Haruldane kiri kinnitab, et kunstnikud van Gogh ja Gauguin külastasid bordelle

Inna-Katrin Hein
Copy
Vincent van Gogh'i portree 1889
Vincent van Gogh'i portree 1889 Foto: akg-images / Andre Held/Scanpix

Prantsusmaa Drouot Estimations oksjonimaja paneb oksjonile haruldase kirja, mille Hollandi kunstnik Vincent van Gogh (1853 - 1890) ja Prantsuse kunstnik Paul Gauguin (1848 - 1903) kirjutasid koos ning milles nad detailselt kirjeldavad bordellide külastamist.

Kiri pannakse Pariisis enampakkumisele järgmisel nädalal ja arvatakse, et selle hinnaks võib kujuneda 180 000 – 250 000 eurot, teatab cnn.com.

Neljal leheküljel kiri oli mõeldud kunstnik Émile Bernard’ile (1868 - 1841), kes oli postimpressionisliku suuna juhtfiguur.

Oksjonimaja ekspertide hinnangul kirjutasid kaks kunstnikku bordelle puudutava kirja novembris 1888 pärast seda, kui van Gogh'il oli valminud mitu maali, kaasa arvatud nüüd tuntud «Päevalilled» maaliseeria.

Kiri kirjutati Prantsusmaal Arles’is, kus hollandlane van Gogh oli elanud alates 1888. aasta veebruarist. Van Gogh ja Gauguin kohtusid 1886. aastal Pariisis ja neist said sõbrad.

Kahe kunstniku koos kirjutatud kiri algab van Gogh'i kirjeldusega, milles ta nimetab Gauguini «ärahellitatud tegelaseks, kellel on metslase instinktid».

«Gauguinile meeldib vere ja seksi maitse. Oleme käinud lõbumajades mõnulemas, kuid vahel ka tööd tegemas. Gauguinil on pooleli stseen öisest kohvikust, ka mina maalisin seda, kuid ta on sinna pannud lõbumaja tegelased. Arvan, et sellest tuleb midagi suurepärast,» kirjutas van Gogh.

Vincent van Gogh'i 1887. aasta portree
Vincent van Gogh'i 1887. aasta portree Foto: /AP/Scanpix

Van Gogh kirjutab selles kirjas plaanist luua uus kunstnike ühendus, kuid ka sellest, et ta annab maalimistunde.

Gauguin on avaldanud oma mõtteid kirja kolmandal ja neljandal leheküljel.

«Ära kuula Vincenti, nagu sa tead, on tal kalduvus kõike imetleda ja selle tõttu olla järeleandlik,» kirjutas Gauguin.

Paul Gauguini portee 1888
Paul Gauguini portee 1888 Foto: akg-images/Scanpix

Kunstiajaloolaste sõnul külastas van Gogh kogu oma täiskasvanuelu bordelle. Ta lõikas meeleheiteoos oma ühe kõrva maha ja saatis selle prostituudile, kellest oli sissevõetud. Van Gogh maalis prostituute, kuid ta piltidel on näha ka õmblejannat Siern Hoorniki, kellega ta oli 1880. aastate alguses suhtes.

Pärast van Gogh'i kõrva mahalõikamist katkestas Gauguin temaga suhtlemise.

Van Gogh'ist on jäänud üle 900 kirja, millest enamik on kirjutatud teistele kunstnikele ja vennale Theole.

Kunstiajaloolaste sõnul aitavad need kirjad mõista paremini van Gogh'i keerulist elu ja siseheitlusi.

Lisaks kahe kunstniku ühiskirjale paneb Prantsuse oksjonimaja oksjonile ka Gauguini kirjad oma naisele ja armukesele, kelle nimi ei ole teada.

Paul Gauguin 1880. aasta fotol
Paul Gauguin 1880. aasta fotol Foto: Rights Managed/ Illustrated London News Ltd/Mar/Scanpix

Veel saab oksjonil teha enampakumisi Marc Chagalli illustreeritud märkmeraamatule ning Amedeo Modigliani, Pierre-Auguste Renoir, Paul Cézanne’i ja Pablo Picasso joonistustele ja kirjadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles