UUED REEGLID ⟩ «Äkksurm» tennises, mäng aja peale, 10-minutiliste veerandaegadega

Elu24
Copy
Patrick Mouratoglou usub, et uuest formaadist sirgub tennise edulugu.
Patrick Mouratoglou usub, et uuest formaadist sirgub tennise edulugu. Foto: AFP7/ZUMAPRESS.com/Scanpix

USA tennisestaari Serena Williamsi treener Patrick Mouratoglou on tulnud välja uue võistlusformaadiga, millega alustatakse juba eelseisval nädalavahetusel Prantsusmaal Mouratoglou Tennise Akadeemia väljakutel. Prantslane loodab teha tennises revolutsiooni.

Mouratoglou usub, et pikas perspektiivis aitab tema värskendustega Ultimate Tennis Showdown (UTS) kaasata nooremat fännibaasi, niinimetatud Netflixi generatsiooni.

«Paljudele inimestele ei meeldi muutused. Minugi poolest ATP ja WTA võivad jääda. Ka mulle meeldib Suure slämmi turniire vaadata ja jälgin neid ka tulevikus.»

«Aga arvan, et oleks hea, kui tennisemäng oleks vähem ajakulukam, mängijal on ühes matšis väiksem energikulu ja mänguformaat oleks dünaamilisem, emotsionaalsem ning lõbusam.»

Mouratoglou formaat:

1. Matš kestab koos pausidega maksimaalselt ühe tunni, see on jaotatud neljaks 10- minutiliseks veerandajaks.

2. Punktide vaheline paus võib olla maksimaalselt 15 sekundit. Ehk siis pärast punkti mängimist peab servija palli mängu panema vähemalt 15 sekundi jooksul (praegu 25 sekundit).

3. Igal mängijal on matši jooksul kasutada neli niinimetatud «UTSi kaarti», mida nad saavad enda eduks rakendada: Näiteks järgmise äralöögi eest saab kaks punkti, järgmine punkt on väärt kaht punkti, servi äravõtmine vastaselt. 

4. UTSi turniirid toimuksid ainult nädalavahetustel. Alagrupisüsteemis selgitaksid 10 mängijat välja play-off'idesse pääsejad.

5. Mängijal on kaks servi järjest (nagu kiires lõppmängus), kellel veerandaja lõpuks on rohkem punkte, ongi veerandaja võitja. Kui veerandaeg lõppeb viigiga, siis mängitakse üks otsustav punkt.

6. Kui kohtumise normaalaeg peaks viigiga lõppema, tuleb mängu «äkksurm», kus servitakse kordamööda: ehk matši võidab see mängija, kes esimesena võidab järjest kaks punkti (ühe enda ja ühe vastase servil).

7. Mängijad on varustatud juhtmevabade kõrvaklappidega ja nende treener võib igal veerandajal kasutada ühte 30 sekundilist «time-out'i». Nõuanded võivad olla ainult inglise keeles, kui kasutatakse teist keelt, järgneb mängijale punktikaristus.

«Serena Williams andis mulle samuti head nõu. UTSist saavad tipptasemel turniirid. Ka nende ettevalmistamine on tohutu töö,» sõnas prantslane.

Serena Williams ja Patrick Mouratoglou. Mõlemad on tennise eksperimentaalse formaadi väljatöötajad.
Serena Williams ja Patrick Mouratoglou. Mõlemad on tennise eksperimentaalse formaadi väljatöötajad. Foto: Antoine Couvercelle / Panoramic/imago images / PanoramiC/Scanpix

Esimene turniir peetakse publikuta, kuid kohtumistest tehakse tasulised otseülekanded. Kuidas viis nädalavahetust kestvad turniirid tennisekalendrisse ära mahuvad, on muidugi iseküsimus. Mouratoglou lisas, et töötab edaspidi meelsasti koos ATP ja WTAga, ega soovi nende organisatsioonidega konkureerida.

UTSiga on Metro andmetel liitunud Dominic Thiem, Stefanos Tsitsipas, Matteo Berrettini, Lucas Pouille, Benoit Paire, Dustin Brown, Feliciano Lopez, Richard Gasquet, David Goffin ja Alexei Popyrin.

«Need reeglid pole kivisse raiutud, minu eesmärk on teha UTSist edulugu ja leida aja jooksul reeglid, mis oleks tennisele parimad,» kinnitas Mouratoglou.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles