Hoiatus!

Järgnevad kujutised võivad olla häiriva sisuga. Kas soovid jätkata?
Jah Ei

VIDEO ⟩ Madonna vihastas USAs mustanahalise mehe tapnud politseinike peale

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Popstaar Madonna
Popstaar Madonna Foto: Reuters / Scanpix

Popstaar Madonna postitas eile hilisõhtul oma Instagrami-kontole ligi kümme minutit pika USAs taas rassivihale tähelepanu pöörava video, kus valgenahaline politseinik tappis mustanahalise mehe. 

«Põlv tema kaela peal, käeraudades ja abitu, näoli tänavale surutuna oma elu eest nutta – on kõige piinavam ja südantlõhestavam asi, mida ma pikka aega näinud olen. See ametnik teadis, et teda filmitakse ja mõrvas ta ülbelt ning uhkusega. See peab lõppema,» kurjustas popikoon Madonna Instagrami postitatud video all.

Madonna lisas, et kuni Ameerika Ühendriikides ei suudeta rassivihast üle olla, ei tohiks kellelgi olla õigust kanda relva.

«Eelkõige politseinikel,» lisas staar.

Madonna ajas vihale viimane USAs laiemalt üldsust puudutanud rassismijuhtum, kui mustanahaline 46-aastane George Floyd suri esmaspäeval pärast seda, kui politsei mehe vägivaldselt kinni pidas ja maha surus. 

Madonna kirjutas postituse lõppu, et palvetab, kuni ühel päeval lõppeb USAs taoline rassivägivald. 

«Kuni selle ajani – käi kuradile, politsei! Jah, ma ütlesin seda. Mind huvitab õiglus,» lisas sõnakas laulja. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

with his knee on his neck, handcuffed and helpless, crying for his life with his face in the street is the most sickening, heartbreaking thing ive seen in a long time. This Officer knew he was being filmed and murdered him with arrogance and Pride. This has to stop!! Until we can over come Racism in America— no one should be allowed to carry a gun. Most of all cops. God Bless you George Floyd Im so sorry for you and your family. And all the senseless killings that have gone before you. Will it ever end? ?? I pray to GOD it does one day. Until then—Fuck The Police! Yea I said it. Im not interested in being PC. Im interested in Justice. @shaunking #georgefloyd #justice #guncontrol

A post shared by Madonna (@madonna) on

George Floydi traagiline surm

Esmaspäeva õhtul helistati Minneapolise politseile seoses sellega, et keegi üritas naabruskonna toidupoes Cup Foods võltsitud rahatähega arvet tasuda, vahendas CNN. 

Väljakutsele vastasid kaks politseinikku, kes märkasid kahtlustatava kirjeldusele vastavat meest ja käskisid mehel oma autost väljuda. 

Mees väljus autost, kuid politsei sõnul hakkas ta neile vastu.

Kogu järgnev sündmusteahel jõudis aga Facebooki, kus tuhanded inimesed seda otseülekandena jälgisid. 

Videost on näha, kuidas politseinik surub oma põlvega maas lamava mustanahalise mehe, kes nagu hiljem tuvastati oli George Floydi, kõri peale.

Tegemist on videoga, mida nõrganärvilistel ei tasu kindlasti vaadata. 

«Palun, palun. Ma ei saa hingata,» anub Floyd teda lämmatavat politseinikku. 

Oigav Floyd andis suusõnaliselt politseinikule korra veel teada, et ei saa hingata. 

Videost on kuulda ka, kuidas kõrvalseisja pöördub politseinike poole.

«Ta on inimene, semu,» ütles pealtnägija võimuesindajale.

Kui üks politseinikest surus oma põlve Floydi kaelale, siis teine ajas samal ajal pealtvaatajaid sündmuskohalt eemale. 

Samal ajal oli aga Floyd jäänud vaikseks ja umbes viis minutit kümneminutilisest videost on maaslamaja vaikne.

«Kontrollige pulssi, palun,» manitses naisehääl väljastpoolt kaadrit.

Ohvitser ei liigutanud aga oma põlve Floydi kaelalt.

Video seitsmenda minuti ajal saabus sündmuskohale ka kiirabi.

Politseinik hoidis aga oma põlve Loydi kaelal veel ka siis, kui parameedikud mehe ümber toimetama asusid.

«Nad tapsid just selle mehe,» teatab üks sündmust pealt näinud naine.

Video on Ameerika Ühendriikides tõstnud taas veelgi teravamalt esile rassiteema ja ajanud inimesed tänavatele meelt avaldama. 

Minneapolise politsei teatas, et Floydi tapmisega seotud ametnikud vallandati. Floydi pere nõuadis, et mehe tapnud politseinikule esitataks mõrvasüüdistus. Asja hakkas uurima FBI. 

Neli päeva pärast Floydi surma esitati endisele politseinikule, Derek Chauvinile, reede pärastlõunal mõrvasüüdistus ja mees võeti vahi alla, vahendab BBC.

George Floydi surma järel kogunes hulga inimesi õnnetuspaika meelt avaldama. Rassiküsimus on USAs viimasel ajal taas teravalt esile kerkinud ja ses osas on lisaks tavakodanikele sõna võtnud ka paljud kuulsused.
George Floydi surma järel kogunes hulga inimesi õnnetuspaika meelt avaldama. Rassiküsimus on USAs viimasel ajal taas teravalt esile kerkinud ja ses osas on lisaks tavakodanikele sõna võtnud ka paljud kuulsused. Foto: Reuters / Scanpix

Kuus aastat tagasi, 2014. aastal, palus teinegi mustanahaline mees Eric Garner New Yorgi politseinikke, kes samuti teda kägistasid, et need tegevuse lõpetaks, sest Garner ei saanud enam hingata. Garneri väidetav kuritegu oli möödakäijatele üksikute sigarettide müümine.

2014. ja 2020. aastal toimunud sündmuste suurimaks ühiseks jooneks on politseinike koolituse katastroofiline ebaõnnestumine ja läbikukkumine kultuuride mõistmises. 

Tolleaegne NYPD ametnik Daniel Pantaleo, keda süüdistati Garneri surmavas lämmatamises, vallandati pärast distsiplinaarmenetlust. 

Ta kaebas oma vallandamise New Yorgi kohtusse. 

Teisipäeva õhtul politseivägivalla tõttu surnud mustanahalise George Floydi tüdruksõber Shawanda Hill mehe surmapaigas leinamas.
Teisipäeva õhtul politseivägivalla tõttu surnud mustanahalise George Floydi tüdruksõber Shawanda Hill mehe surmapaigas leinamas. Foto: AFP / Scanpix

«Ameerikas ei tohiks mustanahaliseks olemine olla surmaotsus,» üles Minneapolise linnapea Jacob Frey ütles esmaspäeval.

«Kui kuulete kedagi abi kutsumas, peaksite aitama. See ohvitser ebaõnnestus kõige elementaarsemas, inimlikus mõttes,» lisas linnapea.

Kivid ja pisargaas

Teisipäeva õhtul kogunesid Minneapolises suured rahvahulgad, et avaldada meelt 46-aastase Floydi tapmise üle. 

Sajad inimesed marssisid umbes kolme kilomeetri kaugusel kohast, kus Floyd kinni peeti.

Meeleavaldajad marssisid ka Minneapolise politseiosakonna 3. prefektuuri poole, kus tapmisega seotud politseinikud väidetavalt töötasid. 

Meeleavalduse kohta avaldatud videomaterjalides on näha, kuidas politsei suunas nende poole marssivate inimeste poole pisargaasi ja välkgranaate.

Protesteerijad karjusid politseile sama lauset, mida Floyd neile enne oma surma ütles.
Protesteerijad karjusid politseile sama lauset, mida Floyd neile enne oma surma ütles. Foto: AP / Scanpix

Meeleavaldajate pihta tulistati ka kummikuule. 

Väiksem meeleavaldajate hulk ründas ka politseijaoskonda ja lõhkus seal ühe akna. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles