Miks põlgas Kurt Cobain Nirvana kõige suuremat hitti?

Elu24
Copy
Foto: Reuters/ScanPix

Traagiliselt lühikese rambivalguses veedetud aja jooksul andis Nirvana maailmale mitmeid ikoonilisi palu. Nende signatuurlooks on siiani «Smells Like Teen Spirit», mille vastu aga Kurt Cobainil just kõige soojemaid tundeid ei jagunud.

See laul käib tihti läbi muusikaajaloo parimate laulude nimistutest. Cobain oli aga kontrarlane. Tema meelest polnud tegemist tema parima tööga. Muusik ütles väljaandele Rolling Stone antud intervjuus, et tal on peaaegu häbi seda lugu esitada: «Kõik on sellele laulule liiga palju keskendunud. See saab seetõttu nii palju tunnustust, sest inimesed on seda MTVst näinud miljon korda. See on nende ajudesse taotud.»

Kuigi paljud rokisõbrad on teisel arvamusel, ei pidanud Cobain seda lugu kõikidest oma teistest teosest paremaks. «Arvan, et olen kirjutanud palju teisi laule, mis sama head või isegi paremad. Kasvõi näiteks «Drain You» – see on sama hea kui «Teen Spirit». Armastan selle lüürikat ja ma ei väsi selle mängimisest iial. Võib-olla, kui see oleks sama populaarne kui «Teen Spirit», siis see ei meeldiks mulle nii väga,» seletas ta.

Kurt Cobain tundis tegelikult, et tegemist on klišeega. «Selle riff on nii sarnane Bostoni või (the Kingsmen’si) «Louie, Louieiga». Kui ma mõtlesin selle kitarrikäigu välja, vaatas Krist Novoselic mulle otsa ja ütles, et see on naeruväärne,» meenutas Cobain. «Sundisin bändi seda poolteist tundi järjest mängima.»

Cobain ei täpsustanud, milline Bostoni pala kõlab nagu «Smells Like Teen Spirit», kuid paljudele meenutas see nende igihaljast pala «More Than a Feeling». Sarnasust märkas ka Bostoni asutajaliige Tom Scholz, kuid sellest hoolimata polnud tal probleemi Nirvana inspiratsiooni näppamisega tema loomingust. Scholz võttis seda kui komplimenti ja tunnistas, et Nirvana võis tema lugu täiesti kogemata imiteerida. Ta nentis, et pole Nirvana muusikaga väga kursis, kuid need lood, mida ta oli kuulnud, meeldisid talle väga: «Hoolimata kontekstist, on au kõlada Nirvanaga samas õhuruumis.»

Meeldis see Cobainile või mitte, aga ka tänase päevani kogub «Smells Like Teen Spirit» rohkem tähelepanu kui ükski teine Nirvana laul. Tegemist on väga tähtsa ja armastatud looga, mis sest, et ka teised Nirvana palad võiksid pälvida rohkem eetriaega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles