VIDEO ⟩ USAs lõppes suur varandusejaht, 2 miljoni dollari eest kulda ja kalliskive leiti

Inna-Katrin Hein
Copy
Forrest Fenni avaldatud foto aardekastist, kus on kulda, kalliskive ja muud hinnalist
Forrest Fenni avaldatud foto aardekastist, kus on kulda, kalliskive ja muud hinnalist Foto: /AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikides otsisid sajad tuhanded inimesed – kellest neli hukkus –aastaid Kaljumägedes peidetud aardelaegast, milles oli suur varandus.

Aardeotsimise korraldas 89-aastane miljonär Forrest Fenn, kelle teatel oli pronksist kastis 2 miljoni dollari eest kulda, juveele ja teisi väärisasju, teatab news.com.au. 

Ta peitis kasti ja andis sotsiaalmeedias asukoha kohta vihjeid, mis olid üsna raskelt tõlgendatavad.

Fenni teatel leti möödunud nädalal varandusekast üles ja selle leidis mees, kes ei soovi oma nime avaldamist. Ta saatis leiust, leiukohast ja endast Fennile fotod, mis kinnitasid varanduse leidmist.

«Peitsin selle kasti rohkem kui 10 aastat tagasi Kaljumäestiku tihedasse metsa. Ma ei tunne isikut, kes selle leidis, kuid minu luuletused juhatasid ta õigesse kohta,» teatas Fenn oma leheküljel.

Forrest Fenn 2013 oma kodus New Mexicos Santa Fes
Forrest Fenn 2013 oma kodus New Mexicos Santa Fes Foto: Jeri Clausing/AP/Scanpix

Fenn postitas aarde asukoha kohta vihjeid Internetti ja avaldas 2010 oma elulooraamatus «The Thrill of the Chase» 24-realise luuletuse, milles andis samuti varanduse kohta vihjeid.

Sajad tuhanded inimesed suundusid USA lääneossa Kaljumäestikku varandust otsima, kuid tulid tühjade kätega tagasi.

Paljud neist tulid töölt ära ja panid kogu oma vara selle alla, et aardekasti leida. USA meedia andmetel hukkus varanduseotsingul neli inimest.

Seoses inimeste hukkumisega kutsus politsei Fenni üles aardeotsingut katkestama, kuid Fenni sõnul läksid inimesed vabatahtlikult vara otsima ja tema ei saa nende eest vastutada.

New Mexicos Santa Fes elav Fenn lisas, et aastate jooksul käis ta aegajalt aardekasti kontrollimas, lisades sinna kulda juurde.

Ameeriklase sõnul on kastis ka Vana-Hiina ja Kesk-Ameerika indiaanlaste esemeid, mis nii mustal turul kui ka oksjonitel on väga hinnas.

Fenni teatel ei olnud ta eesmärgiks niivõrd see, et inimesed varanduse leiaksid, vaid pigem meelitada neid kodust välja värskesse õhku, loodusesse ja matkama. Mehe sõnul on tal hea meel, väga paljud inimesed sellest kinni haarasid.

Fenn teatas 2017 meediale, et tema peidetud kast kaalub 9 kilogrammi ja selle sees olev vara kaalub 10 kilogrammi. Esmalt viis ta peidupaika kasti ja seejärel varanduse, sest nende kahe koos tassimine oleks talle üle jõu käinud.

Fenni sõnul on ta ühelt poolt õnnelik, et aardejaht läbi sai ja aardel on uus omanik. Teisalt on tal kahju, et seiklus ei saa jätkuda.

«Tänan ja õnnitlen neid tuhandeid inimesi, kes aardeotsimisest osa võtsid. Ärge muretsega, veel on aardeid, mida leida ja kindlasti keegi teist leiab need,» lisas mees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles