SKANDAAL SOOME SPORDIS ⟩ Ennast Kobe Bryanti usaldusmeheks nimetanud Soome spordiarsti valed tulid päevavalgele

Elu24
Copy
Soome füsioterepeudi Marko Yrjövuori belletristlikud liialdused on tekitanud Soomes suure spordiskandaali
Soome füsioterepeudi Marko Yrjövuori belletristlikud liialdused on tekitanud Soomes suure spordiskandaali Foto: instagram.com

Meie põhjanaabrite väljaanne Iltasanomat kirjutab, et Soome tippfüsioterapeut Marko Yrjövuori on oma eluloos korduvalt maininud asju, millest kellelgi teisel õrna aimugi pole.

Soomlased alustavad artiklit meenutusega, et USA endine profirattur Lance Armstrong andis juba 2000. aastal välja elulooraamatu, kus räägib pikalt ja põhjalikult võitlusest vähiga, võitudest ja saavutustest. Millest aga teos vaikib kui sukk, on dopingutarvitamine. Nagu hiljem selgus, põhjendamatult. Sellest hiiliti mööda, «unustati».

Soomlaste kuulsal spordiarstil, NBA korvpalliklubis Los Angelese Lakersis massöörina töötanud ning ka Eesti võrkpallureid aidanud Marko Yrjövuoril on aga täpselt vastupidine taktika. Mees on valjuhäälselt rääkinud asjadest ja sündmustest, mida tegelikult pole olnud.

Soome uudisteagentuur STT kooris maikuu esimesel päeval spordiarsti nagu kuninga alasti või vähemalt poolpaljaks. Kui Armstrongil olid teatud asjad «meelest läinud», siis Yrjövuori on endale võtnud kuulsate sporditippude karjääris palju olulisema rolli, kui see oli tegelikkuses ning kolleegid ja lähedased kaastöötajad mäletada oskavad. 

STT põletab Yrjövuori rasvased valed välja lausa erakordselt kuumal meediatulel grillides. Iltasanomate arvates ei ole Soomes viimasel ajal nii üksikasjalikku risttuld antud ühegi poliitiku, firmajuhi või ametniku pihta.

«Maailma üks edukam füüsilise ettevalmistuse treener. Sporditähtede usaldusisik. Meistrite ettevalmistaja. NHLi jäähokiklubi Los Angelese Kingsi ja NBA klubi Los Angelses Lakersi koorekihti kuuluvate tähtede athletic trainer. Vastutus Lakersi ärijuhtimise, biomehaanika ja lihashoolduse eest. Ja loomulikult, kõik, mis puudutab superstaari Kobe Bryantit – hingesugulane, sõber, nõuandja jne.»  

Just nii tutvustab Yrjövuori ennast Soomes, kuhu ta kolis USAst tagasi 2016. aastal. 

Selle aasta veebruaris Lahtis toimunud sporditehnoloogiamessil antud intervjuus ütles Yrjövuori, et USAs tegi ta karjääri: «Siin Soomes ei tundnud mind keegi, andsin välja elulooraamatu («Yrjövuori The Finn – sporditähtede usaldusmees» 2017), see võeti spordimaastikul avasüli vastu.» Messil nimetas ta ennast heaolu ja spordimeditsiini professionaaliks.

Üheksakümnendate alguses kolis Yrjövuori Californiasse, kus pääses jäähokiklubi Los Angeles Kingsi soomlastest mängijaid masseerima. Raamatus kõneleb mees endast, kui klubi athletic trainerist. Athletic trainer on ameerika sporditiimides ametimees, kes vastutab võimalike vigastuste esmaabi eest, kelle hoida on meeskonnaliikmete füüsiline ettevalmistus, kehahooldus ja vigastuste vältimine. Seega hoopis midagi muud, kui massöör. USAs saab athletic trainer`iks vaid vastava kõrgharidusega.

Kingsi pressiesindaja Eddie Fisherman teatas aga meili teel STT-le, et Yrjövuori töötas neil kunagi massöörina ja tema boss oli athletic trainer Pete Demers.

Vastutasin ainuisikuliselt Kobe Bryanti eest 

2005. aastal alustas ta töötamist Lakersis – taas massöörina.

«Kobe eest vastutan mina. Saame temaga hästi läbi, ta soovib, et just mina tema lihaste eest hoolt kannaks,» rääkis Yrjövuori Soome meediale aastal 2009. 

2011. aastaks olid soomlase sõnul saanud neist lähedased sõbrad.

«Kobe ei lase inimesi endale väga lähedale. Olen üks vähestest väljavalitutest. Võin helistada Kobele ükskõik mis kell ja ta võtab telefoni alati vastu. Jah, ma võin nimetada seda sõpruseks,» jutustas soomlane toona. Sama juttu räägib Yrjövuori ka oma raamatutes. 

Huvitaval kombel ei maininud Kobe Bryant oma 2018. ilmavalgust näinud raamatus «The Mamba Mentality: How I play» Marko Yrjövuorit kordagi. Küll meenutab ta lahke sõnaga teisi füüsilise ettevalmistuse eest vastatanud isikuid: klubi athletic trainerit Gary Vittit, füsioterapeuti Judy Setot ja massööri Barrance Baytost.

Pärast 2011. aasta NBA töösulgu sõlmis Lakers lepingu Yrjövuori ja Setoga. Lakers andis asjast ametlikult teada nii: «Keegi pole õnnelikum Setoga sõlmitud lepingu üle, kui Kobe Bryant, kellega Seto on koos töötanud juba kümme aastat. Seto on aidanud Bryantil välja tulla ja ravida erinevaid vigastusi (hüppeliiges, põlv, sõrmed).»

Valed saavad jätku. Elulooraamat: rajasin Gameshape koos Clippersi athletic traineriga 

Oma raamatus räägib Yrjövuori, kuidas ta lennukis tutvus teise NBA tippklubi Clippersi athletic traineri Robbie Davisega, kellega nad koos rajasid 2005. aastal ettevõtte, mida ta hilisemates intervjuudes nimetab Gameshape`iks. Tegelikult rajas selle ettevõte Davis üksi ja juba kaks aastat varem. Kuigi Gameshape`iga ei ole soomlasel mingit otsest seost, nimetab ta ennast oma Facebooki kontol ettevõtte asepresidendiks.

Oma teises raamatus «Meistrite valmistaja» rõõmustab Yrjövuori suurepärase koostöö üle NBA tähe James Hardeniga, millele ta on pühendanud peaaegu terve peatüki.

Houston Rocketsi tagamängija James Harden, kelle edus on oma sõnul oluline osa ka Soome füsioterapeudil Marko Yrjövuoril. 
Houston Rocketsi tagamängija James Harden, kelle edus on oma sõnul oluline osa ka Soome füsioterapeudil Marko Yrjövuoril. Foto: Nell Redmond/AP/Scanpix

Kui treenisin Jamesi...«Võin olla uhke selle üle, et olen olnud üles ehitamas sellist meistrit nagu James Harden.» Mõlemad klubid, kus Harden on mänginud (Oklahoma City Thunders ja Houston Rockets) andsid STT-le teada, et pole andmeid selle kohta, et mees nimega Marko Yrjövuori oleks NBA tähthabemikuga koostööd teinud. 

LeBron James ei tes Yrjövuorile saadetud SMSist tõenäoliselt midagi.
LeBron James ei tes Yrjövuorile saadetud SMSist tõenäoliselt midagi. Foto: Harry How/AFP

Oma esimese raamatu lõpus kirjutab Yrjövuori: «Olin jõudnud just Soome, kui sain sõnumi:« Marko, olen LAs, saad sa aidata?». See oli LeBron James, maailma parim korvpallur, kes kulutab kehahooldusele 1,3 miljonit dollarit. Ta tahtis koostööd teha. Pidin vastama: «Sorry, ei saa aidata, olen Soomes.»»

Yrjövuori ütes STT järelpärimisele vastates, et tal pole Jamesi saadetud sõnumit alles, ja tegelikult saatis talle sõnumi hoopis Jamesi assistent.

Üle kümne aasta on Soome korvpallikoondisegi juures töötanud Yrjövuorit Soomes kutsutud füsioterapeudiks. Soome sotsiaal- ja terviselubadega tegeleva ameti Valvira andmetest selgus, et mehel on siiski vaid massööripaberid.

Iltasanomat võtab asja kokku tõdemusega, et Yrjövurorile oleks Soomes edukaks läbilöömiseks piisanud ka sellest, kes ta tegelikult oli – USA tippklubide massöör. Sellest oleks olnud rohkem, kui küll, et Soomes tehtud mees olla. Kuid pentsikud ning arusaamatud valed võivad mehe karjäärile hoopis korraliku põntsu panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles