PILDID ⟩ Briti rannalt leiti 76 aastat tagasi alla kukkunud sõjalennuk

Inna-Katrin Hein
Copy

Koeraga jalutanud leidsid Suurbritannias Kirde-Lincolnshire’is Cleethorpesi rannas liiva mattunud lennuki vraki.

Tegemist on Teise maailmasõja aegse Briti mitmefunktsioonilise sõjalennuki Bristol Beaufighteriga, mis oli kõige efektiivsem öistel rünnakutel ja vaenlase laevade ründamisel, teatab dailymail.co.uk.

Teada on, et Bristol Beaufighter lennukid ründasid Põhjamerel Saksa allveelaevu.

Teise maailmasõja ajal Briti õhujõudude 254. eskadrilli kuulunud lennuk kukkus 1944. aastal mootoririkke tõttu alla, olles õhku tõsunud kuningliku õhuväe North Coatesi baasist.

Suurbritannia Kirde-Lincolnshire'i Cleethorpesi rannalt leiti Teise maailmasõja aegne sõjalennuk Bristol Beaufighter
Suurbritannia Kirde-Lincolnshire'i Cleethorpesi rannalt leiti Teise maailmasõja aegne sõjalennuk Bristol Beaufighter Foto: Debi Hartley / SWNS.COM/Scanpix

Briti sõjaajaloolaste teatel pääses piloot, seersant A W Burborough ja ta navigaator lennuki allakukumisel eluga.

Bristol Beaufighter lennuki vraki leidsid 54-aastane Graham Holden ja ta elukaaslane, 51-aastane Debi Hartley, kui nad olid oma koera Bonnie’ga Cleethorpesi rannas jalutamas.

Suurbritannia Kirde-Lincolnshire'i Cleethorpesi rannalt leiti Teise maailmasõja aegne sõjalennuk Bristol Beaufighter. Pildil lennuki leidjad, 54-aastane Graham Holden ja ta elukaaslane, 51-aastane Debi Hartley
Suurbritannia Kirde-Lincolnshire'i Cleethorpesi rannalt leiti Teise maailmasõja aegne sõjalennuk Bristol Beaufighter. Pildil lennuki leidjad, 54-aastane Graham Holden ja ta elukaaslane, 51-aastane Debi Hartley Foto: Debi Hartley / SWNS.COM/Scanpix

Holdeni sõnul on ta samal rannal käinud 20 aastat jalutamas, kuid varem ta lennuki vrakki ei märganud.

«Jalutasin rannal ka möödunud nädalal, kuid siis oli lennuk paksu liivakihi all. Leidsin lennuki hiljem, kuna tuul oli liiva pealt ära puhunud. Ka mõõn mängis liiva kadumisel rolli,» teatas mees.

Mees lisas, et lained kandsid pidevalt liiva vraki peale juurde, kuid kandsid ka minema.

Paar tegi leiust fotod, mille edastasid Cleethorpesi rannavalvele, et leid saaks dokumenteeritud.

Suurbritannia Kirde-Lincolnshire'i Cleethorpesi rannalt leiti Teise maailmasõja aegne sõjalennuk Bristol Beaufighter
Suurbritannia Kirde-Lincolnshire'i Cleethorpesi rannalt leiti Teise maailmasõja aegne sõjalennuk Bristol Beaufighter Foto: Debi Hartley / SWNS.COM

Holden ja Hartley ei avaldanud meediale lennuki täpset asukohta, kuna nende arvates võivad vraki vastu hakata tundma huvi aardekütid ja militaarentusiastid, seades end vana lennukit uurides ohtu.

Briti kuninglike õhujõudude esindaja kinnitas pärast fotode nägemist, et tegemist on sõjalennukiga Bristol Beaufighter, mille seerianumber on JM333 ja mis kuulus 1940. aastatel 254. eskadrilli.

Briti õhujõudude muuseumi esindaja Ian Thirski sõnul kukkus nüüd leitud lennuk üsna pea pärast õhkutõusmist alla.

«Meie andmetel kukkus Bristol Beaufighter JM333 alla 21. aprillil 1944. North Coatesi õhujõudude baasist õhku tõusnud lennuki mõlemad mootorid lakkasid töötamast. Meeskond pääses siiski vigastusteta ja eluga,» sõnas Thirsk.

Briti õhujõudude arhiivis on intsidendi kohta kirjas: «Lennukil tekkis treeninglennul 150 meetri kõrgusel olles mootoriprobleem».

Arhiividokumentides on veel kirjas, et seersant Burborough’l tekkis ka 1945. aastal lennukiga probleem, kui ta oli treeninglennul ja üritas lennata ühe mootoriga.

Suurbritanias toodeti Teise maailmasõja ajal ligi 6000 Bristol Beaufighter lennukit.

Bristol Type 156 Beaufighter oli mitmefunktsiooniline sõjalennuk, mida Teise maailmasõja ajal valmistas Suurbritannias Bristol Airplane Company.

Briti kuninglike õhujõudude Bristol Beaufighter 1943. aastal
Briti kuninglike õhujõudude Bristol Beaufighter 1943. aastal Foto: Rights Managed/ Illustrated London News Ltd/Mar/Scanpix

Algselt kavandati see Bristol Beauforti pommitaja hävitajavariandina.

Beaufighter osutus tõhusaks öistes rünnakutes ja Briti õhuvägi võttis selle lennuki kasutusse kui toimusid õhulahingud Suurbritannia pärast.

Lahingus Suurbritannia pärast kaitses Briti kuninglik õhuvägi Ühendkuningriiki Saksamaa lennuväe Luftwaffe ulatuslike rünnakute eest juulist oktoobrini 1940. Seda peetakse esimeseks suureks sõjaliseks kampaaniaks, milles võitlesid ainult õhuväed.

Beaufighteril oli ta suuruse tõttu raskerelvastus ja ta ta jäi radaritele üsna nähtamatuks.

Bristol Beaufighteri esmalend toimus 17. juulil 1939 ja õhuvägi hakkas neid lennukid kasutama 27. juulist 1940. Neist loobuti 1960. aastatel, kuna olid vananenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles