Uskumatu teekond: Ghana pagulaslaagrist miljoneid teenivaks vutistaariks

Elu24
Copy
Müncheni Bayerni mängumees Alphonso Davies.
Müncheni Bayerni mängumees Alphonso Davies. Foto: LakoPress via www.imago-images.de/imago images/Lackovic

Kanada on tuntud, kui jäähokimaa. Harva seostatakse vahtralahemaad jalgpalliga. Selle suve hakul on jalgpall aga Kanada meedias vaat, et spordiala number üks, põhjuseks Saksamaa tippklubis Müncheni Bayernis mängiv Alphonso Davies.

19-aastane Davies on pärast koroonapandeemiat taaskäivitunud Saksamaa meistrisarjas üks silmapaistvamaid mängijaid. Pausi järel on põhiliselt äärekaitsjana tegutsev Davies kuulunud kivikõva Bayerni algkooseisu ning viies peetud kohtumises löönud kaks väravat.

Daviesi lugu on eriline selle poolest, et Kanada rahvuskoondist on noor mängumees saanud esindada vaid kolm aastat. Tema juured ulatauvad Lääne-Aafrikasse. Enamuse lapsepõlvest veetis Davies Buduburami pagulaslaagris Ghanas.

Daviese vanemad on libeerlased, kes põgenesid riigis puhkenud kodusõja eest Ghanasse 1999. aastal. Davies sündis pagulaslaagris 2000. aasta novembris. 

«Libeerias oli sõda, süüa otsisime tänavatel laipade vahelt. See oli kohutav, parim võimalus oli sealt põgeneda,» meenutab Daviesi ema. 

Kuid ka põgenike laagris ei olnud palju parem. Kurjuse ja nälja eest õnnestus Davies`i perel kolida Kanadasse, kui tulevane vutitäht oli viieaastane. Jalgpall polnud muidugi esimene asi, mille peale pere jahedas jäähokilinnas Edmontonis mõtles.

Ometi oli Kanada õlipealinn paik, kus sai alguse Davies`i armastus jalgpalli vastu. Kuna vanemad rügasid tööd teha ööpäevaringselt, siis pidi väike Alphonso hoolt kandma ka oma noorema venna ja õe eest.

Kanada kodakondsuse sai andekas vutimees alles kolm aastat tagasi. Juba praegu on Davies tõenäoliselt üks riigi paremaid jalpallureid läbi aegade. Tema talent lõi särama õige varakult, sest vaid 15-aastasena debüteeris ta Põhja-Ameerika profiliigas MLS Vancouveri Whitecapsi ridades.

Alphonso Daviese profikarjäär sai alguse Kanada jalgpalliklubis Vancouver Whitecaps. 
Alphonso Daviese profikarjäär sai alguse Kanada jalgpalliklubis Vancouver Whitecaps. Foto: Andrew Soong/imago/Xinhua/Scanpix

Müncheni Bayern ostis Daviese eelmise aasta jaanuaris Vancouveri klubilt 22 miljoni dollari eest, mis oli MLSi liiga kõigi aegade suurim üleminekusumma. 

Davies ema Victoria ütles, et juba 14-aastaselt lubas Alphonso, et kunagi tunneb pere tema üle uhkust. «Olen tõesti uhke oma poja üle,» sõnas ta.

«Usun, et kui lapsed kuulevad minu lugu, siis saavad nad innustust ning motivatsiooni ja vaprust, et oma unistusi täide viia,» ütles 19-aastane Davies.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles