Dagö uus album on ajatu

Raadio Elmar
Copy
Lauri Saatpalu
Lauri Saatpalu Foto: Remo Tõnismäe

Lauri Saatpalu rääkis raadio Elmar hommikuprogrammis «Ärka, kaunis maa!» ansambel Dagö kõige uuemast plaadist «Küte». Üheksa-aastane paus ei tähenda sugugi, et albumile oleks läinud vahepealsel ajal kogunenud materjal. Hoopis vastupidi - tegu on spetsiaalselt selle kogumiku tarbeks loodud ja salvestatud lugudega.

Plaadi «Küte» tarbeks tegid Lauri Saatpalu ja Peeter Rebane Hiimaal Kassari rahvamajas ajurünnaku ja laulukirjutamise laagri. Mehed võtsid asja tõsiselt: panid tehnika püsti ja elasid seal koledal ajal mõne aja. Kolme päeva töö sai ka salvestatud, millest omakorda nopiti välja väärt ideed, mida kogu bändiga koos edasi arendati ja nii valmisidki umbes pooled kogu albumi lugudest. 

Kõik teksid on Lauri Saatpalu sulest ja mehe sõnul on need tehtud tema kõige paremate oskuste järgi. Mõne mõtte saab kahe ja poole minutiga välja öeldud, mõni võtab rohkem aega. Miks nii, selgitas Lauri Saatpalu: «See on nagu regilauluga - hakkas aga memm jorutama ja jorutas ja jorutas. Kes jäi magama, kes suu avali kuulamaie. Mõne looga aga jää pärast kolmandat minut vait, ära riku ära.» 

Plaadikaanel ilutseb malmist ahjuluuk, mil kiri Dagö. Lauri Saatpalu nägi seda aastaid tagasi üht kontserti ette valmistades Hiiumaal Kärdlas Pikas Majas. Korraliku turistina ringi vaadates avastas ta seina pealt sellise asja, pildistas ja jättis meelde. Nüüd, kus oli album vaja teha, saatis muuseum korralikud pildid, Asko Künnap «tegi tule taha» ja pani esikaanele. 

Kuigi oma põhiolemuselt jääb iga ansambel samaks, on uue plaadi loomisega Lauri Saatpalu arvates Dagöle ehk uusi nüansse juurde tekkinud. Seda enam, et tekstid ei ole I love you sõnumiga, mis Dagö kuulajat ei üllata. Koroona-teemat albumilt ei leia ja Saatpalu sõnul loodab ta ülbelt, et tegu on natukene ajatuma plaadiga.

Festivalidel ja muudel sündmustel näeb Dagöt juba juuli alguses, «Küte» plaadiesitluskontserdid toimuvad 

30. juulil Hiiumaal Orjaku sadamas

31. juulil Tartus ERM-i vabaõhulaval

1. augustil Pärnus Nooruse Maja õuel

Kuula hommikujuttu järele siit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles