Hitleri sünnikohast tehakse politseijaoskond, et sellest ei saaks neonatside palverännakupaika

Inna-Katrin Hein
Copy
Austria arhiteltibüroo Marte.Marte Architekten arvutijoonistus, millne näeb Hitleri sünnimaja välja tulevikus
Austria arhiteltibüroo Marte.Marte Architekten arvutijoonistus, millne näeb Hitleri sünnimaja välja tulevikus Foto: Marte.Marte/AP/Scanpix

Austria päritolu Adolf Hitleri, kes oli Saksamaa poliitik, Natsionaalsotsialistliku Saksa töölispartei juht ja riigipea, sünnikodu renoveeritakse ja sinna tuleb politseijaoskond.

Austria siseministeeriumi teatel langetati selline otsus, et Saksa piiri juures Braunau am Innis (Braunau Inni ääres) asuvast majast ei saaks neonatside palverännakukoht, teatab afp.com.

Austria võimude teatel saab Adolf Hitleri sünnimajast pärast ümberehitamist politseijaoskond
Austria võimude teatel saab Adolf Hitleri sünnimajast pärast ümberehitamist politseijaoskond Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/Scanpix

Hitleri sünnikodu üle on Austrias vaieldud aastaid, vahepeal nõuti isegi selle lammutamist.

Arhitektibüroo Marte.Marte Architekten võitis maja ümberehitamise ja renoveerimise konkursi ning nende plaan teha sinna politseijaoskond sai võidu.

Arhitektide sõnul aitab maja muutmine politseijaoskonnaks neutraliseerida seda, et tegemist on hoonega, kus 20. aprillil 1889 sündis 20. sajandi kõige julmemaks diktaatoriks saanud mees.

Adolf Hitleri sünnimaja Austrias Braunau am Innis 2015
Adolf Hitleri sünnimaja Austrias Braunau am Innis 2015 Foto: JOE KLAMAR/AFP/Scanpix

«Hitleri sünnikodu neutraliseerimisega ei saa majast neonatside palverännakupaika ning ei ärata ellu natsionaalsotsialismi ideed,» lisasid konkursi võitjad.

Arhitektide sõnul jääb maja keldriosa samaks, ülemiste korruste ruumilahendust muudetakse, et need oleksid politseitööks sobivad, samuti saab uue välimuse hoone väline osa ja katus.

Austria siseministri Karl Nehammeri sõnul on Hitleri sünnimajja politseijaoskonna tegemine sobiv, sest politsei on konstitutsiooniliste õiguste ja vabaduse kaitsja.

Austria siseminister Karl Nehammer tutvustamas 2. juunil Viinis toimunud pressikonverentsil, mis saab Adolf Hitleri sünnimajast
Austria siseminister Karl Nehammer tutvustamas 2. juunil Viinis toimunud pressikonverentsil, mis saab Adolf Hitleri sünnimajast Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/Scanpix

Hitleri sünnikodust politseijaoskonna tegemine läheb maksma umbes 5 miljonit eurot ja maja peaks valmima 2023.

Adolf Hitler (20. aprill 1889 Braunau Inni ääres, Austria-Ungari – 30. aprill 1945 Berliin, Kolmas Reich) oli Austriast pärit Saksamaa poliitik ja Natsionaalsotsialistliku Saksa Töölispartei (NSDAP) juht (1921–1945). Aastatel 1934–1945 oli ta Saksamaa diktaator, ametliku tiitliga Saksamaa kantsler (1933–1945) ja riigipea (1934–1945).

Adolf Hitler 1935
Adolf Hitler 1935 Foto: imago/sepp/mago stock&people/Scanpix

Hitlerit süüdistatakse Teise maailmasõja vallapäästmises, mis tõi Euroopas, Aasias ja Põhja-Aafrikas kaasa hävitustöö ning nõudis umbes 50 miljoni inimese elu.

Ta lasi saata koonduslaagritesse miljoneid juute ja teisi vähemusi, kes seal mõrvati.

Kui Hitler sai teada, et sõda on kaotatud ja nõukogude Punaarmee on Berliinis, tegi ta 30. aprilli 1945 Führerbunker’is enesetapu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles