Esimesed julged: Taevaskoja puhkekeskus avab autokino

Rasmus Rammo
, Reporter-toimetaja
Copy
Autokino eriolukorra ajal Iraanis Teheranis, 1.05.2020.
Autokino eriolukorra ajal Iraanis Teheranis, 1.05.2020. Foto: Zuma Press/Scanpix

Kuigi eriolukorra juhi korraldusega on kinoseansid keelatud, näeb Põlvamaal Taevaskoja puhkekeskuses laupäeval autokino. Keskuse tegevjuhi sõnul on otsusega oodatud kolm nädalat, aga kauem ei kannata: arveid on vaja maksta.

Laupäeval näidatakse Taevaskojas filmiklassikat «Viimne reliikvia», mille võtted osaliselt seal kandis toimusid. Autokinole kohaselt saab filmi nautida suurelt ekraanilt autost väljumata ja isegi aknaid avamata, sest heli jõuab vaatajateni autoraadio kaudu.

Eriolukorra juhi korraldusega on kinoseansid aga keelatud. «Tegemist oleks avaliku sündmusega, milleks luba ei anta. Autokino ei piirduks igas autos eraldi viibivate inimestega, sest avalikul üritusel peavad olema tagatud ühised tualetid, turvateenistus, tehniline teenindamine jne, mis tooks kokku lubamatu hulga rahvast ja tekitaks inimeste vahel prognoosimatu arvu kontakte,» selgitatakse eriolukorra veebilehel.

Taevaskoja turismi- ja puhkekeskuse tegevjuhi Triinu Vähi sõnul pole tegemist avaliku üritusega, kuna see toimub eraterritooriumil. «See on privaatne üritus, me ei tee avalikku üritust avalikus ruumis, kuhu kõigil on juurdepääs. Kõik üritused, mis on meie territooriumil, ei vaja kunagi mingit luba. Me kutsume ainult oma fänne siia,» rääkis Vähi Elu24-le.

Korraldaja sõnul on üritusel kõik riskid välistatud: autod pargitakse kahemeetriste vahedega, autodest väljumine pole lubatud ning ka avaliku tualeti kasutamise võimalus puudub. «Kui vabaõhumuuseumid on avatud, triangel käib mänguväljakutel, siis kuidas saab ohtlik olla autokino,» ütles Vähi.

Taevaskoja puhkekeskus on autokino plaaniga oodanud kolm nädalat, kuid täna otsustati üritus lõpuks välja kuulutada. «Me peame ellu jääma kuidagi selles tänases olukorras, ma pean maksma Eesti Energia arveid,» ütles Vähi ja lisas, et ei näe ühtki põhjendust ürituse ärajätmiseks.

Puhkekeskus on Suure-Taevaskoja kaljust 700 meetri kaugusel.
Puhkekeskus on Suure-Taevaskoja kaljust 700 meetri kaugusel. Foto: Arvo Meeks/Postimees

Sarnaseid üritusi plaanivad ka Tallinna lauluväljak ja Maanteemuuseum, teadis Vähi öelda. «Praegu panime ürituse üles ja ootame, kas täna tuleb mingisugune otsus, sest see on praegu arutelul,» rääkis ta ja lisas, et kui üritus tõesti ära keelatakse, siis seda ei toimu. «Kellegi käest me praegu veel raha ei korja,» täpsustas ta.

Terviseameti Lõuna regionaalosakonna juhataja Tiia Luht ütles Elu24-le, et neile pole Taevaskoja ürituse kooskõlastamise taotlust esitatud. Kui tegemist on avaliku üritusega, peab toimumise kooskõlastama kohalik omavalistus.

Rohkem infot autokino kohta leiab siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles