Supertehing Pribaltikast: netikelmid üritasid perearst Jollerit konksu otsa saada (1)

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Perearst Karmen Jolles sai ühe päeva jooksul mitu telefonikõne petturitelt, kes tema poole nimepidi pöördusid.
Perearst Karmen Jolles sai ühe päeva jooksul mitu telefonikõne petturitelt, kes tema poole nimepidi pöördusid. Foto: Mihkel Maripuu

Perearst Karmen Joller sattus petturite küüsi, kes tema poole nimepidi pöördusid ja pakkusid soodsaid investeerimisvõimalusi olematusse riiki. Õnneks suutis aga südikas naine ühe targa küsimusega petturid endast eemale peletada.

Karmen Joller jagas mõni päev tagasi sotsiaalmeedias postitust, kus teatas, et talle helistas keegi noormees, kes tutvustas end Dmitrina ja väitis, et helistab riigist, mille nimi on Pribaltika. Olematust riigist helistanud Dmitri pakkus väidetavalt suurepärast investeerimisvõimalust. 

Esimene kõne tuli Jolleri sõnul Viinist numbrilt +4315131059 ja teine kõne Ateenast numbrilt +302106831958.

«Ta alustas juttu kaugelt, kuid ütlesin, et mul on rääkimiseks aega umbes 5 minutit. See võttis tal hoogu maha. Kui küsisin, mis riik see Pribaltika on, siis ta miskipärast ei soovinud edasi rääkida ja lõpetas kõne. Ja number polnud valitud juhuslikult, ta nimetas mind eesnime pidi,» kirjeldas Joller.

Joller rääkis Elu24-le, et andis skeemist politseile teada. Politseist öeldi Elu24-le, et selliseid petukõnesid hakkasid Eesti inimesed saama juba 2018. aastal ning väga kiirelt jõudis info ka politseini.

«Kõnesid saadakse paraku tänaseni ning helistajatel õnnestub jätkuvalt inimestelt raha välja petta. Kuid kindlasti ei tohiks investeerimispakkumist, mis lubab kiiresti suurt tulu, tõsiselt võtta, vaid sellesse tuleks suhtuda ülima ettevaatlikkusega,» hoiatas Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juht Urmet Tambre.

Petturid mõjutavad Tambre sõnul inimest tavaliselt telefoni teel, kiirustavad tagant ja väljendavad pahameelt, kui inimene kõhkleval seisukohal on.

«Kui inimene on «ära räägitud», palutakse arvutisse laadida programm AnyDesk või TeamViewer, mis teeb arvuti kaugelt ligipääsetavaks ning niiviisi saab kelm ligipääsu inimese pangakontole, millelt hakkab ise ülekandeid tegema või jälgib, kuidas inimene ise raha üle kannab,» selgitas Tambre.

Meeles tuleb pidada, et kelmide eesmärk on inimest võimalikult kaua konksu otsas hoida, ilma et ta ise aru saaks, et raha mitte ei kasva investeerimisplatvormil, vaid on juba ammu kelmide käes.

Petturid räägivad vene keeles

Lisaks on Tambre sõnul märgata, et inimesed on aina kiiremini politsei poole pöörduma hakanud. Kui varem oli palju neid juhtumeid, kus inimene elas pool aastat või aasta teadmisega, et ta raha kasvab, siis nüüd pöörduvad inimesed õnneks politsei poole üha kiiremini ja tulevased «investeeringud» jäävad tegemata. «Kindlasti on selles oma roll ka meedial, kes väga aktiivselt teemat kajastab ja meie hoiatussõnumeid jagab,» tunnustas Tambre.

Kui keegi saab sellise kõne, siis on politsei esimene soovitus on kõne kohe lõpetada, number blokeerida ja teatada sellest PPA infoliinile 612 3000.

«See lahendus ei pruugi aga alati töötada, kuna petturite käsutuses on väga suur valik numbreid, mis tähendab, et kohe võib sind tabada uus kõne teiselt numbrilt,» hoiatas Tambre.

Kui kõnede ignoreerimine ja blokeerimine ei aita, siis tuleb kasuks teadmine, et petukõned on üldiselt venekeelsed.

«Petturitele piisab ka sellest, kui inimene vene keelest aru saab, siis saab ta juba ära veenda. Kui neile eesti keeles aga korduvalt kinnitada, et ei saa jutust aru, siis nad lõpuks loobuvad,» selgitas Tambre.

Skeemid, kus kelm pöördub aga võimaliku ohvri poole nimepidi, nii nagu juhtus Karmen Jolleriga, on Tambre sõnul võimalikud seetõttu, et inimese nime saab telefoninumbriga kelm ühendada kasutades internetiotsingut.

«Sageli panevad inimesed oma telefoninumbri avalikult sotsiaalmeediasse või siis leitakse nimi ja number mõne internetti pandud müügikuulutuse juurest,» selgitas Tambre. Kindlasti tuleb aga meeles pidada, et «investeerimispakkumise» juures ei ole midagi individuaalset, see ei ole spetsiaalselt suunatud pakkumine, nagu kelmid ise väidavad.

Telefoni teel müüdavad tervisetooted

Üks teema, millele Karmen Joller veel tähelepanu tahab pöörata, on erinevad telefonipakkumised.

«Enne tervisetoodete ja erinevate kodus tehtavate testide ostmist interneti või telefoni teel või koduukse taha tulnud müüjate käest võiks inimene nõu pidada oma perearstiga,» selgitas Joller.

Jolleri investeerimiskelmusest teatanud postituse all kirjutab ka näiteks onkoloog dr Kadri Putnik, kuidas talle on püütud maha müüa terviseteste. «Mina kirjeldan jämesoolevähi testide müümiskatseid, üks noor mees kirjutab, kuidas talle üritatakse müüa PSA-teste, eesnäärmevähk on enamasti siiski eakate meeste haigus,» võtab Joller kokku erinevate meditsiinitöötajate kogemusi. 

Jolleri sõnul valetatakse sageli inimestele või jäetakse tootest põhjendamatult usaldusväärne mulje.

«Näiteks kodus tehtavad kiirtestid ei anna mitte alati piisavalt usaldusväärset tulemust. Tihtipeale lubatakse raviomadusi toodetele, mis ravimiks ei klassifitseeru,» loetles Joller. Perearsti sõnul tuleb meeles pidada, et ravimeid müüakse Eestis ainult apteekides. 

Lisaks hurjutas siinkohal Joller ka neid, kes töötavad telefonimüüjatena. 

«Ka nemad peaksid tööd valima nii, et südametunnistus pärast ei piinaks. Kui on ikka aru saada, et tegemist on petukaubaga, siis ei tasu seda tööd vastu võtta. Ka kehv majanduslik olukord ei õigusta raha väljapetmist heausksetelt inimestelt,» sõnas Joller. 

Politsei nõuanded:

* Kui sulle saabub investeerimispakkumine, mis lubab kiiresti suurt tulu, siis suhtu sellesse ettevaatlikult. Reeglina on selline kõne muukeelne ning «investeerimisspetsialistid» ei räägi eesti keelt.

* Ära lae tundmatu «maakleri» palvel oma arvutisse programme, mis lubavad tal võtta üle pilti sinu arvutist – TeamViewer või AnyDesk.

* Ära edasta «maaklerile» andmeid oma ID-kaardist, PIN-koodidest, infot muudest isikut tõendavatest dokumentidest, fotosid krediitkaardist jms.

* Igasugune investeerimine ja laenu võtmine tähendab lepingu sõlmimist. Loe kindlasti läbi lepingu tingimused ja pööra tähelepanu võimalikele lisatasudele.

* Ära tee ülekannet enne, kui oled kontrollinud konkreetse ettevõtte tausta.

* Kui saad sellise kõne, lõpeta kõne kohe, blokeeri number ja anna sellisest kõnest teada PPA infoliinile 6123000.

* Kui oled saanud kahju, pöördu politseisse.

* Hoiata palun sellest skeemist oma tuttavaid, sõpru ja pereliikmeid.

* Erinevate kelmuste tüüpide ja näidetega saad tutvuda siin.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles