Mis nähtus on autokino ja millega külastaja peab arvestama?

Raadio Elmar
Copy
Foto: Shutterstock

Raadio Elmar hommikuprogrammis rääkis autokino projektist Elektriteatri eestvedaja Andres Kauts. Mida autokino kui selline tähendab ja millega külastajad peavad enne minekut arvestama?

Siseruumides olevad kinod on ligikaudu kaks kuud suletud olnud ja nii mõnigi filmifänn on suures kinonäljas. Kinoettevõtjad on alustanud seetõttu uute formaatidega ja esialgse tagasiside kohaselt tundub, et publik on alternatiivsed kinokülastuse võimalused ka kenasti vastu võtnud. Eelmisel nädalal alustas ka Eesti Rahvamuuseumi parklas Elektriteatri autokino. Kino esindaja Andres Kauts rääkis, et külaliste huvi on olnud suur ja positiivne. 

«Müüsime kinoplatsid täis üpris kiiresti. Inimesed tahavad juba väga kodust väljas käia. Soovitame piletid varakult valmis osta. Seda enam, et kohapeal ju piletimüüki ei toimu,» sõnas Kauts.

Elektriteatri esindaja täpsustas, mida autokino külastaja peaks eelnevalt arvesse võtma. «Näitame filmi suurelt täispuhutavalt ekraanilt. Ilmselt paljud on filmidest näinud, kuidas Ameerikas autokino toimib, just nii on tegelikult ka meil. Film algab siis, kui päike on loojunud. Kõik pargivad end parklasse, meie puhul siis ERM'i tagumisele parklaalale, mis on vana Raadi lennuväli. Autod on paigutatud kahe meetrise vahedega, see annab kõigile väga hea hea vaate ekraanile. Heli tuleb läbi raadiojaama, seega saab oma auto kõlaritest ise helitugevust reguleerida, just nii nagu endale sobib. Külastajad saavad mõnusasti istuda oma autos ja jälgida filmi. Mingis mõttes on see ühine vaatamine, samas saab oma autokaaslasega ka intiimsemalt kahekesi olla,» rääkis ta.

«Autokinos peaks kümme minutit varem kohal olema. Esimesed päevad on näidanud, et autode paikasättimine käib väga rahulikult. Platsi ääres on olemas kaks väli WC'd, seal saab filmi ajal vajadusel käia. Reeglites on kirjas, et filmi ajal võib autost välja minna vaid erandjuhtudel, milleks on siis kas terviserike või tualetis käimine. Meil on kohapeal turvamees, kes jälgib kinokülastajate käitumist ja tuletab viisakalt meelde, et on vaja autos püsida. Siiamaani on kõik väga korrektselt käitunud,» lisas Kauts.

«Auto salong on hea alguses soojaks lasta. Osad külastajad lülitavad auto mootori ka vahepeal korraks sisse, et kevadiste ilmadega päris külm ei hakkaks. Mida soojemalt ennast riidesse panna, seda parem. Autosse saab ka ju teki kaasa võtta. Kohe esimesel autokino päeval juhtus ka situatsioon, kus auto enam filmi lõppdes käima ei läinud - aku oli lihtsalt tühjaks läinud. Meie meeskonnal on krokodillid ja aku booster kohapeal olemas, saame teid vajadusel aidata,» lisas kino esindaja.

Autode kohad juhatatakse kätte kohapeal, kino meeskonna abiga. «Asjad toimivad umbes nii, nagu praami peale sõites. Inimesed tulevad kohale ja me ise sätime kõik paika. Madalamad autod lähevad esiridadesse. Kõrgemad autod lähevad äärte peale või tagumisse ritta. Esimesel päeval tuli üks inimene rekaga kohale, korraks me olime ka ise ehmunud, kuid ta parkis ilusti kõikide autode taha. Jalgratastega me kinokülastajad vastu võtta ei saa, riigi poolt kehtestatud reeglites on vastavad nõuded kirjas ja me ei saa neist üle astuda. Autokino sündmustel võib vaid autos viibida,» rääkis Kauts.

«Me võtame eriolukorda päev korraga, kinokava uuendame nädala kaupa. Ilmselt lõpetame autokino projekti ära enne jaanipäeva. Praegu on öeldud, et traditsioonilised kinod võivad lahti minna juuli alguses, päris ametlikult pole seda veel ära otsustatud. Eks me siis vaatame ja hindame jooksvalt, kas hakkame tubast ja autokino ka paralleelselt tegema. Kõik muutub nii kiiresti, lähtume antud olukorrast ja inimeste huvist,» lisas Elektriteatri esindaja.

Väike meelespea autokino külastajale:

  • Kui Sul on kindel plaan autokinno minna, siis osta pilet internetist aegsasti ette. Kohapeal piletite müüki ei toimu.
  • Kino külastajaid on ühe auto kohta maksimaalselt kaks, v.a. perekonnaliikmed.
  • Ole kohal veidi varem. Piisab täiesti, kui jõuad 10-15 minutit enne seanssi. 
  • Autokinos on autode parkimine analoogne nagu praamile sõites. Oota ja Sind juhatatakse kino töötaja poolt vastavale kohale. 
  • Autod paigutatakse kohapeale saabumise järjekorras. Üldiselt kehtib reegel, et madalamad autod on eespool ja kõrgemad autod külgedel ja tagapool.
  • Autokino film algab siis, kui päike on loojunud ehk siis, kui väljas on piisavalt pime, et eredat ekraani jälgida.
  • Filmi heli jõuab autodesse üle lokaalse FM-raadiojaama. See tähendab, et igaüks saab ise valida, kui valjusti või vaikselt ta filmi kuulata tahab.
  • Külastajad peavad viibima autos kogu ürituse jooksul ja võivad autost väljuda vaid vältimatu vajaduse korral (näiteks tervislikud põhjused või tualeti külastamine).
  • Kuigi asud oma autos, siis tasub kaasa võtta jakk või mõni väike tekk. Kevadõhtud lähevad kiirelt külmaks. Auto mootori võib vajadusel vahepeal soojenduse mõttes tööle panna. Auto tuled peavad olema välja lülitatud kogu filmi vältel (nii esituled, kui ka salongituli)!
  • Jalgratastega autokinno ei lubata. Valitsuse määrused on praegu väga selged, et sündmuse külastajad peavad viibima kogu aja autos.

Täpsed piirangud ja tingimused on määratud Vabariigi Valitsuse 8. mai otsuses.  https://www.kriis.ee/et/uudised/eriteade-valitsus-kiitis-heaks-taiendavad-leevendused-spordi-ja-meelelahutuse-valdkonnas

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles