Norra suusaspordilegend võitlusest vähiga: ei harjunud kunagi selle mehega, kes mulle peeglist vastu vaatas

Elu24
Copy
Norralane Bjorn Einar Romoren 2009. aastal Kuusamos, pärast õnnestunud hüpet.
Norralane Bjorn Einar Romoren 2009. aastal Kuusamos, pärast õnnestunud hüpet. Foto: Antti Aimo-Koivisto/AP/Scanpix

Endine Norra suusahüppaja Bjørn Einar Romøren teeb taas tulevikuplaane. See pole iseenesestmõistetav, sest aasta tagasi sai Romøren vähidiagnoosi,vahendas Iltalehti.

Nüüd võib endine mägikotkas öelda ammuoodatud sõnad: «Terve. Vähivaba.»

Tervenemine vajas tohutut tööd, meeletutut tahet, seljataha jäi ränk kiiritus- ja keemiaravi. 

«Oli tõesti kohutav tunne. Selline tunne, nagu juhe oleks seinast välja tõmmatud. Polnud mingit energiat,» kirjeldas norralane raviperioodi.  

39-aastane endine Norra suusaspordikuulsus on vähist rääkinud nii tava- kui sotsiaalmeedias. Romøren on avaldanud mitmeid fotosid, andnud intervjuusid ja olnud külaliseks erinevates jutusaadetes. 

Muuhulgas on Romøren rääkinud ka sellest, milliseid muutusi haigus temas tekitas, kuidas muutus tema mõtlemine ja millised tunded teda haiguse ajal valdasid.

«Ma ei harjunud kunagi selle mehega, kes mulle ravi ajal peeglist vastu vaatas. Aga ikkagi võis ka raviperioodil isegi nalja teha, laua ääres õhtust süüa ja päeva üle arutada. Ja siis lähed vetsu käsi pesema, heidad pilgu peeglisse - hirm tekib, kui ennast sellisena näed,» rääkis Romøren Norra TV2-le.

Hetkeks on Romøren taastumas, rohkelt jõudu on tagasi tulnud ja mees on ka juba matkaradedel kolamas käinud.

Romørenil on auhinnakapis neli suurvõistluste medalit, lennumäel krooniti ta kahekordseks maailmameistriks. Aastatel 2005-2011 kuulus tema nimele ka Planica lennumäel 239 meetrise hüppega püstitatud maailmarekord.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles