See riik kehtestas väga karmid koroonapiirangud, kuid inimesed on nüüd näljas

Inna-Katrin Hein
Copy
Sõdur valvamas El Salvadori pealinna San Salvadori tänaval
Sõdur valvamas El Salvadori pealinna San Salvadori tänaval Foto: Jose Cabezas/Reuters/Scanpix

Lõuna-Ameerikas asuv El Salvador kehtestas märtsis väga karmid koroonapiirangud, kui seal ei olnud mitte kellelgi veel koroonaviiruse nakkust diagnoositud.

Lõuna-Ameerika riikide asjatundjate arvates kasutab El Salvadori president Nayib Bukele koroonapandeemiat oma võimu suurendamiseks ära, teatab reuters.com.

President Bukele käsul pandi märtsis El Salvadori piir kinni, kõik avalikud kohad suleti, kogunemised keelati ja inimestele anti karm käsk püsida kodus.

El Salvadori president Nayib Bukele 8. mai kõne ajal žestikuleerimas
El Salvadori president Nayib Bukele 8. mai kõne ajal žestikuleerimas Foto: MARVIN RECINOS/AFP/Scanpix

Kõik El Salvadori pärast piiri sulgemist saabunud pannakse 30-päevasesse karantiini, mis on kaks korda kauem kui naaberriikides.

El Salvadori linnades hakkasid patrullima sõdurid. El Salvadori elanikud toetasid alguses karme koroonapiiranguid, kuid nüüd on nende vastu, kuna liikumiskeelu tõttu ei tohi nad isegi poodi süüa ostma minna. 

Näljas inimesed on hakanud keeldu eirama ja üha rohkem on läinud poodi, et süüa saada.

Märtsi lõpul tulid elsalvadorlased tänavatele toidupuuduse pärast protestima, kuid nad aeti pisargaasiga laiali.

USA meedia andmetel on aprilli algusest arreteeritud 2394 inimest, kes eirasid väljas liikumise keeldu ja üritasid toitu hankida.

El Salvadori 38-aastane president Nayib Bukele astus ametisse juulis 2019, varem oli ta pealinna San Salvadori linnapea.

Kohe pärast võimule saamist asus ta tegelema riigi kuritegelike gängidega. President teatas koroonakriisi alguses, et kurjategijad tahavad olukorda ära kasutada ja ta selle tõttu kuulutab ta neile sõja.

Bukele meetmete tõttu kannatavada ka need, kes ei kuulu ühtegi kuritegelikku grupeeringusse ja neid on palju rohkem kui kurjategijaid.

El Salvadori poliitika asjatundjate arvates kasvatavad Bukele koroonareeglid tegelikult kurjategijate võimu ja vägivalda, mitte ei piira seda.

Eriti karmilt laseb El Salvadori president koroonakriisi ajal kohelda vange. Kõikides El Salvadori vanglates kästi vangidel võtta aluspesu peale ja nad viidi ühte suurde ruumi, kus nad suruti üksteise kõrvale põrandale istuma. Nad on selles ruumis 24 tundi päevas, aknad on kaetud vineeriga ja selle tõttu ei näe nad päikesevalgust.

Vangid El Salvadori Izalco vanglas 24-tunnise järelvalve all
Vangid El Salvadori Izalco vanglas 24-tunnise järelvalve all Foto: El Salvador Presidency/via REUTERS/Scanpix

Samuti ei jätku karmide piirangute tõttu vangidele korralikult süüa.

El Salvadori president avaldas Twitteris vangidest fotod ja kiitles, kuidas ta kurjategijaid kontrollib.

Vangide fotod tekitasid pahameelt nii elsalvadorlaste kui teiste seas, kes neid nägid.

Rahvusvaheliste inimõigusoranisatsioonide arvates võib El Salvadori vanglates levida koroonaviirus. Teada on, et vanglates ei hoolitseta eriti vangide tervise eest ja veel vähem tehakse seda koroonapandeemia ajal.

Vangid El Salvadori Izalco vanglas 24-tunnise jälgimise all
Vangid El Salvadori Izalco vanglas 24-tunnise jälgimise all Foto: Jose Cabezas/Reuters/Scanpix

Organisatsiooni Human Rights Watch America juhi Jose Miguel Vivanco arvates võib olukord kujuneda selliseks El Salvadoris hakkavad inimesed nälja ja viirushaiguse tõttu nii massiliselt surema, et neid ei jõuta matta.

6,5 miljoni elanikuga El Salvadoris on koroonaviiruse nakkuse diagnoos ligi 1400 inimesel, viirushaigus on võtnud elu 30 inimeselt ja paranenud on 462 inimest.

Arvatakse, et nakatunuid ja surnuid on ametlikest andmetest märgatavalt enam.

El Salvadori presidendi Bukele teatel on karmid piirangud hoidnud ära massilise nakatumise koroonaviirusega ja viirushaigusse suremise.

President Bukele kantselei andmetel toetab üle 80 protsendi elsalvadorlastest presidendi karme koroonapiiranguid, kuid inimõigusaktivistide sõnul on see liialdus.

Sõdur patrullimas El Salvadori pealinna San Salvadori inimtühjal tänaval
Sõdur patrullimas El Salvadori pealinna San Salvadori inimtühjal tänaval Foto: Jose Cabezas/Reuters/Scanpix

Inimõiguslased lisasid, et El Salvadori president on eriolukorra varjus andnud oma sugulastele ja sõpradele tähtsaid poliitilisi ülesandeid ja töökohti.

Inimõigusorganisatsioonid teatasid, et kui koroonapiirangud kehtivad El Salvadoris veel kaua, siis on oodata näljaste ja vangistatud inimeste mässe.

Lääne politoloogide arvates on El Salvador liikumas diktaatorluse suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles