Kaitsmaks Putinit koroonaviiruse eest, pandi sõjaveteranid karantiini

Inna-Katrin Hein
Copy
Venemaa president Vladimir Putin ja sõjaveteranid 9. mail 2019 Punasel väljakul võidupüha paraadil
Venemaa president Vladimir Putin ja sõjaveteranid 9. mail 2019 Punasel väljakul võidupüha paraadil Foto: Maxim Shemetov/REUTERS/Scanpix

Kreml valis välja Suure isamaasõja (1941 – 1945) veteranid, kes saavad 24. juunil toimuva võidupüha paraadi ajal Moskva Punasel väljakul kohtuda Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.

Kaitsmaks Putinit koroonaviiruse eest, saadeti veteranid kuurorti, kus nende tervist kontrollitakse ja kus nad karantiinis on, teatab bloomberg.com.

80 sõjaveterani on Moskva lähedal enne 24. juuni paraadi 14 päeva karantiinis. Sealt transporditakse nad Punase väljaku tribüünile, kus on ka Venemaa president.

Kremli esindajate sõnul näitab pensionäride karantiini panemine, et ametnikud teevad kõik, kaitsmaks Putinit ohtliku viiruse eest, millesse nakatusid Venemaa peaminister Mihhail Mišustin ja Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov. Nad mõlemad on nüüdseks paranenud.

Karantiini panemine kaitseb ka sõjaveterane, kes oma vanuse tõttu on koroonaviiruse riskirühm.

Kremli teatel on kasutusele võetud kõik vajalikud ettevaatusabinõud, sest lisaks Putini tervisele on tähtis ka veteranide tervis.

Putin on koroonapandeemia ajal olnud oma Moskva lähedases residentsis isolatsioonis. Putinit ta elukohas või Kremlit külastavad isikud peavad läbima spetsiaalse sisenemiskoridori, mille küljed ja lagi piserdavad sisenejatele desinfitseerimisvahendit.

Venemaa opositsiooniliidri Aleksei Navalnõi, kes on silmitsi uue kriminaalasjaga, kuna ta väidetavalt laimas sõjaveterani, nõunik Leonid Volkov kritiseeris sotsiaalmeedias veteranide karantiini panemist, nimetades seda Putinile soodsaks propagandaks.

Venemaa president Putin lükkas 9. mail toimuma pidanud võidupüha paraadi koroonaviiruse tõttu 24. juunile.

Venemaal hakati võidupüha paraadiks ettevalmistusi tegema ja harjutama möödunud nädalal. 

Venemaa on koroonaviiruse nakkuse saanuid üle 569 000, viirushaigus on võtnud elu 7841 inimeselt ja paranenud on rohkem kui 324 400 inimest.

Saksamaa kapitulatsiooniakt sõlmiti Lääneliitlaste ekspeditsioonkorpuse ja Saksa riigi relvajõudude ülemjuhatuse vahel 7. mail 1945 Prantsusmaal Reimsis.

NSV Liidu nõudmisel sõlmiti päev hiljem, 8. mail 1945 Berliinis uus kapitulatsiooniakt. Kuna allakirjutamine toimus Moskva aja järgi 9. mail 1945, siis tähistati Nõukogude Liidus ja tähistatakse Venemaal sõja lõppu just sel päeval.

Kui läänes kasutatakse terminit Teine maailmasõda, siis Venemaal kasutatakse Suur isamaasõda, mis kestis 22. juunist 1941 kuni 9. maini 1945.

Teine maailmasõda lõppes 75 aastat tagasi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles