema lugusid nii palju kuulnud, suudab ta mind oma esitusega iga kord üllatada. Hämmastav, kui palju ilusat temas on. Konkreetselt see välja valitud lugu on väga ilus ja helge,» sõnas vaimulik.

9. Ike Volkov, Hando Runnel «Täna ma luuletan» (esitaja Kukerpillid)

«Ike Volkov on minu jaoks selline inimene, kes on koguaeg olemas olnud - ta on koguaeg laulnud ja mänginud. Minu kuuekümnedal sünnipäeval ja raamatu esitlusel mängis ta koos Kukerpillide viiulimängijaga lugu «Lihtsalt luuletan läbi öö....sina magad, sa ootad last...väsiks see maailm vaid vihkamast». Ike on üks vahva mees, las tema lugu ka kõlab selles valikus,» sõnas Tammsalu.

10. Oort «Veere, veere päevakene» 

«Aleksander Sünter oli Jaani kirikus, kui oli minu viiekümnes sünnipäev. Ta oli ainus, keda ma palusin, et ta tuleks....sest teadsin, et ta ei pruugi enam hiljem tulla. Üks sügav ja ilus hing, kes läks liiga vara. Mäletan siiani ühte jaanipäeva, kuhu ta oma perega tuli. Me muudkui mängisime sel õhtul, tema oma lõõtspilli ja mina oma kitarriga. Tuli nii palju ilusaid ja kauneid lugusid. Aleksander on mul väga sügavalt südames, ta oli hea sõber,» sõnas Tammsalu.

Kuula kogu saadet SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles