Politseivägivalla tõttu elu kaotanud George Floydi matus toimub täna Texases Houstonis

Inna-Katrin Hein
Copy
Valgenahaline mees kandmas näomaski, millel on afroameeriklase George Floydi näopilt ja tekst «Ma ei saa hingata»
Valgenahaline mees kandmas näomaski, millel on afroameeriklase George Floydi näopilt ja tekst «Ma ei saa hingata» Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Politseivägivalla tõttu Minneapolises elu kaotanud afroameeriklane George Floyd maetakse täna Texase Houstoni kalmistule oma ema Larcenia Floydi kõrvale.

46-aastasena surnud Floyd oli pärit Houstonist, kus ta lõpetas keskkooli ja mängis ka ameerika jalgpalli, teatab click2houston.com.

Tegemist on eramatusega, kus on kohal pereliikmed, sõbrad ja kutsutud külalised. Kõik peavad koroonaviiruse ja viirushaiguse tõttu kandma maski ja kindaid.

Matusetalitus toimub Houstonis The Fountain of Praise kirikus, mis asub aadressil 13950 Hillcroft Avenue ja see algab kell 11 kohaliku aja järgi.

Floyd maetakse Houston Memorial Gardensi surnuaiale, mis asub aadressil 2426 Cullen Blvd Pearland.

Inimestel on võimalik Floydiga tee ääres hüvasti jätta, kui ta kirst sõidutatakse kirikust surnuaiale. Kohalike võimude sõnul peavad hüvastijätjad kandma maske ja hoidma distantsi.

George Floydi kirstu transportinud auto ja Houstoni The Fountain of Praise kirik, kus 9. juunil toimub ta matuseteenistus.
George Floydi kirstu transportinud auto ja Houstoni The Fountain of Praise kirik, kus 9. juunil toimub ta matuseteenistus. Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/Scanpix

Tuhanded inimesed seisid eile Houstonis kiriku juures järjekorras, et jätta George Floydiga hüvasti. Ta avatud kirst oli selles kirikus.

Inimesed said 8. juunil Texase Houstoni The Fountain of Praise kirikus jätta hüvasti politseivägivalla tõttu elu kaotanud afroameeriklase George Floydiga.
Inimesed said 8. juunil Texase Houstoni The Fountain of Praise kirikus jätta hüvasti politseivägivalla tõttu elu kaotanud afroameeriklase George Floydiga. Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Koroonaviiruse tõttu tuli inimestel kanda maske ja hoida distantsi.

Mehed kandmas 8. juunil George Floydi kirstu Texase Houstoni The Fountain of Praise kirikusse, kus inimesed said temaga hüvasti jätta.
Mehed kandmas 8. juunil George Floydi kirstu Texase Houstoni The Fountain of Praise kirikusse, kus inimesed said temaga hüvasti jätta. Foto: GORAN TOMASEVIC/REUTERS/Scanpix

George Floyd kaotas elu 25. mail Minneapolises, kus politseinik Derek Chauvin surus ligi 9 minutit oma põlvega tema kaelale. Floyd üritas korrakaitsjale öelda, et ta ei saa hingata, kuid Chauvin eiras seda.

Alles siis, kui Floyd oli kaotanud teadvuse, võttis Chauvin põlve ära. Kinnipeetu viidi haiglasse, kuid ta suri.

Minneapolise politsei vallandas Floydi juhtumiga seotud neli politseinikku. Derek Chauvinile esitati süüdistus Floydi elu võtmises ja mõrvas, ülejäänud kolme süüdistatakse kaasaaitamises.

Chauvin ja ta kolm ekskolleegi antakse kohtu alla. 

Pärast Floydi surma lahvatasid nii USAs kui ka teistes riikides meeleavaldused politseivägivalla vastu ja tumedanahaliste õiguste kaitseks, ja need kestavad veel edasi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles