PILDID JA VIDEO ⟩ Meeleavaldajad hävitavad USAs Christoph Kolumbuse kujusid (2)

Inna-Katrin Hein
Copy

Ameerika Ühendriikides lahvatasid meeleavaldused pärast seda, kui mai lõpul kaotas Minneapolises politseivägivalla tõttu elu afroameeriklane George Floyd.

Meeleavaldajad ei piirdu enam politsei jõukasutamise lõpetamise nõudmise ja tumedanahaliste õiguste eest võitlemisega, vaid on asunud hävitama kujusid, mis viitavad kunagisele ülekohtule, vallutamisele ja orjapidamisele, teatab reuters.com. 

Protestijad asusid esmalt maha tõmbama USA lõunaosariikide poliitikute ja plantaatorite kujusid, mis olid kunagise orjapidamise ja orjuse mälestamismonumendid. Viimastel päevadel ei ole aga armu antud ka maadeavastaja Christoph Kolumbuse kujudele.

Protestijad tõmbasid Minnesotas St Paulis maha Christoph Kolumbuse kuju.
Protestijad tõmbasid Minnesotas St Paulis maha Christoph Kolumbuse kuju. Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Lisaks afroameeriklastest protestijatele on ka põliselanike indiaanlaste esindajaid protestimas. Indiaanlastele ei meeldi Kolumbuse ülistamine Ameerika avastajana ja seepärast tõmbavad nad maha Kolumbuse kujusid.

Põliselanike sõnul avas Kolumbus eurooplastele võimaluse koloniseerida Põhja- ja Lõuna-Ameerika, osaliselt hävitada indiaanihõimud ja nende kultuur ning sulgeda nad reservaatidesse. Koloniseerimise käigus hukkus sadu tuhandeid indiaanlasi.

9. juunil kogunes Virginia osariigi pealinna Richmondi Kolumbuse kuju juurde umbes 1000 meeleavaldajat. Nad vandaalitsesid, sodides kuju, tõmmates selle pjedestaalilt alla ja visates järve.

Richmondi politsei sukeldujad tõid 10. juunil kuju järvest välja, kuna kohalike võimude sõnul reostas see järve.

Massachusettsi osariigi pealinnas Bostonis tõmbasid protestijad 9. juunil Kolumbuse kujul pea otsast. Politsei konfiskeeris seejärel kuju, mis viidi linnavalitsuse keldrisse, et meeleavaldajad seda enam ei kahjustaks.

Peata Christoph Kolumbuse kuju Massachusettsis Bostonis.
Peata Christoph Kolumbuse kuju Massachusettsis Bostonis. Foto: Tim Bradbury/AFP/Scanpix

10. juunil ründasid USA põliselanike esindajad Minnesota pealinnas St. Paulis Kolumbuse kuju ja tõmbasid selle maha. Ka siis viis politsei selle minema.

USAs on jätkunud meeleavaldused, kuid meelt avaldatakse teisteski riikides, kus samuti nõutakse politseivägivalla lõpetamist ja mustanahaliste õiguste tunnistamist.

Veel mitmes USA linnas on Kolumbuse kujud saanud tunda vandaalitsemist, neid on soditud ja lõhutud.

Christoph Kolumbus (Genova murdes Christoffa Corombo; itaalia keeles Cristoforo Colombo, hispaania keeles Cristóbal Colón ja portugali keeles Cristóvão Colombo, ladina keeles Christophorus Columbus; arvatavalt 1451 Genova vabariik – 20. mai 1506 Valladolid, Kastiilia kroon) oli maadeavastaja ja kaupmees, kes 1492. aastal ületas Kastiilia (Hispaania) lipu all Atlandi ookeani ja jõudis Ameerikasse.

Ta lähtus arvestusest, et Maa kerakujulisuse tõttu peab laev jõudma Euroopast Kaug-Itta ka lääne suunas liikudes. Kuigi viikingite laevad võisid jõuda Põhja-Ameerikasse ligi 500 aastat enne Kolumbuse retke, tekkis Euroopal püsiv kontakt Uue Maailmaga alles tänu Kolumbuse avastusele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles