Suurbritannias müüdi 18. sajandist pärit haruldane pudel konjakit rekordhinnaga

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Sotheby oskjonimajas müüdi 28. mail pudel üliharuldast Gautier konjalit, mis pärineb aastast 1762. Pudeli hinnaks kujunes 118,580 Suurbritannia naela.
Sotheby oskjonimajas müüdi 28. mail pudel üliharuldast Gautier konjalit, mis pärineb aastast 1762. Pudeli hinnaks kujunes 118,580 Suurbritannia naela. Foto: AFP / Scanpix

1762. aastast pärit haruldane Gautier konjak müüdi neljapäeval Sotheby oksjonimajas 131 924 euro ehk 118 580 Suurbritannia naela eest.

Äärmiselt haruldaseks peetav Gautier' konjak on üks vanemaid säilinud konjakeid maailmas ja Sotheby oksjonimaja andmetel on seda alles vaid kolm pudelit, vahendas CNN.

Eile Sotheby oksjonimajas müüdud pudel on kolmest säilinust suurim ja seda tuntakse kui «grand frère» ehk «suur vend». Pudel on olnud mitmete põlvkondade vältel samas peres. 

Cautier' konjaki «petit frère» ehk «väike vend» müüdi oksjonil New Yorgis 2014. aastal ja «petite soeur» ehk «väike õde» asub Gautier muuseumis Edela-Prantsusmaal Cognacis.

Võidupakkumise teinud ja sellega pudeli ostnud pakkujat ootab lisaks hinnalisele konjakipudelile ka külaskäik 1755. aastal rajatud Maison Caurier' piiritusetehasesse, mis asub Prantsusmaal Aigres.

Vintage-konjakil on selle eelmise omaniku sõnul ka tähelepanuväärne ajalugu, mida mees jagas Sotheby oksjonimajaga.

19. sajandil lapsendasid tema vanavanavanemad orvu nimega Alphonse, kes kolis töö tõttu Cognaci piirkonda.

Kümmekord aastat pärast lahkumist naasis aga Alphonse koju ja tõi endaga kaasa vankritäie konjakipudeleid, teatas Sotheby pressiteates.

Arvatakse, et Alphonse võis koju naasta viinapuutäi kriisi tõttu, mis hävitas viinapuud ja jättis veinivalmistamispiirkonnad majanduskriisi. Alphonse naasis koju pudelitega, mis võidi talle palga asemel anda. Nende hulgas oli ka kolm pudelit vana Maison Gautier' konjakit, mille etiketid olid ideaalselt säilinud. 

Alphonse läks 1914. aastal I maailmasõjas võitlema ega tulnud Sotheby oksjonimajale teadaolevalt tagasi, kuid pudelid jäid tema perekonna kätte. 

««Gautier 1762» on kogu maailmas tuntud ja austatud kui konjak, mis purustab kangete alkohoolsete jookide kogumise maailmas rekordeid,» ütles Sotheby kangete jookide spetsialist Jonny Fowle pressiteates. 

«See pudel ei kujuta endast mitte ainult viinapuutäi kriisi eelse viinamarjakasvatuse näidet, vaid tõstab esile ka Gautier' toodangu algusaegadest pärit vaatides küpsemise protsessi, mis jääb Prantsuse revolutsiooni eelaegadesse,» lisas Fowle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles