RAPORT PALJASTAB ⟩ Tõstmise rahvusvaheline alaliit täiesti korrumpeerunud: kadunud miljonid, dopingumehed pjedestaalil

Elu24
Copy
Rahvusvahelise olümpiakomitee auliige, Rahvusvahelise Tõsteliidu president Tamas Ajan.
Rahvusvahelise olümpiakomitee auliige, Rahvusvahelise Tõsteliidu president Tamas Ajan. Foto: imago sportfotodienst via www.imago-images.de/imago images/Chernykh/Scanpix

Äsja avaldatud raport loob Rahvuvahelisest Tõsteliidust (IWF) sünge pildi. Uurimist juhtinud õigusteaduste professor Richard McLareni sõnul on organisatsioon läbinisti korrumpeerunud.

Põhisüüdlane on aprillis liidu tegevjuhi ameti maha pannud 81-aastane Tamas Ajan, kes toimetas alaliidus tervelt 44 aastat.

Selgus, et endine IWFi juht on kõik dopingutrahvid oma tasku kühveldanud. Liidu kontolt on kadunud nagu tina tuhka üle 10 miljoni dollari. 

Ajani teadmisel varjas alaliit ka 40 positiivset dopingutesti. Kaks dopingusportlast on võitnud tõstmise maailmameistritiitli ja MMil hõbemedali.

Ajan alustas Rahvusvahelises Tõsteliidus töötamist peasekretäri ametipostil juba aastal 1976, viimased 20 aastat oli ta organisatsiooni juht. 

McLaren rääkis BBCile, et uurimise käigus avanes talle liidu siseeelust trööstitu vaatepilt: «Leidsin eest organisatsiooni, mis oli täielikult allutatud autoritaarsele juhtimisele, ja seda ligi pool sajandit. Ilma Ajani teadmata ei võetud vastu ühtki olulist otsust.»

«Ajanil oli tohutu võimuiha ja ta oli loonud organisatsioonis hirmust pakatava õhkkonna. Leidsime, et IWFis on toimunud süstemaatiline omavoli ja kõrgemal võimalikul tasemel korruptsioon, Ajanil oli tõstmises absoluutne ainuvõim» lisas McLaren. 

Maailman antidopinguagentuur WADA võttis McLareni raporti rõõmuga vastu: «Agentuur annab oma hinnangu, kui raportiga ja sellega liituvate tõestusmaterjalidega täielikult tutvunud.»

IWFi tegevust hakati uurima tänavu veebruaris, kui Saksa telekanal ARD süüdistas alaliitu korruptsioonis. 

McLaren on nimekas uurija, kes juhtis ka Venemaa riikliku dopingutarvitamise programmi uurimist. Venemaa sai pärast McLareni raporti avaldamist nelja-aastase võistluskeelu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles