Millised riigid kuuluvad «tuumarelvaklubisse»?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA esimene edukas tuumakatsetus 1945. aastal
USA esimene edukas tuumakatsetus 1945. aastal Foto: Wikipedia.org

Paljude ajaloolaste väitel olid inimkonna ajaloos pöördepunktiks Jaapani linnade Hiroshima ja Nagasaki pommitamised tuumapommidega, näidates et inimkond on võimeline end ise hävitama.

Pärast seda, kui USA 1945. aastal esimese eduka tuumakatsetuse, tekkis nii-öelda tuumarelvaklubi, kirjutab Huffington Post.

1949. aastal tegi eduka tuumakatsetuse Nõukogude Liit, 1952. aastal Suurbritannia, 1960. aastal Prantsusmaa, 1964. aastal Hiina, 1974. aastal India, 1998. aastal Pakistan ja 2006. aastal Põhja-Korea.

Nüüdseks kuulub «tuumarelvaklubisse» üheksa riiki ehk neil riikidel on tuumarelvi. Iraan otsib aktiivselt võimalusi, kuidas selle «klubiga» liituda.

Kõige suurem tuumaarsenal on Venemaal, talle järgnevad USA, Prantsusmaa, Hiina, Suurbritannia, Pakistan, India, Iisrael ja Põhja-Korea.

ÜRO julgeolekunõukogu viis liikmesriiki  - Venemaa, USA, Prantsusmaa, Hiina ja Suurbritannia – on need riigid, kus hakati esimesena tuumarelvi valmistama. Neil on praeguseks suurim tuumarelvade arsenal.

Samas ei ole need riigid ainsad, kus tuumarelvi leida võib. «Tuumarelvaklubisse» saab mitteametlikult panna ka Belgia, Saksamaa, Itaalia, Türgi ja Hollandi, kuna nende riikide territooriumidel on NATOga sõlmitud lepingu kohaselt USA tuumarelvi.

USAga on samalaadne tuumarelvade paigutamise leping ka tuumarelvi mitte omavatel Lõuna-Koreal, Kanadal ja Kreekal.

USAl oli tuumarelvi enim 1966. aastal, pärast seda on nende arv märgatavalt vähenenud. Kui siis ulatus tuumalõhkepeade arv 67 500, siis nüüd on neid vaid 8500. Venemaal on nüüdseks alles vaid kolmandik tippaja tuumarelvadest ehk 11 000 tuumalõhkpead.

Tuumarelvade tootmine on jälle päevakorrale kerkinud, kuna lääneriikide sõnul ohustab Iraani tuumaprogramm maailma tasakaalu ja rahu. Iraani eesmärgiks olevat tuumarelva ehitamine.
Iraani võimude sõnul on nende tuumaprogramm rahumeelse eesmärgiga ja  selle abil toodetakse elektrit.

USA luure ja ÜRO vaatlejate sõnul tegeletakse Iraanis uraani rikastamisega. Hiljuti levis uudis, et Iraanil on maa-alune rikastamistehas.

Briti teoreetilise füüsiku Stephen Hawkingi arvates võib inimkonda oodata ees hukk tuumasõja läbi. Ta soovitas inimkonna ellujäämise nimel otsida Maa asemele uus koduplaneet.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles