Linnaruum ⟩ Kitseküla – miljööväärtus raudteede vahel

Tõnu Pedaru
, Ajakiri PULSS toimetaja
Copy
Video ei ole enam kättesaadav. Video ei ole enam kättesaadav.

Pea täpselt Tallinna keskel, kesklinna linnaosas paiknev Kitseküla asum sai alguse linnakodanike suvemõisatest juba 17. sajandil, kuid kasvas suuremaks elukeskkonnaks alles tsaariajal, 19. sajandi lõpus. Mitmekesise arhitektuuripärandi ja põneva kohaliku ajalooga asum on hinnatud ja hoogsalt arenev miljööväärtuslik piirkond.

 

Siin asub Eesti vanim välismonument isikule, 16. sajandil püsti pandud nn Marta tänava rist. Asula tänaval asub väljapaistev näide stalinistlikust arhitektuuriansamblist ja tänavast, kus elas meie kuulsamaid poplauljaid Jaak Joala. Samas lähedal, asumi lääneosas, asub meie jalgpallimeka ühes suurima, A. Le Coqi esindusstaadioniga.

Kitseküla, mitte Lilleküla saadion, nagu tavaliselt öeldakse. Ja näe, ka DJ Rott on jõudnud oma pookstavi anda!
Kitseküla, mitte Lilleküla saadion, nagu tavaliselt öeldakse. Ja näe, ka DJ Rott on jõudnud oma pookstavi anda! Foto: Ajakiri Pulss
Viktoriiniküsimus - mis asumis asub Jalgpalli tänav?
Viktoriiniküsimus - mis asumis asub Jalgpalli tänav? Foto: Ajakiri Pulss

Jala ja trammiga

Kitseküla on südalinnast n-ö paari kiviheite kaugusel, nii et annab ka suisa jala, kondimootori jõul linnakeskusse liikuda, aga asumit läbib üsna külluslik ühistranspordivarustus. Tipptunni ajal liigutab inimesi läbi asumi kõige kiiremini trammiliiklus. Viimane jõudis siiakanti juba 1901. aastal.

Vaade Kitseküla poole Pärnu maantee viaduktilt
Vaade Kitseküla poole Pärnu maantee viaduktilt Foto: Ajakiri Pulss

Kitseküla probleemiks autoliikluse aspektist on tõsiasi, et asumit ümbritsevad kolmest küljest ajaloolised raudteeliinid Narva, Paldiski ja Viljandi suunas ning lõunast on piiriks Järvevana tee. Autoliikluse läbivuse tõstmiseks ehitati asumit poolitavale Pärnu maanteele 1950ndatel ülesõiduviadukt, mille all laiub risti Narva raudteeliini rööpavöönd. Paraku on viaduktil tipptundidel ikka tavaline pilt, autoseisakud. Raudteeliiklus iseenesest on aga integreeritud ühistranspordivõrguga ja Kitsekülla pääsevad inimesed koguni neljast rongipeatusest. 

Suvemõisad ja kõrtsid

Vanim ajaloomärk asumis on kogu Eesti vanim isikule pühendatud välimonument, Marta tänaval asuv paekivist rist, mis pärineb 16. sajandist. Mälestusmärk on Liivi sõja ajal siin 11. septembril 1560 Vene vägede vastu peetud nn Jeruusalemma mäe lahingus langenud värvikale Tallinna kaupmehele ja seiklejale, Mustpeade vennaskonna liikmele Blasius Hochgrevele. Muide, neid riste oli siinkandis veel nõukogude ajani püsti kolm! Ime, et nn Marta tänava paekivirist seal tänaseni seisab, nüüd juba aastakese ka kenasti korrastatud ja tähistatud moel.

Marta rist, Eesti vanim isikumonument välitingimustes oma algsel kohal (16. s teine pool) Tegemist on Jeruusalemma lahingus langenud Tallinna kodanikule püstitatud mälestusmärgiga, milliseid algselt oli vähemalt kolm. Ristil on kiri:  Aastal 1560, 11. septembril on siin härra Blasius Hochgreve venelaste poolt armutult maha löödud. Jumal olgu talle armuline ning andku talle viimsel päeval rõõmsat ülestõusmist igavesele elule. Aamen.
Marta rist, Eesti vanim isikumonument välitingimustes oma algsel kohal (16. s teine pool) Tegemist on Jeruusalemma lahingus langenud Tallinna kodanikule püstitatud mälestusmärgiga, milliseid algselt oli vähemalt kolm. Ristil on kiri:  Aastal 1560, 11. septembril on siin härra Blasius Hochgreve venelaste poolt armutult maha löödud. Jumal olgu talle armuline ning andku talle viimsel päeval rõõmsat ülestõusmist igavesele elule. Aamen. Foto: Ajakiri Pulss

19. sajandi keskpaigani oli praeguse Kitseküla asumi ala juba ilmselt muistsel ajal teena kasutusel olnud Pärnu maantee ümbruses vähese hoonestusega – vaid kõrtsid liivaluidetest tolmuse tee ääres ja üksikud suvemõisad (hof’id) roheliste iluaedadega. Viimaseid hakkas siiakanti siginema 17. sajandil seoses Rootsi kuninganna Kristina linnale annetatud heinamaadega: Pfützneri mõis oli Marta risti lähedal, Lindheimi (Vogdti) mõis praeguse viadukti all. 18. sajandil rajati Fahrenholzi suurem suvemõis praeguse Pärnu mnt 127–133 asukohta. Peamist ja pidevamat tulu andis Fahrenholzile, kus peeti ka peenema seltskonna aiapidusid, siiski krundi suure heinamaa rentimine. Tänaseks meenutab kadunud suvemõisate aegu vaid 1867. aastal abivajajatele uksed avanud diakonisside asutus, mis rajati endisesse Lindheimi (ka Berghofi, Vogdti) suvemõisa parki. Säilinud on haigla uhke paekivist peakorpus aadressil Pärnu maantee 102, mida näeb üle viadukti jalutades. Diakonissidemaja järeltulijaks võib pidada Magdaleena haiglat, mille kompleks avati 1978. aastal. Viimane kandis nime Neljas haigla, mis oli mõeldud nõukogude eliidi ravimiseks. 

Kitseküla, Diakonisside hoone. Siit piirkonnast, suvemõisast, sai asum alguse
Kitseküla, Diakonisside hoone. Siit piirkonnast, suvemõisast, sai asum alguse Foto: Ajakiri Pulss
Pargioaas purskkaevuga. Magdaleena haigla, endine nõukaeliidi IV haigla.
Pargioaas purskkaevuga. Magdaleena haigla, endine nõukaeliidi IV haigla. Foto: PULSS

Nimi ja nimed 

Kitseküla nimi arvatakse olevat tulnud naaberasukailt, kes viidanud, et siinkandis heinamaadel palju kitsi karjatatud. Ajalooline asuminimi jäi nõukaajal unustusse ja on taas kasutusele võetud hiljuti. Ehk seepärast „tükeldab“ rahvasuu praegugi veel asumiterviku sageli konkreetsemalt ja kohapõhisemalt ka Tallinn-Väikeseks (piirkond raudteejaama järgi), Kaleviks (ala endise kommivabriku, praeguse politsei- ja piirivalveameti järgi), Magdaleenaks (tänava ja haigla järgi) või Lilleküla (mis on naaberasum!) staadioniks, A. Le Coq Arenaks. Loodetavasti teadvustub Kitseküla asumi nimi ja pärand kohalikule elanikkonnale tulevikus enam. On neid kitsekülalisi, kes arvavad suisa kurioosselt, et elavad Tondil, kuigi viimase piirid algavad alles pärast Tondi raudteejaama ülesõitu. 

Üle raudtee algab Tondi, paremale jääb paik, kus oli Tiesenhusenite suvemõis
Üle raudtee algab Tondi, paremale jääb paik, kus oli Tiesenhusenite suvemõis Foto: Ajakiri Pulss

Rong see sõitis…

Kõige suurema mõjuga faktor asumi kui elukeskkonna tekkimisel oli raudteevõrgu kujunemine. 1870. aastal parun Pahleni eestvedamisel käivitati Peterburi–Tallinna/Revali–Paldiski liin, 1900 aga avati Tallinna-Viljandi kitsarööpmeline nn juurdeveoraudtee. Nii oli Kitseküla nüüdne ala saanud oma piirid ja eeldused elukvartalite ehitamiseks. Raudteede rajamisega hoogustus ju ka tööstuse areng ja Kitsekülla hakkas kerkima puitmaju Lutheri vineeritööstuse töölistele. Seda osa Kitsekülast, mis jääb tsaaariaegse jaamahoone ümber kutsutakse nii asumi ühe vanema uulitsa järgi Juurdeveoks või ka laiemalt Tallinn-Väikeseks.

Asumi üks vanimaid tänavaid - Juurdeveo. Taamal Tallinn-Väike jaamahoone.
Asumi üks vanimaid tänavaid - Juurdeveo. Taamal Tallinn-Väike jaamahoone. Foto: Ajakiri Pulss

Magdaleena kanti hakkas suurem asustus tulema esimese vabariigi päevil. Nõukogude ajal lisandus kõigepealt stalinistlikus stiilis suuri kivimaju. Tallinna ühe kõige stiilsema stalinistliku arhitektuuri näide rajati 1940ndate lõpuks Asula tänavale. Just siin, majas nr 12 elas meie populaarsemaid lauljad Georg Otsa kõrval – Jaak Joala! Hiljem, 1980ndatel sai teenekas laulja korteri üsna naabrusesse ehitatud kõrghoonesse Pärnu maanteel.

Vaade Asula tänava stalinistlikule ansamblile. Jaak Joala elas tänava alguses majas nr 4
Vaade Asula tänava stalinistlikule ansamblile. Jaak Joala elas tänava alguses majas nr 4 Foto: Ajakiri Pulss
Kitsekülas on küll jalgpallimeka, aga peale staadionimuru pole just palju rohelust. See metsik grüüne Asula tänava ja raudtee vahel, endise suvemõisa ja aiandi alal, on aga potentsiaalne mõnus park. Kui seda taas ülekorrastamisega ära ei rikuta.
Kitsekülas on küll jalgpallimeka, aga peale staadionimuru pole just palju rohelust. See metsik grüüne Asula tänava ja raudtee vahel, endise suvemõisa ja aiandi alal, on aga potentsiaalne mõnus park. Kui seda taas ülekorrastamisega ära ei rikuta. Foto: Ajakiri Pulss

Tööstusmaastiku taaselustamine

Nõukogude ajal ehitati Kitseküla seni veel suuremast inimtegevusest puutumata, liivaluidete ja mändidega loodusmaastik Juurdeveo tänavast lõunasuunas tööstust täis. Siin olid lambivabrik Estoplast, suusavabrik Dünamo, ARS, kommivabrik Kalev, tikuvabrik ja lukuvabrik Vasar, piimakombinaat jne. Ühelt poolt oli koleda-kõleda tööstushoonestuse tekkimine esteetiliselt kurnav ja kurvastav, teisalt hoidis see ära selle, et ala oleks täis ehitatud nõukaaegseid korrusmaju, mida siiski jõuti siiakanti püstitada päris hulgaliselt. 

Kitseküla, endise tikuvabriku torn
Kitseküla, endise tikuvabriku torn Foto: Ajakiri Pulss

Tänapäeval ongi kinnisvaraarenduse üks trend ka Kitsekülas endiste tööstusmaastike ning tööstus- ja laohoonete ümberkujundamine moodsateks kontoripindadeks ja eluruumideks. Kalevi hoonetekompleksi on hõivanud politsei ja otse teisel pool Pärnu maanteed olevas ARSis on kunstnikepesa.

Kuulus kunstikombinaat jätkab sisu ja vormi poolest täiega kunstilainel
Kuulus kunstikombinaat jätkab sisu ja vormi poolest täiega kunstilainel Foto: Ajakiri Pulss

Türi tänav, näiteks, on täna kui muusikute mekka: mitmetel artistidel on siin stuudiod ja harjutusruumid. Ja hoonete akendest on kosta eri stiilides muusikat.

Kõrghooned on kerkinud näiteks endise Tere piimakombinaadi territooriumile. Korrastatakse ka vanu maju ning täidetakse tühermaa tühimikke, millest mõnigi tekkis sõjaaegse märtsipommitamisel tagajärjel. 

Piimakombinaadi alale kerkinud kõrghooned
Piimakombinaadi alale kerkinud kõrghooned Foto: ajakiri Pulss

Kitseküla, värvilised büroohooned

Ajakiri Pulss

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles