76-aastase tunnistaja avaldus muutis peaminister Palme mõrva lahenduse jälle sogaseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Stig Engström
Stig Engström Foto: EXPRESSEN/Göran ÄrnbÀck/EXP/TT/Scanpix

Rootsi uurijad avalikustasid 10. juunil peaminister Olof Palme mõrva uurimise tulemused, mille kohaselt on mõrva tõenäoline toimepanija Skandia-mees Stig Engström.

Palme mõrvapaika peaaegu esimesena jõudnud mees ei usu, et Engström Palme maha lasi, teatab aftonbladet.se.

76-aastase Leif Ljungqvisti sõnul nägi ta Palme mõrvarit ning selle mehe välimus ja liikumine ei meenutanud Engströmi. «Skandia-mees jookseb lühikeste sammudega. See mees, keda mina märkasin, liikus kiiresti ja pikkade sammudega. Ka olid nad kehakujult erinevad,» selgitas rootslane.

Ljungqvisti sõnul kuulas Palme mõrva peauurija Hans Melander ta kolm nädalat tagasi üle ja ka seal ta rõhutas, et Engström ei ole tema arvates tapja.

Pealtnägija arvates on Engströmi kuulutamine tõenäoliseks Palme mõrvariks vale ja skandaalne.

Stig Engström
Stig Engström Foto: EXPRESSEN/Weine Lexius/EXP/TT/Scanpix

Ljungqvist meenutas, et liikus 28. veebruari 1986 hilisõhtul Stockholmi kesklinnas ja kuulis tulistamist. Ta jooksis tulistamisheli suunas, olles üks esimesi, kes sinna jõudis. Ta leidis maas lamamas mehe, kuid ei teadnud kohe, kes see on.

Ljungqvisti arvates nägi ta mõrvarit, kes oli Olof Palme naisest Lisbeth Palmest vaid paari meetri kaugusel. Siis see mees järsku pöördus ümber ja jooksis kiiresti minema.

«Ta jäi pärast Palme mahalaskmist sündmuskohale, kuid kui sinna tuli veel inimesi, siis jooksis ära. Miks ta pidi nii tegema, kui ei olnud mõrvar?» teatas mees.

Ljungqvisti andmetel saabus Leif Engström mõrvapaika alles mõni minut pärast Palme tulistamist.

«Arvan, et Engström jõudis sinna umbes 2,5 minutit hiljem. Istusin autosse ja ootasin politsei saabumist. Kui nad kohe ei tulnud, astusin autost välja ja nägin Engströmi, kes samuti minema jooksis,» teatas Ljungqvist.

Tema arvates võisid ka teised sündmuskohal olnud arvata, et Engström võis tulistada meest, kes tänaval lamas.

«Peale minu oli seal veel inimesi, aga nad vist ei märganud esimesena minema jooksnud meest. Nad märkasid Engströmi ja hakkasid teda mõrvariks pidama,» jätkas tunnistaja.

Rootsi peaminister Olof Palme kaotas elu 28. veebruaril 1986 Stockholmis, kui ta koos oma naise Lisbethiga pärast kinoskäiku koju suundus.

Palmet tulistati ja ta suri sündmuskohal, naine vigastada ei saanud.

Aastatepikkuse uurimise ajal käidi välja mitmeid teooriaid, kes võis Palme tapmise taga olla. Kahtlusaluste seast ei jäänud välja Rootsi politsei ega Kurdistani Töölispartei.

Rootsi prökurör Krister Petersson on veendunud, et Palme lasi maha Stig Engström, kes vihkas nii peaministrit kui ka tema poliitikat.

Engström tegi 2000. aasta juunis enesetapu ja on maetud Täby valla surnuaiale.

Stig Engströmi haud Täby valla surnuaial
Stig Engströmi haud Täby valla surnuaial Foto: TT NEWS AGENCY/via REUTERS/SCANPIX

Engströmi nimetatakse Skandia-meheks, kuna ta töötas Skandia kindlustusfirmas ja ta tööpaik oli mõrvakoha lähedal. 

Sven Olof Joachim Palme (30. jaanuar 1927 Stockholm – 28. veebruar 1986 Stockholm) oli rootsi poliitik, Rootsi peaminister 1969–1976 ja 1982–1986.

Olof Palme 1975
Olof Palme 1975 Foto: TT NEWS AGENCY/JACK MIKRUT/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles