Päeviku kohaselt on natside varastatud aarded Poola lossi kaevus (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Vana päevik. Pilt on illustreeriv
Vana päevik. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Saksamaal tegutseva vabamüürlaste organisatsiooni valduses natsipäevikus on väidetavalt kirjas asukoht, kuhu natsid Teise maailmasõja ajal osa varastatud kullast ja väärtuslikest esemetest peitsid. Seda on päeviku kohaselt 30 tonni.

Päevikut pidas 75 aastat tagasi SS ohvitser, kes kasutas varjunime Michaelis ja kes on oma päevikus detailselt kirjeldanud SSi (Schutzstaffel) juhi Heinrich Himmleri plaani varastada Euroopas kulda, kunsti ja muud väärtuslikku, teatab livescience.com.

Päevikus on ära toodud 11 paika, kuhu natsid peitsid varastatud kulda, juveele, hinnalisi maale ja religioosseid esemeid. Üks neist kohtadest on Edela-Poolas Roztokas asuv 16. sajandi Hochbergi loss, milles on kaev, mille sügavus on 60 meetrit.

Arvatakse, et kaevus võib olla Poola Breslau (praegu Wrocław) pangast pärit kuld, mille väärtus tänapäeval on miljardeid eurosid.

Pärast Teist maailmasõda oli Michaelise päevik varjatuna Saksamaal Quedlinburgis seal asuva vabamüürlaste looži käes.

Vabamüürlaste organisatsioon, mis on salaühing, on Saksamaal tegutsenud üle 100 aasta ning sellesse kuulusid Kolmanda riigi ajal paljud natsiohvitserid.

Päevikut pidanud Michaelis oli ka vabamüürlaste organisatsiooni liige ja väidetavalt vastutas ta Poola edelaosas natside poolt varastatud aarete transpordi eest.

Poola meedia andmetel kuulus pärast Teist maailmasõda Quedlinburgi vabamüürlaste looži mitu natsiametnike järeltulijat.

2019. aastal andis vabamüürlaste loož natsipäeviku Poola sihtasutusele Sileesia sild. Sihtasutus teatas möödunud aasta märtsis, et sai Saksamaa vabamüürlaste käest väärtusliku sisuga päeviku ja see kingiti neile vabandusena Teise maailmasõja ajal korda saadetud julmuste pärast.

Sileesia silla esindaja Roman Furmaniaki sõnul on päevikuga koos ka kaart, millel on Hochbergi loss ja selles olev kaev, viitega natsiaardele. Furmaniaki sõnul on dokumente, mis tõendavad, et osa natside röövitud varast on just selles kaevus. Samuti on andmeid, et need kohalikud, kelle abiga vara sinna veeti, tapeti, surnukehad visati kaevu ning kaev suleti lõhkamise abil.

Sihtasutus Sileesia sild lasi ekspertidel päevikut uurida ja sai kinnituse, et see on kirjutatud Teise maailmasõja ajal. Päeviku autentsust peab kinnitama veel Poola kultuuri- ja pärandiministeerium.

Poola välisministeeriumi teatel asub Hochbergi loss Alam-Sileesias ja Teise maailmasõja ajal sai see paik tuntuks kui koht, kus natsid peitsid jõukatelt juutidelt ja teistelt varastatud vara, kuid ka muuseumidest ja galeriidest kaasa viidut.

Kullakangid. Pilt on illustreeriv
Kullakangid. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Ministeeriumi esindajad lisasid, et Alam-Sileesias on palju looduslikke ja inimkätega loodud kohti, kuhu vara peita. Koopaid, kaevandusi ja tunneleid, kuid ka kindlusi ja losse, kus on vanu vangikonge ja peidikuid. Sellistesse kohtadesse mahtusid ka väga suured kunstiteosed.

Pärast Teist maailmasõda seostas USA valitsuse kunstivarguste luureüksus (ALIU) Sileesia muuseumi direktori Günther Grundmanni Alam-Sileesias varastatud kunsti ja kullaga. Grundmannil oli nimekiri 80 paigast, millest üks oli Hochbergi loss, kuhu natsid peitsid hinnalisi esemeid ja kulda.

Ajaloolaste arvates langes suur osa neist esemetest Nõukogude Liidu Punaarmee kätte, kui see 1945. aastal läbi Poola Saksamaale liikus.

Liitlaste hinnangul varastasid natsid juutidelt, muuseumidest ja aadlike erakogudest umbes viis miljonit kunstiteost.

Liitlaste 350 ohvitserist ja eksperdist koosnev meeskond, mida tunti nimega Monumendimehed, sai ülesandeks need väärtuslikud esemed leida ja õigetele omanikele tagastada. 

2014. aastal valmis selleteemaline film pealkirjaga «Monumendimehed», kus mängisid peaosi George Clooney ja Matt Damon.

Ainuüksi ühes kohas, Austrias Altaussees asuvas soolakaevanduskompleksis oli tuhandeid varastatud maale, manuskripte, haruldasi raamatuid, kujusid ja gobelääne.

Varandus. Pilt on illustreeriv
Varandus. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Sealt leiti ka lõhkekeha, mis pidi Saksamaa lüüasaamisel plahvatama ja väärtusliku hävitama, kuid see ei plahvatanud kunagi.

Poola ajaloolaste teatel on seni kadunud umbes 63 000 kunstiteost ja kultuuriliselt tähtsat eset, mille natsid Poola juutidelt varastasid. Poola ametnikud koos kunstiekspertide ja ajaloolastega otsivad neid esemeid.

Poola ametnikke on kritiseeritud selle eest, et nad ei ole tagastanud kunstiteoseid, mille natsid varastasid Hollandi juutidelt, vaid need on seni Poolas.

Mis puudutab Hochbergi lossi all olevat väidetavat kulla-aaret, siis plaanivad lossi omanikud lagunenud hoone renoveerida ja restaureerida ning otsida üles ka maetud kaev.

Kaev. Pilt on illustreeriv
Kaev. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Poolas on ka varem natside varastatud kulda otsitud. Oletati, et osa varast võib olla kunagistes raudteetunnelites, kuid uurimisel siiski seda ei leitud. 

Veel on pakutud mitut Poola lossi, mille vangikongides ja keldrites võib natsikulda olla. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles