Elmari muusikauudised

Kristiina Kraus
, Raadio Elmar saatejuht
Copy
Estonian Voices ehk Rasmus Erismaa, Aare Külama, Mikk Dede, Kadri Voorand, Mirjam Dede ja Maria Väli.
Estonian Voices ehk Rasmus Erismaa, Aare Külama, Mikk Dede, Kadri Voorand, Mirjam Dede ja Maria Väli. Foto: Stina Kase

Toome teieni 19. nädala muusikauudised: Estonian Voices tähistas kümnendat sünnipäeva, kevadlugu ansamblilt Good Sine, Aasta Jazzmuusik 2020 Joel Remmel andis välja esimese sooloalbumi, uus singel Ranelelt, Harva esinev Hunt kutsub kasseti virtuaalsele esitluskontserdile, Pillikud tegid debüütalbumile helge karantiinivideo ja palju muud.

Estonian Voices tähistas ümmargust sünnipäeva

10 aastat tagasi 9. mail aastal 2010 astus Estonian Voices Estonia kontserdisaalis esmakordselt lavale. Seda sündmust tähistatati sel samal laval koostöös Eesti Kontserdi ja Elisa Stage’iga otseülekande vahendusel. «Estonian Voices on sündinud a capella armastuse rüppe ja on esimesest proovist peale kantud elevustundest inimäälte harmoonilise kooskõla vastu. See tunne pole kuhugi kadunud. Küll aga julgen väita, et need tuhanded koosveedetud tunnid on selle ansambli arengusse andnud märkimisväärse panuse,» meenutab Kadri Voorand, grupi loominguline liider ja enamasti ka vokaalseadete autor. 10 aasta jooksul on läbitud värvikas ja pikk tee koos mitmete suurepäraste artistidega, kellega koostöö on viinud rahvusvahelistele lavadele. Samuti on eksperimenteerimislembene Estonian Voices ka ise kasvanud ning toimunud on muudatusi nii koosseisus kui ka repertuaaris. 10 aastat hiljem astus lavale kuus säravat lauljat: Mikk Dede, Rasmus Erismaa, Maria Väli, Mirjam Dede, Aare Külama ja Kadri Voorand.

Kevade saabumisest rääkiv lugu ansamblilt Good Sine

Bänd tuli kokku aastal 2017 ning lugu «Kevadkiired» on duo neljas salvestatud lugu. Praegusel hetkel on ansambel nii-öelda kaugsuhtes, nii et produktiivsus on selle tõttu veidi kannatanud. Bändis vokaali laulev Maria õpib Viljandis näitlejaks ja loo muusika autor Rasmus tegutseb helitehniku ning muusikuna Tallinnas. Samas on vormistamist vajavaid lugusid kogunenud üksjagu ning jõudumööda teevad neid ka salve. Uue loo sõnade autor on Liisbeth Kala ja lugu jutustab kevade saabumisest.

Aasta Jazzmuusik 2020 Joel Remmel andis välja esimese sooloalbumi

Mitmekülgne pianist ning pedagoog Joel Remmel, kes on vedanud 9 aastat omanimelist ansamblit ning kes alles hiljuti pärjati Aasta Jazzmuusiku tiitliga, avaldas oma esimese sooloalbumi «Live at Taff Club». Joeli uhiuus soolomuusika on viimaste aastate jooksul klaarunud muusikaliste mõtete kogum, mis on nüüdseks jõudnud oma kindlasse vormi. Värske album on pianisti esimene soolokava esitlus laiemale avalikkusele. Tegemist on kontsertsalvestusega Joeli sünnipäevakontserdist 2019. aasta detsembris. Plaadil kõlab peamiselt originaallooming, millest osa oli spetsiaalselt kontserdi tarbeks kirjutatud ning osa ka varasema loomingu interpretatsioon värskes kuues. Märksõnadeks on selged ja lihtsad kõlamaastikud, meloodilisus ja rahu, mis aeg-ajalt äkilisemaid vorme võtab. Album on saadaval poodides ning voogedastusplatvormidel.

Lauljatar Ranele avaldas uue singli

Lauljatar Ranele Raudsoo avaldas pärast mõningast pausi uue melanhoolse singli, mille pealkiri on «Väärin õnne». Uus lugu räägib armastusest ja sellest, kuidas ühel hetkel saabub arusaam, et on aeg lahti lasta ja eluga edasi liikuda. «Minu jaoks on see lugu justkui elus uue lehekülje pööramine. Me kõik väärime õnne.» sõnas Ranele. Loo valmimise taga on osaliselt sama tiim, kelle looga «Supernova» osaleti ka Eesti Laul 2019 poolfinaalis. Uue loo  sõnade autor on Anne Loho, viis ja taust on valminud koostöös Marco Margnaga. «Lugu valmis üsna ladusalt. Tegime tihedat koostööd ja lugu tervikuna tuli igati ootuspärane», sõnas Ranele.

Harva esinev Hunt kutsub kasseti virtuaalsele esitluskontserdile

Hannaliisa Uusma ja Brigitta Davidjantsi duo HUNT kutsub 15. mail kell 20.30 HUNT & NEW MYSTERIAN SPLIT EP kasseti virtuaalsele esitluskontserdile eestimuusika.ee portaalis. Post-romantilise HUNTi loomingut iseloomustab elektroonilise indie-souli hiiliv flirt popmuusikaga. Visuaalide eest kontserdil hoolitseb VJ Kristin Pärn.

HUNTi värskeim helikandja nägi ilmavalgust jaanuaris koostöös Philadelphia kassetilabeliga This&That Tapes ning helipinda jagavad nad USA duoga New Mysterian. Koostöö tuli kõigile osapooltele spontaanselt ja üllatuslikult ning mõte esitluskontserdist tekkis vahetult enne eriolukorra saabumist. «Oleme liikunud oma lugudega üsna sisutihedatest arranžeeringutest pigem nüansirikka nappuse suunas. Eks seda trajektoori meie live’il ka kuuleb,» kirjeldab värskeimat loomingut Brigitta Davidjants. Hannaliisa Uusma lisab, et HUNTi kontsert on nagu postkaart, mille avades kõlab muusika: «Kes on HUNTi näinud, need teavad, et meie kontsert on alati üles ehitatud visuaalidele. Pildilise dimensiooni loob sellelgi korral VJ Kristin Pärn.» Esmakordselt avalikule ettekandele tulevat kassetimaterjali saab kuulda ja näha lisaks eestimuusika.ee portaalile ka Postimees ja Elu24 online’is ning samade portaalide Facebookis. Kui pandeemia tõttu kehtestatud festivalide keeld jätkub, võib see jääda HUNTi selle kevade ja suve ainsaks esinemiseks.

Nooruslik jazzfolkpop-bänd Pillikud tegi debüütalbumile helge karantiinivideo

Jazzfolkpopi värske tulija Pillikud andis välja debüütalbumi «Metsaunelm» ning otsustas, et selle esimene singel väärib muusikavideot, mis jäädvustaks ka maailmas valitsevat hetkeolukorda. 2+2 reeglist kinni pidamine polnud raske, sest Tallinna armastatud kohtumispaigad olid filmise hetkel inimhingetud. Pillikud on ansambel, mis ühendab endas jazz-folk-pop stiilid ning ammutab inspiratsiooni eesti keelest, loodusest ja rahvakultuurist. Singel «Neiukesed noorukesed» jutustab õnnest pakatava armastusloo noortest, kes soovivad oma elu koos veeta.

Bluusikitarrist helindas Johannes Pääsukese tummfilmi

Bluusikitarrist Andres Roots salvestas Londoni suursaatkonna Eestit tutvustava veebiprojekti #time4estonia tarvis muusika 1914. aasta tummfilmile «Karujaht Pärnumaal», mida oli elavas esituses saatnud ka novembris Tartus toimunud filmifestivalil 20/20. Rootsi muusika on salvestatud kodustes oludes nagu ka tema kaks «koroona-aegset» digi-EP-d, «House Arrest» ja «House Arrest 2».

Sammalhabe «Plahvatus»

Sammalhabe andis välja uue loo pealkirjaga «Plahvatus». Loole on valminud ka video. Sammalhabe on eesti muusik, kes loob minimalistlikku räppmuusikat. Tema muusika kohta saab veel lisaks öelda, et on kohati vana kooli alatooniga uue kooli räppmuusika. Taustamuusikas tunneb ära mõne tuttava noodi, teisalt esineb keerukaid sämplimisstrateegiaid.

Sopran Elina Nechayeva andis sotsiaalmeedia vahendusel fännidele teada, et ta on filminud uue muusikavideo.

Teatavasti tähistatakse sel pühapäeval emadepäeva ning seetõttu on teos pühendatud kõikidele suurepärastele emadele. Kuigi selle pealkirja hoiab Elina veel saladuses, vastas ta ühe fänni kommentaarile, et tegu on eesti helilooja Peeter Vähi looga. Vähi loomingu hulka kuulub nii sümfooniline kui ka koorimuusika, hulgaliselt kammer- ja elektroakustilist muusikat. Muide, 18. mail tähistab helilooja oma 65. sünnipäeva. Elina Nechayeva mainis sedagi, et peagi ilmub ka tema enda kirjutatud laul.

Hiiu Folk lükkub aasta võrra edasi

Hiiumaa pärimusmuusika festivali Hiiu Folk korraldajad on otsustanud publiku, esinejate ning korraldajate heaolu ja tervise huvides festivali aasta võrra edasi lükata.

«Tänavune programm sai väga põnev ja on siiralt kahju, et ei saa publikule seda pakkuda,» ütles Hiiu Folgi korraldaja Astrid Nõlvak. «Õnneks on enamik esinejaid öelnud, et tahaksid järgmise aasta festivalile laulma ja mängima tulla. Loodame, et saame suurt osa neist näha ja kuulda 2021. aasta Hiiu Folgil.» Festivali asemel annavad folgi korraldajad aga sel suvel välja fotoalbumi, mis võtab kokku festivali 15 tegevusaastat.

Tigran üllitas uue loo

Tuntud koomik Tigran Gevorkjan üllitas hip-hopi loo pealkirjaga «Jätkan seda plaati», millele tegi video Mattias Naan. Kolm aastat tagasi andsid mehed välja oma suurima ühise hiti «Pärnumaranda», mille kahte versiooni on tänaseks YouTube’is kuulatud kokku üle 1,6 miljoni korra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles