Kunstnik Anu Raud paneb välja näpunöörvaibad

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Kui minu vaip kingitakse Inglise kuningannale, tasuvad mu lambad pidamist küll,” on öelnud Anu Raud.
“Kui minu vaip kingitakse Inglise kuningannale, tasuvad mu lambad pidamist küll,” on öelnud Anu Raud. Foto: Marina Pushkar

Täna kell 14 avatakse Pärnu uue kunsti muuseumis Anu Raua näitus “Mulgi kuue graafika”.



Eesti tekstiilikunsti grand old lady Anu Raud üllatab pärnakaid täiesti uue, lausa avastusliku vaibaloomise tehnikaga.


Armastatud vaibakunstnik, kes kogu oma elu on pühendanud traditsioonilise põimtehnika elushoidmisele, leiutas hiljaaegu meetodi, mis võimaldab isegi lastel suhteliselt lihtsate ja odavate vahenditega muljetavaldavaid vaipu luua.



Jutt on näpunöörvaipadest, mille loomiseks läheb vaja üksnes paksu riiet ning värvilisi paelu.



Raud nimetab uut tehnikat, kus tööriistadeks on vaid käärid ja niit-nõel, hellitavalt “Mulgi kuue graafikaks”. Nimelt sai kunstnik oma leiutiseks inspiratsiooni musta Mulgi kuue kaunistamisest punaste näpunöörkirjadega.



Näitusel on vaadata paarkümmend viimasel aastal loodud teost. Eriti mõjuvõimas on aga Raua juhendamisel laste tikitud vaip, mis kujutab nende unistusi.



Raua kavandite järgi on nöörvaibad tikkinud Eva Maaten, Valve Alamaa, Reita Taalmaa, Evi Meos ja Reet Talimaa. Näpunööri punuja on Vaike Saarik Pärsti hooldekodust.



Väljapanekul mängib Mark Soosaare dokumentaalfilm “Anu Raud – elumustrid”, mis annab ülevaate kunstniku loometeest ning vaikelust Mulgimaal Kääriku talus - kunstniku päriskodus.



Anu Raua käsitöö jääb Pärnusse vaatamiseks 29. veebruarini. Näitusesaalid on avatud iga päev 9-21.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles