Meeleavaldajad arvavad, et Californias pooduna leitud afroameeriklane lintšiti (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Robert Fuller
Robert Fuller Foto: /AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikides Palmdale’is leiti raekoja juures asuvast pargist puu küljest pooduna noor afroameeriklane, kes võimude sõnul tegi enesetapu, kuid mehe pere ja mustanahaliste õiguste eest protestijad seda ei usu.

24-aastase Robert Fulleri surnukeha leiti 10. juuni varahommikul pargist puu küljes kõlkumas. Los Angelese politsei teatas 13. juunil, et tõenäoliselt oli tegemist enesetapuga, teatab foxnews.com.

Fulleri perekond ei usu enesetapuversiooni, sest nende sõnul ei olnud Robertil enesetapumõtteid ning ta olevat elu nautinud. Omaste arvates lintšisid Roberti tõenäoliselt paremäärmuslased.

Inimesed on asetanud lilli ja küünlaid Californias Palmedale'is asuva puu juurde, mille küljest leiti afroameeriklane Robert Fuller pooduna.
Inimesed on asetanud lilli ja küünlaid Californias Palmedale'is asuva puu juurde, mille küljest leiti afroameeriklane Robert Fuller pooduna. Foto: APU GOMES/AFP/Scanpix

Mustanahaliste õiguste eest võitlevad meeleavaldajad asusid Fulleri perekonda toetama, nendega on liitunud ka võimuesindajaid.

Palmdale’i linn avaldas teate, milles edastas, et Fulleri pere peab saama tõe teada. Ringkonnavalitsust kontrolliv föderaalametnik Kathryn Barger ja vabariiklaste senaator Scott Wilk on kutsunud üles juhtumit sõltumatult uurima.

Internetis on Fulleri juhtumi uurimist nõudev lehekülg saanud sadu tuhandeid allkirju ning seda levitavad sotsiaalmeedias teiste seas tõsielustaar Kim Kardashian ja Oscari saanud näitleja Viola Davis.

Möödunud laupäeval Palmdale’is toimunud protestiga nõuti samuti Robert Fullerile õiglust.

Inimesed nõuavad Californias Palmdale'is pooduna leitud Robert Fullerile õiglust
Inimesed nõuavad Californias Palmdale'is pooduna leitud Robert Fullerile õiglust Foto: Najee Ali/AP/Scanpix

«Kui seista siin puu all, siis see ei ole loogiline. Minu vend ei olnud depressioonis ega enesetapukalduvustega. Ta nautis elu ja rasked olukorrad olid tema jaoks huvitavad väljakutsed,» teatas Robert Fulleri õde Diamond Alexander.

Osa meeleavaldajaid arvab, et Fuller tapeti selle tõttu, et Palmdale’is oli mõni aeg varem politseivägivalla ja rassismi vastane meeleavaldus, mis häiris ultraparempoolseid ja neonatse.

Palmdale’i linn kuulub Antelope Valley metropolipiirkonda ja see on viimase kümne aastaga muutunud valgete linnast segalinnaks. Muutus ei ole toimunud rahulikult, vaid valgete ja sinna elama asunud värviliste vahel on pingeid.

Palmdale’is on aktiivne neonatside organisatsioon, mis on korraldanud värviliste vastaseid väljaastumisi.

USA justiitsministeerium on pidanud seal sekkuma värvilisi diskrimineeriva kinnisvarapoliitika ja igapäevaelu probleemide tõttu.

Fulleri juhtum tõi tähelepanu taas 38-aastase Malcolm Harschi juhtumile. See afroameeriklane leiti ligi kaks nädalat enne Fulleri surma Victorville'is puu küljest pooduna. Ka tema pere nõuab sõltumatut mõrvauurimist.

Victorville asub Palmdale'ist 85 kilomeetri kaugusel. 

San Bernardino maakonna politsei teatas 13. juunil, et tõenäoliselt oli tegemist enesetapu, mitte mõrvaga ning uurimine jätkub.

USA meedia teatel olid nii Fuller kui Harsch poodud selliselt nagu pärast USA kodusõda (1861 – 1865) tapeti sõja kaotanud lõunaosariikides orjusest vabastatud mustanahalisi. Sellised lintšimised, kus ohver poodi puu külge, kestsid 1960. aastateni, kui afroameeriklased eesotsas Martin Luther Kingiga asusid võitlema rassilise segregatsiooni vastu.

«Enesetapp ei ole usutav. Kui võtta arvesse viimase aja rassilised pinged, siis teade, et tumedanahaline mees tegi enesetapu, on täielik jama. Me ei ole rumalad ja teame, mis võis toimuda,» teatas Harschi perekond.

Umbes sama ütles meediale ka Fulleri perekond. 

Meeleavaldaja nõuab Robert Fulleri juhtumis õiglust
Meeleavaldaja nõuab Robert Fulleri juhtumis õiglust Foto: RINGO CHIU/REUTERS/Scanpix

USAs algasid massirahutused pärast seda, kui Minneapolises hukkus politseivägivalla tõttu afroameeriklane George Floyd.

Meeleavaldused on toimunud paljudes riikides ning kõikjal on hakatud ründama ja maha võtma koloniaalajastule, rassismile ja diskrimineerimisele viitavaid kujusid ning nõudma politseivägivalla lõpetamist. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles