USA tuntud astronaudi John Glenni lesk Annie Glenn suri 100-aastasena Covid-19 tagajärjel

Inna-Katrin Hein
Copy
John ja Annie Glenn 3. veebruaril 1962 oma Virginia Arlingtoni kodu juures
John ja Annie Glenn 3. veebruaril 1962 oma Virginia Arlingtoni kodu juures Foto: Bob Schutz/AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide tuntud astronaudi John Glenni lesk Annie Glenn suri viirushaiguse Covid-19 tagajärjel 19. mail, olles 100-aastane.

John ja Annie Glenn olid abielus 73 aaastat, kuni astronaudi surmani 2016. aastal, teatab space.com.

Pärast mehe surma kolis Annie oma Ohio osariigi Columbuse kodust tütre juurde Minnesotasse St. Pauli, elu viimase aasta elas ta hooldekodus, kus ta ka suri.

Ohio osariigi kuberner Mike DeWine sõnas, et Annie Glenni surm on osariigile suur kaotus ja ta käskis lipud tema mälestuseks poolde masti langetada.

Eksastronaudist senaator John Glenn ja ta naine Annie Glenn 2012
Eksastronaudist senaator John Glenn ja ta naine Annie Glenn 2012 Foto: BILL INGALLS/AFP/Scanpix

«Annie Glenn oli armastatud ohiolane. John Glenni lugu ei oleks ilma ta naise Annieta, nende armastus inspireeris paljusid. John ja Annie esindasid USA parimat poolt,» sõnas kuberner DeWine.

Annie Glenn sai tuntuks 1962, kui ta abikaasast John Glennist sai esimene avakosmoses käinud ameeriklane. Proua Glennile ei meeldinud avalikud esinemised, kuna ta kokutas ja tal oli raske rääkida.

John ja Annie Glenn 2. oktoobril 1962 Suurbritannias Londonis
John ja Annie Glenn 2. oktoobril 1962 Suurbritannias Londonis Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Virginia Hollinsi ülikooli kõnespetsialistid aitasid tal kokutamisest üle saada, andes talle kõnetunde. Kõnedefekt kadus ja ta pidas hiljem kõnesid.

Tema nime kandvat Annie Glenni auhinda antakse rääkimisprobleemide all kannatanud, kuid neist üle saanud ja edukaks osutunud inimestele.

Kui senaator John Glenn maailma vanima astronaudina 77-aastaselt 1998. aastal taas kosmosesse lendas, oli ta naine avalikkuse tähelepanuga juba harjunud.

Astronaut John Glenn ja ta naine Annie 19. novembril 1998 New Yorgis
Astronaut John Glenn ja ta naine Annie 19. novembril 1998 New Yorgis Foto: Mike Segar/Reuters/Scanpix

Annie Glenn, sünninimega Anna Margaret Castor sündis 17. veebruaril 1920 Ohios Columbuses ja kohtus oma tulevase mehega Ohios New Concorde’is, kus nad mängisid koos kooli bändis. Nad abiellusid 1943 ja said kaks last.

Koroonaviiruse tõttu on Annie Glenni ärasaatmistseremoonia virtuaalne ja see toimub 11. juunil.

John ja Annie Glenn on peategelaste prototüübid Oscari saanud 1983. aasta filmis «The Right Stuff», kus Annie Glenni kehastas Mary Joe Deschanel ja John Glenni mängis Ed Harris.

John Herschel Glenn (18. juuli 1921 – 8. detsember 2016) oli USA astronaut, ärimees ja poliitik. Glenn valiti 1959. aastal NASA esimesse astronautide väljaõppegruppi ja ta oli esimene ameeriklane, kes 20. veebruaril 1962 tegi raketi Friendship 7 pardal kolm tiiru Maa orbiidil. Lend kestis neli tundi, 55 minutit ja 23 sekundit.

Pärast lendu võeti teda vastu rahvuskangelasena ja temast sai president John Kennedy perekonnasõber.

Kosmosesüstik Discovery pardal sai John Glennist 1998. aastal 77-aastasena vanim kosmoses käinud inimene. Lend kestis 8 päeva, 21 tundi ja 44 minutit. Ta osales inimkeha vananemist käsitlenud uuringus, jälgides lennu ajal endaga toimunut.

1974 - 1999 esindas ta USA senatis Ohio osariiki.

John Glenn on maetud Virginia Arlingtoni sõjaväekalmistule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles