Kas jaaniajal tuleb vihma kraesse või saab kuivalt läbi?

Inna-Katrin Hein
Copy
Suvised lõbustused, miks mitte ka jaanilõbustused. Pilt on illustreeriv
Suvised lõbustused, miks mitte ka jaanilõbustused. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Jaaniaeg on müstiline aeg, mil valgus kohtub pimedusega, mida peaaegu ei olegi ning kõik tahavad tunda end elava tule ümber ürginimestena. 

Kõiki huvitab alati jaaniilm, sest tahetakse lõkke ääres nautida aasta kõige pikemat päeva ja kõige lühemat ööd ning küpsetada liha lahtisel tulel.

Millist ilma lubatakse selle aasta jaanilaupäevaks ja jaanipäevaks?

Erinevad ilmaportaalid, kaasa arvatud Eesti oma, lubavad jaaniajaks ilusat ja sooja ilma ning isegi öisel ajal ei pea endale midagi väga sooja, näiteks kasukat selga tõmbama ega vihmakeepi ümber võtma. 

USA ilmaportaali accuweather.com ennustuse kohaselt on 23. ja 24. juunil Eestis 22 - 25 kraadi sooja, päike lõõskab terve päeva ja vihma ei ole oodata mitte tilkagi.

Tähtis on ka öine temperatuur, mis on neil kahel päeval 13 – 15 kraadi.

23. juunil tõuseb päike 4.04 ja loojub 22.42. Päeva pikkus on 18 tundi ja 38 minutit.

Norra ilmaportaali yr.no ennustus Eesti jaaniajaks on peaaegu sama.

23. juunil on 20 – 23 kraadi sooja, paistab päike ja puhub kerge läänetuul. 24. juunil on paari kraadi võrra soojem, ilm on ikka päikeseline ja tuul puhub edelast.

Mis puudutab öist temperatuuri, siis ka Norra ilmaennustus lubab lõkke ääres olla ja jaaniööd nautida. Temperatuur on ennustuse järgi sõltuvalt kohast 13 – 18 kraadi.

Jaanilõke. Pilt on illustreeriv
Jaanilõke. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Soome ilmaportaali foreca.com ennustus lubab jaanilaupäeva ja jaanipäeva nautida.

23. juuni päeval on sooja 22 – 24 kraadi ja öösel 13 – 14 kraadi. 24. juuni päevaks lubatakse 22 – 25 kraadi sooja, kuid öösel on soojem 15 – 16 kraadi.

Ilmaportaal Weather Underground lubab Eestile samuti head jaaniilma, mitte jahedat ega vihmast.

Selle portaali meteoroloogide ennustuse kohaselt on 23. juuni päeval oodata 20 - 22 kraadi sooja ja öösel 14 kraadi sooja. Umbes samasugune ilm on ka 24. juunil.

Sademete kohta on märgitud 0.

On olnud aastaid, mil jaaniaeg on olnud kas sügisene või lausa talvine. Temperatuur on pluss 10 kraadi juures ja alla selle ning on sadanud on kas vihma või lörtsi.

Sel aastal seda karta ei tule ning ilm on selline, nagu olema peab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles