Mäesuusaturistid andsid Austria võimud koroonaviiruse varjamise eest kohtusse

Inna-Katrin Hein
Copy
Austria mäesuusaturistid
Austria mäesuusaturistid Foto: Caro / Jung/Scanpix

Austria Alpides asuvad suusakuurortid St.Anton ja Ischgl on ameeriklaste, sakslaste, brittide, hollandlaste, taanlaste ja prantslaste seas populaarsed.

Nüüd andsid selle aasta alguses neid suusakuurorte külastanutest üle 5000 inimese Austria võimud kohtusse, et nad vaikisid maailmas, kaasa arvatud Austrias lahvatanud koroonapandeemiast, teatab independent.co.uk.

Kohtusse läinute sõnul ei olnud Austria jaoks tähtis inimeste tervise kaitsmine, vaid raha, mida nad sisse tõid.

«Austria võimud mängisid inimeludega «koroonaruletti», olles rahaahned. Neid ei huvitanud, et suusaturistid võivad haigestuda,» sõnas inglane Paul Wright, kes käis Ischglis mäesuusatamas märtsi alguses ja kes pärast koju tagasiminemist jäi haigeks. Tal diagnoositi koroonaviirus.

Austria Ischgli mäesuusakuurort selle aasta alguses
Austria Ischgli mäesuusakuurort selle aasta alguses Foto: Isa Harsin/sipa/scanpix

Mäesuusaturiste esindava Viini advokaadibüroo teatel peaks kohus arutama ka seda, millal Austria võimud koroonaviiruse ja viirushaiguse levimise kohta Austrias info said.

Austria tarbijakaitse arvates ei pidanud ärimehed haiguspuhangut ohtlikuks, kuigi teadsid ohtudest ja selle tõttu jätkasid äriga ka siis, kui haigus juba inimesi niitis.

Austrias on üks neljandik töökohtadest turismisektoris ja neid üritati viirusest hoolimata säilitada.

1600 elanikuga Ischglit külastab igal talvel umbes pool miljonit suusaturisti, olles Austria Alpide kõige populaarsem mäesuusakuurort.

St. Antoni mäesuusakuurorti külastab mäesuusahooajal umbes 250 000 turisti.

Austria St Antoni mäesuusakuurort aprillis 2020
Austria St Antoni mäesuusakuurort aprillis 2020 Foto: JOHANN GRODER/AFP/Scanpix

Ischglis diagnoositi esimene koroonaviirusse nakatumine 7. märtsil. Selleks oli kohalik baaripidaja.

Hoolimata nakkusdiagnoosist ei teatatud turistidele, et on haigestumisoht ning inimesed jätkasid suusatamist.

Austria meedia kirjutas, et tõeäoliselt on tegemist ainsa haigusjuhtumiga ning turistide tervis ei ole ohus.

Austria meditsiiniekpertide sõnul nad ei teadnud märtsi alguses, kui kiiresti koroonaviirus levib ja selle tõttu ei antud hoiatust.

Kui Austria suusakuurortides oli hakanud aina rohkem inimesi haigestuma, hakkasid suusaturistid kiirkorras lahkuma. Nad sõnasid nüüd, et kui nad oleksid varem teadnud koroonaviiruse kohta, siis nad ei oleks Austriasse mäesuusatama läinud.

«Paljud meie seast jäid haigeks suusapuhkusel olles. Osad ei jõudnud koju lennata ja nad olid haigena hotellis. Me ei teadnud, millega tegemist oli ja meid ei teavitud haiguspuhangust. Alles hiljem, kui olime kodus ja hakati tegema teste, saime teada, et tegemist on koroonaviirusega,» sõnas mäesuusaentusiastist inglane Paul Wright.

Koroonaviirus mõjutas ka USA New Yorgi Tregido perekonda, ema, isa ja kolme täisealist last, kes olid Austrias St. Antonis märtsi alguses suusapuhkusel.

Ema Barbara Tregido sõnas, et kui neid oleks USAs hoiatatatud Austria mäesuusakuurortis leviva viiruse eest, siis nad ei oleks sinna läinud.

Perekond jõudis sihtkohta 8. märtsil, pidades Austriat ohutuks paigaks, sest USA võimud olid haiguspuhangu piirkondadeks kuulutanud ainult Hiina, Iraani, Lõuna-Korea ja Põhja-Itaalia.

Nad ei teadnud, et enne nende saabumist oli seal saanud koroonaviiruse diagnoosi kohalik baaripidaja. Perekond uuris enne Austriasse lendamist Tirooli kohta ja lehekülgedel oli, et see piirkond on haigusvaba. Nad helistasid igaks juhuks St. Antonis hotelli, kus nende majutuspaik oli, saades vastuseks, et ohtu pole.

Tregido pere märkas juba järgmisel päeval 9. märtsil, et asjad ei ole seal korras. Kohalikul giidil oli tugev köha ja massaažiseanss jäi massööri haigestumise tõttu ära.

Baarid ja restoranid said käsu võtta vähem külastajaid vastu ja tekitada inimeste vahele tühja ala.

Tregidod lõpetasid oma mäesuusapuhkuse igaks juhuks varem ja lendasid koju tagasi enne, kui president Donald Trump andis koroonaviiruse tõttu käsu USA piirid sulgeda.

Kõik Tregido pereliikmed lasid teha koroonatesi ja kolmel neist oli test positiivne. Viirushaigus ei kulgenud neil raskelt ja nad ei vajanud haiglaravi.

Ka see pere liitus Austria riigi kohtusse andjatega, kuna nende arvates oleks suustauriste pidanud haigusohust teavitama ja nad kiiremas korras kodumaale tagasi saatma.

Austria prokurör Hansjorg Mayr sõnas, et ta ei saa rääkida kriminaalmenetluse üksikasjadest enne, kui on läbi vaadanud kriminaaluurimise 1000-leheküljelise aruande, mis sisaldab kirjalikke avaldusi, intervjuusid ja dokumente. Austria seaduste kohaselt eelnevad kriminaalasjad tavaliselt üksikisikute algatatud kohtuasjadele.

Kui palju erinevatest riikidest turiste märtsis Austria Alpide piirkonnas koroonaviiruse nakkuse sai, ei ole täpselt teada. Teada on seda, et esimene nakatunu oli baaripidaja, kes puutus kokku sadade inimestega enne kui tal nakatumine diagnoositi.

Kui Austrias oli juba palju nakatunuid selgus, et mäesuusakuurortis Ischglis oli gripi ja kopsupõletiku laadsete sümptomitega inimesi juba veebruaris.

Austria valitus teatas 13. märtsil, et Tiroolis levib ohtlik viirus ja see piirkond pannakse lukku. Mitte keegi ei tohtinud enam sinna sõita ja sealt lahkuda. Lukus oleks kestis aprilli lõpuni.

Austrias on koroonaviiruse diagnoosiga üle 16 000 inimese, viirushaiguse tagajärjel on surnud 629 inimest ja paranenud on rohkem kui 14 000 inimest.

Maailmas on koroonaviiruse diagnoosiga 4,81 miljonit inimest, viirushaigus on võtnud elu rohkem kui 319 000 inimeselt ja paranenud on 1,79 miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles