Elmari muusikauudised

Kristiina Kraus
, Raadio Elmar saatejuht
Copy
Inga Tislar
Inga Tislar Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Toome teieni 23. nädala muusikauudised. Heldene Aeg ja J.O.C. tegid singlile «Endel» muusikavideo, Inga avaldas uue eestikeelse muusikapala ja Mari Kalkun avaldas esimese loo oma peagi ilmuvalt albumilt.

Inga avaldas uue eestikeelse singli

Endine tüdrukutebändi La La Ladies liige, kes sai tuule tiibadesse konkursil Eesti Laul hittlooga «Milline päev», andis välja uue singli «Kohe olen seal».

Inga on oma lauljakarjääri jooksul saanud palju kogemust nii esinemistel kui ka muusika kirjutamises. Eesti keeles sõnade kirjutamine on sellegipoolest tema jaoks korralik proovilepanek.

«Kuna eesti keel on väga ilus ja omanäoline keel, siis on alati suur vastutus sõnu ritta seada ning see nõuab rohkem tööd ja vaeva. Kui aga lõpptulemus toob rahu, siis on tunne õige ja tahaks seda ka inimestega jagada,» sõnas Inga.

Värske singel «Kohe olen seal» kõneleb kõikide takistuste lahti laskmisest, et lubada oma südamesse pugeda inimesel, kellest ammu sisimas unistanud. Paralleelselt on Inga sõnul loo sõnum ka vabadus, mida ilmestab võimas refrään. Singli kaasautoriteks on Alvar Antson ning Sander Sadam.

 

Uut muusikat bändilt 5Miinust

Räpipunt 5Miinust avaldas uue suvise singli nimega «Peo lõpp». Muusika Ago Teppandilt, sõnad kirjutasid 5 Miinuse kutid. Bändi liige Estoni Kohver kinnitas, et kuigi suvi on käes, siis kontakteerume mõistlikult ja oleme tolerantsed kõigi suhtes. «Ära tapa teisi inimesi, kui sa just «Tekkenit» või «GTA-d» ei mängi,» ütles ta.

 

Heldene Aeg ja J.O.C. avaldasid singli «Endel» muusikavideo

«Juhime videos tähelepanu sellele, et hoolimata soovist üksteisele kohe endlit saata või muud infot nutiseadme kaudu edastada, ei tohiks oma tegevusega ennast või teisi ohtu seada. Vali selleks õige koht ja aeg,» kommenteerisid asjaosalised.

«Endel» sündis ansambli Heldene Aeg ühisvestluste selfie-vaimustusest: «Pilt ütleb rohkem kui tuhat sõna. Endel kõneleb enamast kui lihtsalt kirjalik infokild või teade – see ühendab inimesi emotsionaalsel tasandil ja muudab kõigi päeva palju värvikamaks.»
 

Rom pöördus muusikaliselt tagasi lapsepõlve

Seni peamiselt räppmuusikaga tuntust kogunud Rom on muutnud oma muusikalist väljendusstiili ning välja andnud teise singli peagi ilmuvalt samanimeliselt albumilt «Düsfunktsionaalne». Värske singel kombib pigem metal-muusika aladel, mis on Rom-ile juba lapsest saati südamelähedased olnud. «Eelmise suve lõpus mõtlesin, et miks mitte proovida ise teha sellist muusikat, mis terve elu minuga kaasas käinud. Tegelikult oligi ju nu-metal see muusika, mis väikse Rom-i üldse räpini juhatas.» Artisti värske looming keskendub pigem loomulikule vokaalile ning kasutatud pole tänapäeval palju kõlavat autotune’i.
 

Uus singel peagi ilmuvalt koosluselt nimega Graniidi 17

Uus lugu kannab nime «Kalamaja tänavad» ja pärineb järgmisel nädalal ilmuvalt albumilt «Kõik said tulla».

12. juunil ilmub Tallinna Kalamaja linnaosa taustaga ansamblilt Graniidi 17 album pealkirjaga «Kõik said tulla». Graniidi 17 on 2017. aasta suvel sündinud kooslus, kus taaskohtusid kaks Kalamaja linnaosa taustaga muusikut: ansamblist Jäääär tuntud Tõnu Timm ehk Tõun ning Rakveres elav pillimees ja -õpetaja Peep Pihlak (Okaspendel). Kolmandaks põhiliikmeks kutsuti Teet Velling (Jäääär, Elvus).Ansambli loomingus kõlab küll antud majaga ning seal olulisi päevi ja öid veetnud inimestega seotut, kuid mitte ainult. Graniidi 17 on lihtsalt kuuldava sünergia nimi ja lähtepunkt.
 

Mari Kalkun avaldas esimese loo oma peagi ilmuvalt albumilt

Albumi nimeks on «Õunaaia album». Välja antud singel sellelt on uus versioon tuntud loost «Ma tahaksin kodus olla».

Kalkun ütles, et tunnetab mööduvat kriisiaega kui tagasipöördumist juurte, vanade talukohtade ning püsiväärtuste juurde. «Ma tahaksin kodus olla» on talle tuttav juba varases lapsepõlves külastatud suguvõsa koosviibimistelt.

Eriti huvitav oli Kalkuni jaoks avastada aga loo autorite elulugusid. Laulu sõnad avaldati esmakordselt 1916. aastal ja vaid kaks aastat hiljem mõisteti 22-aastane Punases Ristis töötanud Koff sõjapöörises surma. Laulu meloodia tekkis aga 1941. aasta massiküüditamise meeleoludes rahvakunstniku ja kandlemängija Johanna Zerningu poolt. «Sellesse laulu on kodeeritud nii palju igatsust ning eelmiste põlvede täitunud ja täitumata unistusi ja see puudutabki,» ütles Kalkun.
 

Jaanus Saks ja Johanna Randmann avaldasid taas ühise loo

Bändi Põhja-Tallinn esiräppar Jaanus Saks ja Eesti otsib superstaari saatest tuntust kogunud lauljatar Johanna Randmann on valmis saanud uue ühise singli «Prada».

Kuigi loo pealkiri viitab populaarsele rõivabrändile, ei ole laulu sõnum sellega otseselt seotud. Sotsiaalmeedia avarustes levinud slogan «I’m Prada. You’re nada.» oli see, mis Johanna tähelepanu köitis ning laulu ideed kirja panema innustas. Lühidalt öeldes räägib lugu unistusteni pürgimise teekonnast ning sellest, kuidas alati leidub sellel teel neid, kes kellegi ideid naeruvääristavad või maha salgavad. Sellest olenemata tuleb jääda kindlaks just iseendale ja julgel sammul edasi pürgida.


 

Raha.pesu.karud avaldasid uue loo

Maskide taha peituvad räpparid Chebu ja Puhh lõbusast pundist raha.pesu.karud tulid välja pöörase muusikavideoga «Ah sa mait», mis võeti üles onu Heino 70. sünnipäevapeol, kus oli kohal ka laulja Erich Krieger. Projekt sai alguse kaks aastat tagasi looga «See bemm läheb retsilt kiiresti», mida on tänaseks YouTube’is vaadatud 680 000 korda. Chebu sõnul sündis uus lugu muusikalaagris. Punt raha.pesu.karud astuvad publiku ette 3. juulil Aruküla mõisa pargis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles