Elmari muusikauudised

Kristiina Kraus
, Raadio Elmar saatejuht
Copy
nublu
nublu Foto: Ako Lehemets

Toome teieni 26. nädala muusikauudised. Räppar nublu avaldas esmaspäeval uue singli, ilmus viimane eestikeelne Jaak Joala kogumikplaat ja Eesti neiu avaldas võimsa kaveri Britney Spearsi hittloost Toxic.

Kõik vallalised naised paariks loe!

Räppar nublu avaldas uue singli «1-2». Suvine lugu ilmus ühes muusikavideoga, kus tantsusamme näitavad nii räppar ise kui ka Jozels ja tantsijanna Marina Tülp. Räppar on tuntud oma lühikeste pealkirjade poolest ning «1-2» ei ole siinkohal erand. «Kõik naised, kellel täna õhtul meest pole kaasas, võtke leti äärde rivvi, palun väga, paariks loe!» räpib nublu, kes otsib suveks enda maamehest sõbrale naist. Sealt ka uue hiti pealkiri, sest need numbrid kostuvad loo jooksul rohkem kui üks või kaks korda.

Kuigi muusik on lavalaudadel ja ka «für Oksana» videos enda tantsuoskusi veidi paljastanud, siis värskes muusikavideos lüüakse kõik letti. Ühes tantsijanna Marina Tülpiga õpetatakse kõikidele fännidele, kuidas «1-2» järgi jalga keerutada. Vastukaaluks Jozels (Joosep Järvesaar), kes terve video jooksul soovituslikke samme ignoreerib.

Loo sõnade autor on nublu. Produtseerisid johnnyesco ja Ago Teppand ning miksis ja masterdas Ago Teppand. Video autor on Robert Parelo. Graafikaga aitas Henry Parelo ning valgusega Henrdik Saks. Video filmimisele aitasid kaasa Ballzy, Sportland, Oakley Baltics, Prokaamera, Widescreen Studios ja PS Music Events.

nublu järgmine ülesastumine toimub 10. juulil Pärnus.

 

Ilmus viimane eestikeelne Jaak Joala kogumikplaat

Jaak Joala 70. sünniaastapäevaks 26. juunil 2020 ilmus viimane eestikeelne kogumikplaat Joala lauludega, mis kannab tema perekonnanime viimast tähte A ja pealkirja «Naerata». Algselt oli see planeeritud lõppakordiks lauluvalikuga kolmest Jaagu loometee säravast etapist, mis kulges koostöös ansambliga Lainer, seejärel retroprojekt Kollane Allveelaev G ning lõpuks üliedukas kolme tenori tuur «Las jääda kõik, mis hea» koos Tõnis Mägi ja Ivo Linnaga. Ja just sellisena ongi kokku pandud 21 lauluga CD «Naerata». Kuid järjest enam tekkis koostajal Olavi Pihlamägil tunne, et viimane plaat jääks kuidagi lõpetamata, kui see ei sisaldaks Jaagu kaasaegsete Eesti autorite loomingut. Nii sündiski kaksisplaadi idee ja nüüd on samade kaante vahel ka teine CD pealkirjaga «Põhjanael», kus ainult Eesti heliloojate looming. Siin on 24 kaunist laulu 13 autorilt, nende seas Jaagu eakaaslased Olav Ehala, Andres Valkonen ja Rein Rannap. Siin on näiteks Olav Ehala poolt 1975. aastal salvestatud ja ainult kord telesaates esitatud ning seejärel helilooja koduarhiivis varjul olnud laul «Mind hoida ei saa». Ka plaadi nimilaul «Põhjanael» Andres Valkonenilt on omal ajal kirjutatud muusikafilmi «Pingul keel» jaoks, kuid millegipärast filmimiseni ei jõudnudki. Nüüd lõpetab see hoogne laul plaadi. Kokku on kahel plaadil 45 laulu, millest osad on hästi tuntud ja populaarsed, kuid on ka laule, mis on aastate tolmuga kaetud ja vajavad taas meelde tuletamist. Kui «Naerata» on hästi tempokas ning rokilik, siis «Põhjanael» on koostatud peamiselt lüürilistest lauludest, et esile tuua Jaaku kui võrratut romantikut.

Ja päris lõpuks veidi statistikat. Üheksal (tegelikult kümnel) eestikeelsel kogumikplaadil on kokku 203 laulu, millest kümmekond on saanud Jaagult ka teise hingamise, ehk salvestatud aastaid hiljem uuesti. Neist 86 on Eesti autorite looming, 117 teiste riikide heliloojatelt ning maailma hittide kaverid. Üks autoriteetne nimekiri annab Jaak Joala eesti keeles esitatud lauludena 275 nimetust. Seega, oleme umbes 70% nendest plaatidele talletanud.



Uus lugu artistilt Leis

Eesti kõrgete soojakraadidega ning päikeseliste ilmadega käib perfektselt käsikäes artisti Leisi uus lugu. Tegemist on mitmekülgse artisti värskeima muusikapalaga, mis paneb igal kellaajal puusad nõksuma. Laulus leidub Dancehall sugemeid ning suviste lugude fännidel saavad kindlasti kõik noodid vajutatud. Leisi uus laul kannab nime «Veidi veel».


 

Tiik toob uue albumiga suured tunded ja tugevad meeleolud

Värske Eesti Kantri-Grunge lipulaev TIIK teatab suurima rõõmuga, et kauaoodatud stuudioalbum «Jumala hea nali» on kuulamiseks valmis. Album sisaldab endas 13 erinevat pala. Hiiumaa juurtega ansambli koosseisu kuuluvad Kapten, Müstik, Prohvet, Doktor, Kroonik ning Tu-Tuhkatriinu. Klahvidel taustajõud Moneywald ja helirežii Peeter Salmela. Enamik koosseisust on uuele publikule tuttav kunagisest Giuseppe Perverdi Big Bandist.

 

Noob avaldas uue loo pealkirjaga Valguskiirusel

Uue loo muusika ja sõnad on kirjutanud, mixinud ja masterdanud Mikk Tivas. Ansablisse kuuluvadn Mikk Tivas, Indrek Luukas, Martti Mikk ja Gert Gregor Källo. Loole on valminud ka video, mis tehti United Dream Studios ja peaosatäitjaks on Liis Velsker.
 

Vesikas sai valmis uue EP

Vesikas avaldas hulga uusi lugusid, kogumiku koondnimetus on «Ümeratsioon» ning selle valmimisel olid abiks Insein, FastK, Tommyboy, Skidoo, Priit Rusalepp, Weivs, Meistermauri, Karmo Toome, Sulevyo, Skidoo, Kaarel Leigri, Martin Kikas, Chalice. Lood masterdas Allan Kasuk ja Chalice, illustratsioonid joonistas Martin Roosna ning kujunduse tegi Vesikas.

 

Ansambel Von Dorpat avalikustas singli pealkirjaga «Veendun taas»

Kui kaks kuud tagasi ilmunud lugu «Vaba mõtleja» andis bändi uutest suundumustest esimese indikatsiooni, siis «Veendun taas» tähistab žanrilist kinnistumist. «Oleme võtnud positiivseid riske – veel gruuvikam, veel rohkem R&B, veel rafineeritum,» kommenteerib bänd.

Laulu autorid on Henri Lohk ja Johannes Vedru, solisti rolli täidab seekord Henri Lohk. Loomulikult kuuleb salvestusel ka Erki Veikari basskitarrimängu ning Kaarel Adamsoni trummirütme. Koostöö produtsent Ahto Abneriga on varasemast tõsisem, sest selle loo arranžeerimise ja salvestamise juures oli Abner algusest peale. Helipilti aitas kujundada Peeter Salmela, kelle stuudios “Veendun taas” üles võeti.

Koos singliga valmis ka animeeritud muusikavideo, mille autor on viimastel aastatel paljudele Eesti Laulu võistluslugudele graafikat kujundanud Kati Jägel (Event Media).

 

Eesti neiu avaldas kaveri Britney Spearsi hittloost «Toxic»

Kes mäletab 16 aastat tagasi välja tulnud hittlugu «Toxic»? Poplaulu, millega Britney Spears vallutas kogu maailma ning mille originaalvideo on üks kallemaid muusikavideosid mis eales loodud? Nüüd on Eesti neiu teinud loost omanäolise kaveri ning toonud kuulajateni ka minimalistliku video Eesti metsade vahelt. 'Toxic' on ilmselt üks maailma kõige enim kaverdatud lugusid ja nüüdka eesti keeles.

Loo alguse mahedad noodid on kui ilus värskendus teada-tuntud viisijupile mida tavapäraselt harjunud kuulma särtsakas pop-võtmes. Lõpufraaside võimsus paneb aga iga muusikaentusiasti lugu tõsiselt kuulama ning janunema veel rohkemagi järele. Tundub, et Eesti muusikamaastikul toimetab nii mõnigi seni avastamata laulja, kellest võib tulevikus veel enamgi kuulda. Mariel sõnab: «Selle loo salvestamine ja filmimine oli puhas ning siiras rõõm - täpselt selline nagu muusika tegemine olema peab! Loo valmimisse on panustanud mitmedki inimesed, muuhulgas oma ala tipud - Ott Lepland aitas viimistleda loo viimaseid vokaalseid detaile kui lugu WAF laulukoolis kokku panime. Helipilti aitas seada noor ja andekas helirežissöör Mihkel Pilt ja videot läksime metsa filmima koos mu enda sõbrannaga! Kuna tahtsime kindlasti võtta video üles ühe take'na, siis läks ikka mitu katset aega enne kui saime video, kuhu mõni metsakülastaja kaadrisse ei sattunud või kus mina või sõbranna poleks filmides puujuure otsa komistanud. Aga kogu protsess oli väga fun ning see ongi peamine.»

Loo esitaja Mariel Aim on Tallinnas elav ning Elvast pärit neiu, kes laulmisega tegelenud üle poole enda elust. Muuseas - tema viimane muusikaalane uudis ei pärine üldse kaugest minevikust. Alles aprilli lõpus avaldas Marieli poprock bänd Tidal Dunes enda esimese singli nimega Drag Race.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles