VIDEO USA New Yorgi toll konfiskeeris 13 tonni Hiinast saabunud juukseid

Inna-Katrin Hein
Copy
New Yorgi toll konfiskeeris Hiinast pärit juuksed, mis tõenäoliselt on lõigatud uiguuridest vangidelt ja sunnitöölistelt
New Yorgi toll konfiskeeris Hiinast pärit juuksed, mis tõenäoliselt on lõigatud uiguuridest vangidelt ja sunnitöölistelt Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide New Yorgi sadma tolliametnikud konfiskeerisid Hiinast saabunud kaubalaevalt, millel olid ilutooted, 13 tonni juukseid.

Xinjiangist pärit kauba seas olnud juuksed olid tõenäoliselt pärit Hiina uiguuridest vangidelt ja sunnitöölistelt, teatab cnn.com.

Kogu kaubasaadetise hind oli üle 800 000 dollari (712 000 eurot).

Xinjiangi Uiguuri autonoomne piirkond asub Hiina lääne- ja loodeosas. Seal elab ligi 11 miljonit uiguuri, kes on oma keele ja kultuuriga Hiina moslemivähemus.

USA luure andmetel on Hiina võimud saatnud üle miljoni uiguuri sunnitöölaagritesse, kus lisaks üle jõu käivale tööle neid piinatakse ja kasutatakse seksuaalselt ära.

Sunnitöölaagritest eluga pääsenud, kes on Hiinast lahkunud ja USAsse migreerunud, on öelnud USA meediale, et neis laagrites piinatakse uiguure ka mitte magada lubamise, näljutamise ja ravimikatsetega.

Nüüdne juuksesaadetis Hiinast USAsse oli sel aastal juba teine, mis New Yorgi tollitöötajate poolt konfiskeeriti.

USA New Yorgi tollitöötajad kontrollimas Hiinast Xinjiangist saabunud kaupa, konfiskeeriti 13 tonni juukseid
USA New Yorgi tollitöötajad kontrollimas Hiinast Xinjiangist saabunud kaupa, konfiskeeriti 13 tonni juukseid Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

USA kaubanduskoja esindaja Brenda Smith sõnas, et USA firmad peavad tegema enne kauba tellimist Hiinast kindlaks, kuidas kaup saadud või toodetud on, kas eetilisel viisil või mitte.

Rahvusvaheliselt on Hiina võimude uiguuridesse suhtumine, nende piinamine ja vangistamine hukka mõistetud.

Uiguurid on suurim turgi rahvas Hiinas Xinjiangi Uiguuri autonoomses piirkonnas.

Uiguurid räägivad uiguuri keelt.

2010. aasta rahvaloenduse andmetel on Hiinas uiguure 10 001 302.

Hiinas vähemuse hulka kuuluvad uiguurid palvetamas Xinjiangi provintsis Kashgari mošees
Hiinas vähemuse hulka kuuluvad uiguurid palvetamas Xinjiangi provintsis Kashgari mošees Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles