Kas Hiina varjas nahkhiirtega tehtud koroonaviiruse katseid? (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Nahkhiir. Pilt on illustreeriv
Nahkhiir. Pilt on illustreeriv Foto: STEPHANE MAHE/Reuters/Scanpix

Koroonaviirus SARS-CoV-2, mis põhjustab viirushaigust Covid-19, arvatakse pärinevat Hiina Hubei provintsi Wuhani mereanni- ja metsloomaturult, kuid lääneriikide luureandmetel võis viirus pääseda välja Wuhani viroloogiainstituudi kõrgema turvalisustasemega laborist, kus tehti nahkhiirtega katseid ja uuriti neil olevaid koroonaviiruseid.

Austraalia väljaande Daily Telegraph teatel said nad oma kätte luureühenduse Five Eyes luureraporti, mis puudutab Wuhanis tehtud koroonaviiruse katseid, mida Hiina üritas varjata.

Seni on koroonaviiruse väljapääsemist Wuhanis asuvast kõrgema tasemega viroloogialaborist peetud vandenõuteooriaks. Kaks nädalat tagasi andis Wuhani viroloogiainstituudi juht Wang Yanyi Hiina riigitelevisoonis intervjuu, milles eitas, et talle alluva instituudi laborist võis koroonaviirus välja pääseda.

Hiina Wuhani viroloogiainstituudi kõrgema turvalisustasemega viroloogialabor.
Hiina Wuhani viroloogiainstituudi kõrgema turvalisustasemega viroloogialabor. Foto: HECTOR RETAMAL/AFP/Scanpix

Teistes riikides tehtud uuringud on näidanud, et tõenäoliselt on uus koroonaviirus pärit loomadelt, eelkõige nahkhiirtelt, keda müüdi Wuhani metsloomaturul.

Samas USA võimud on juba mõnda aega süüdistanud Hiina juhte, et nad varjavad viiruse algupära. USA president Donald Trump sõnas möödunud nädalal, et maailmas kiiresti leviv koroonaviirus on suure tõenäosusega pärit Hiinas asuvast viroloogialaboratooriumist. USA välisministri Mike Pompeo sõnul on neil palju tõendeid, mille kohaselt loodi uus koroonaviirus SARS-CoV-2 Wuhani kõrge bioturvalisuse tasemega laboris.

USA välisminister Mike Pompeo
USA välisminister Mike Pompeo Foto: Andrew Harnik/afp/scanpix

Austraalia väljaande Daily Telegraph ajakirjanike kätte jõudnud 15-leheküljelises raportis süüdistatakse Hiinat Wuhani viroloogialabori katsete varjamises, viiruse päritolu paljastanud arstide suude sulgemises, tõendusmaterjali hävitamises ja koroonaviiruse vaktsiini väljatöötavate teadlaste mitteabistamises.

Raporti taga olevasse Five Eyes luureühendusse kuuluvad USA, Suurbritannia, Austraalia, Kanada ja Uus-Meremaa.

Raportis on veel, et Austraalias õppinud Hiina viroloogid töötasid Wuhani laboris, kus tehti katseid nahkhiirtelt pärit koroonaviirustega eesmärgiga luua biorelv, mis tapaks inimesi.

Mitme lääneriigi luure uurib, kas maailmas levivat ja inimelusi võtvat viirushaigust Covid-19 saab seostada Wuhani viroloogialaboriga.

Raportis on mainitud Hiina viroloogi Shi Zhenglini ja ta juhitud töörühma. Nad käisid Yunnani maakonnas asuvas koopas, kus elavad nahkhiired ja tõid sealt kaasa nii surnud isendeid kui ka nende bioloogilisi jäänuseid. Nad uurisid koopast kaasa toodut ja elavaid nahkhiiri ning neil käsitiivalistel imetajatel leiduvaid viiruseid hoolimata sellest, et see on väga ohtlik.

Viroloog. Pilt on illustreeriv
Viroloog. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Raporyi kohaselt valmistasid Shi ja ta kolleegid sünteetilisi koroonaviiruseid, mis meenutasid SARS-CoV viirust ehk ägeda raskekujulise respiratoorse sündroomiga koroonaviirust eesmärgiga uurida, kas need võivad levida nahkhiirtelt teistele imetajatele.

Koroonaviiruse levimise alguses andis Shi intervjuu USA teadusväljaandele Scientific American, milles ütles, et kartis uue koroonaviiruse pärinemist tema laborist, kuid hingas kergendatult, kui sai aru, et uus viirus on geneetiliselt erinev tema ja ta töörühma uuritud viirustest.

Luureraporti kohaselt on Shi töörühma uuritud viiruste seas ka neid viiruseid, mis sarnanevad uuele koroonaviirusele. Üks Wuhani laboris leiduvatest katseviirustest on uue koroonaviirusega SARS-CoV-2 96 protsendi ulatuses sarnane.

Raportis toodud klahtlustest ja faktidest hoolimata on Autraalia valitsus veendunud, et uue koroonaviiruse põhjustatud pandeemia sai alguse Wuhani Huanani mereandide ja metsloomaturul. Wuhani viroloogialaborist väljapääsemise tõnäosuseks arvatakse umbes 5 protsenti.

USA viroloogid arvavad, et uus viirus hakkas levima metsloomaturul, nagu ka linnugripi ja SARSi viirus.

Maailmas on koroonaviiruse diagnoosi saanud üle 3,6 miljoni inimese, viirushaigus on võtnud elu rohkem kui 252 000 inimeselt ja paranenud on üle 1,2 miljoni inimese.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles