VIDEO ⟩ Nõukogude Liit tegi Teise maailmasõja ajal katseid lendavate tankidega (6)

Inna-Katrin Hein
Copy
Nõukogude Liidus Teise maailmasõja ajal toodetud väiketank T-37
Nõukogude Liidus Teise maailmasõja ajal toodetud väiketank T-37 Foto: ALEXANDER NEMENOV/AFP/Scanpix

Sõjad on kohutavad, seda oli ka Teine maailmasõda, Nõukogude Liidu järgi Suur Isamaasõda, kuid samas sundis vaenlasega võitlemine leiutama aina paremaid relvi ja varustust.

Juba enne Teist maailmasõda tegeldi Nõukogude Liidus relvade arendamisega, kaasa arvatud sellega, kuidas tankid oleksid kergemad ja kuidas saaks need kiiremini lahinguväljale toimetada, kirjutab iltalehti.fi.

Kui tankid ja soomukid liiguvad mööda maad, siis on suur oht, et vaenlane neid ründab ja hävitab.

Nõukogude relvainsenerid pakkusid ja katsetasid erinevaid viise, kuidas tanke teistmoodi transportida.

Katseid tehti näiteks väikeste T-37 tankide ja T-27 tankettidega, mis kinnitati raskete TB-3 pommituslennukite alla. Tegemist oli väikeste tankidega, mille tulejõud oli nigel ja mis ei oleks suutnud sakslaste tanke kuigi palju hävitada.

Nõukogude Liidus Teise maailmasõja ajal toodetud väiketank T-37
Nõukogude Liidus Teise maailmasõja ajal toodetud väiketank T-37 Foto: ALEXANDER NEMENOV/AFP/Scanpix

Pommituslennukiga riskimine oli venelaste silmis vaeva väärt.

Nõukogude Liidus katsetati veel tankide väljaheitmist lennukitest nii langevarjudega kui ka ilma. Eesmärgiks oli teha kindlaks, mis tüüpi tankid vastu peavad ja millised hävinevad. Tegelikult said kõik tankid kahjustada, osad nii, et muutusid kasutuskõlbmatuks.

Lisaks pidid tankimeeskonna liikmed hüppama lennukist välja eraldi ja langevarjuga, ja nad oleksid pidanud jõudma oma tankini enne vaenlast, kes võis rünnata.

Kuna varasemad katsed luhtusid, hakati otsima paremat viisi tankide lendama panemiseks.

Lennukiinsener Oleg Antonov tutvustas Nõukogude Liidu kõrgematele sõjaväelastele 1940. aastal hõljuva tanki ideed, kuid see lükati tagasi. 

Teine maailmasõda algas 1. septembril 1939, kui Saksamaa ründas Poolat. Saksa väed ründasid Nõukogude Liitu 22. juunil 1941 ning nõukogude Punaarmee pidi alguses alla vanduma.

Siis otsustati anda lennukiinsener Antonovi ideele roheline tuli.

Antonovi lendava tanki prototüüp valmis 1942. aastal. See põhines tugevdatud kerega kergtankil T-60 ja mille tornile olid kinnitatud kahekordsed liittiivad.

Nõukogude Liidu 1941 - 1943 toodetud T-60 kergtank
Nõukogude Liidu 1941 - 1943 toodetud T-60 kergtank Foto: Donat Sorokin/TASS/Scanpix

Tank oleks transporditud lahingupaika pommituslennukil ja liuelnud iseseisvalt maapinnale.

Tiivad olid kinnitatud tanki torni külge ja vabalangemise ajal torni käänates oleks tanki saanud natuke juhtida.

Katselennu tegi Sergei Anokin, Nõukogude Liidu õhujõudude katselendur, kes enne katset läbis tanki juhtimise kiirkursuse.

Testlend ei läinud nii, nagu plaanitud, kuid ka mitte päris metsa. Seda kandis Tupolev TB-3 pommituslennuk, kuid selle mootorid kuumenesid kiiresti tanki kandmisel üle ja tank tuli lennuki küljest varem vabastada.

Katselendur Anokin suutis siiski tiibadega tankiga ilma probleemideta põllule maanduda. Ta sõitis siis tagasi sõjaväebaasi ning kandis ette, et lend ja maandumine olid edukad.

Uut katset T-60 tankiga ei tehtud, sest pommituslennukit oli mujal vaja ning lendtankiprojektist loobuti pärast esimest katselendu.

T-60 on Nõukogude Liidus 1941–1943 toodetud kergetank, mida toodeti kokku 5920 masinat. Punaarmee relvastusse jõudis tank 15. septembril 1941.

Ka sakslased tegid Teise maailmasõja ajal sõjamasinatega katseid, kuid nende kõige äärmuslikumad katsed olid rakettidega.

Teine maailmasõda kestis 1. septembrist 1939 kuni 2. septembrini 1945. Nõukogude Liidus ja praegu Venemaal kasutatakse terminit Suur Isamaasõda, mis kestis 22. juunist 1941 kuni 9. maini 1945.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles