Eluea pikkus sõltub telomeeride pikkusest?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eluea pikkus sõltub telomeeride pikkusest?
Eluea pikkus sõltub telomeeride pikkusest? Foto: SCANPIX

Šotimaa Glasgow ülikooli teadlased leidsid viisi, kuidas ennustada kellegi elu pikkust.

Eluea pikkus on kirjutatud meie DNAsse ning selle jälile võib jõuda kohe pärast sündi, edastab Daily Mail.

Eluiga sõltub telomeeride pikkusest. Telomeer on kromosoomi ots, kus asub replitseeritav DNA.

Teadlaste sõnul on telomeerid nagu kingapaelad, mille otsas on plastmassist kaitsvad osad.  Telomeerid kaitsevad kromosoome kulumise ja katkimineku eest.

Uurijate kinnitusel on telomeerid need, mille abil saab eluea pikkust määrata.

Mida pikemad on telomeerid, seda kauem inimene elab. Kuid elu võib sõltuda mitmetest faktoritest, näiteks ootamatu surm haiguse või õnnetuse tõttu.

Stress ja suitsetamine ning veel mitmed halvad harjumused võivad eluiga lühendada.

Teadlased loodavad, et tulevikus on testid, mille abil saab soovi korral eluea pikkuse lasta kindlaks määrata juba väga noorena.

«Meie uuring näitas, et see, mis toimub meie kehades lootena, on väga tähtis. Pole täpselt teada, miks telomeerid erineva pikkusega on, kuid mida pikemad telomeerid, seda kauem on võimalik elada,» selgitas

Teadlased tegid telomeeride mõõtmise uuringu lindudel kogu nende elu vältel. Uuringus võeti vererakke 99 linnult. Esimest korda tehti seda siis, kui linnud olid 25 päeva vanused.

Tulemused näitasid, et need linnud, kellel olid telomeerid kõige lühemad, surid kõige varem. Esimesed linnud juba seitse kuud pärast seda, kui katsega alustati.

Kuid need linnud, kellel olid pikimad telomeerid, elasid vanaks, osad neist lausa üheksa-aastaseks.

«Kõik need katselinnud surid loomulikku surma. Neid ei ohustanud röövloomad, haigused ega õnnetused, mis oleks võinud surma kaasa tuua,» selgitas uurija.

Teadlane selgitas, et lindude katse saab üle kanda ka inimestele, sest inimeste telomeerid töötavad samal viisil.

Tulevikus loodetakse teha inimeste telomeeride mõõtmine, mis aitab katsealuste eluiga kindlaks määrata. Ka tahetakse uurida, mis põhjustab telomeeride lühenemist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles