Kuidas hääldada ja käänata nime Rail Baltic?

Raadio Elmar
Copy
Foto: Rail Baltic

Kuna tegu on Baltimaade läbi aegade suurima taristuprojektiga, mis jääb meid tõenäoliselt saatma pikkadeks aastakümneteks, oleks väga kena, kui seda nimetatakse õigesti. Kuidas täpselt, annab nõu Killu Mei Emakeele Seltsist.

Eesti keeles on korrektne hääldada Rail Baltic ingliskeelsena. Väga tihti on kuulda seganime, kus on omavahel põimitud inglise ja ladina keel ehk Rail Baltica. See võib Killu Mei hinnangul tulla olukorrast, et on olemas ka üks teine Balti riike läbiv ühendustee Via Baltica, mis suundub edasi Euroopasse. Võib-olla ongi analoogi põhjal hakanud seganimi levima.

Mõlemad sõnad selles nimes kirjutatakse suure algustähega. Omastavas käändes on Rail Balticu, osastavas Rail Balticut (näiteks Rail Balticu projekt või ootame Rail Balticut). Käändelõppu lisades ei tohi kindlasti kasutada sidekriipsu ja ka ülakoma pole vajalik. Ülakoma tarvitus tuleb eesti keeles kõne alla siis, kui häälduse ja kirjapildi vahel on erinevus. Antud juhul on c-täht sõna Baltic lõpus nagu k, seega tuleb käänata kõik kenasti ühes rodus. «Kui on vaja käänata, siis käänatagu julgelt, sest eesti keeles teisiti ei saa,» utsitas Killu Mei.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles