Michael Schumacherit ootab lähipäevil ees operatsioon

Elu24
Copy
Michael Schumacher.
Michael Schumacher. Foto: © Alessandro Bianchi / Reuters/REUTERS/Scanpix

Väidetavalt ootab endist F1 pilooti Michael Schumacherit taas ees tüvirakkude operatsioon eesmärgiga aidata kaasa tema kesknärvisüsteemi taastamisele, mis sai fataalse kahjustuse seitse aastat tagasi juhtunud kohutavas mäesuusaõnnestuses. 

51-aastase Michael Schumacheri eest kannab hoolt prantslasest maailmakuulus kirurg ja kardioloog Philippe Menaschè. Doktor Menachè viib seitsmekordsel maailmameistril innovatiivse operatsiooni läbi teist korda, eelmise aasta septembris tegi Menachè Pariisis Schumacherile analoogilise operatsiooni.

«Eesmärgiks on tugevdada ja uuendada Schumacheri kesknärvisüsteemi,» vahendas Itaalia väljaanne Contro Copertina teemat avanud ja asjaga kursis oleva neurokirurgi Nicola Acciari sõnu. 

Operatsiooni käigus vahetatakse kahjustatud tüvirakud kahjustamata tüvirakkude vastu, mis saadakse vormelilegendi luuüdist või verest.

Michael Schumacher 2012. aastal 
Michael Schumacher 2012. aastal Foto: Fernando Hernandez/AP/Scapix

Tüvirakuteraapia on arenev meditsiini valdkond, mida kasutatakse muu hulgas mitmesuguste ravimatute haiguste või vigastuste korral. Tüvirakuravi tulemused on endiselt vaieldavad.

2019. aasta oktoobris astus Menaschè avalikkuse ette ja valgustas Itaalia väljaandele Republicca tüvirakuteraapia tausta. Samas ei täpsustanud ta, kuidas läks kuu varem Schumacheri operatsioon. Prantsuse arst sai ka rohkelt meediakriitikat, teda süüdistati «ekperimentaalravis».

«Mina ja minu meeskond ei tegele eksperimentidega oma patisentide kallal. See on vastik termin, mis ei ole minu arvates meditsiiniteaduses üldse kohane,» sõnas ta toona. 

«Ma ei saada korda imesid,» ütels ta. Eelmisel aastal andis Le Parisienile intervjuu tüvirakkude spetsialist Michel Pucéat, kes väitis, et teab, mis ravi Schumacher saab. 

«Haigla selles osakonnas kasutatakse tüvirakke südamekudede jaoks, peamiselt põletikuvastaseks otstarbeks. Rakkude uuendamisega seotud katsed ei ole seni soovitud tulemusi andnud,» võttis Pucéat kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles