Suri väliseesti muusik Ell Tabur (3)

Elu24
Copy
Suri väliseesti muusik Ell Tabur.
Suri väliseesti muusik Ell Tabur. Foto: Erakogu

New Yorgi väliseestlaste leht Vaba Eesti Sõna teatas ööl vastu laupäeva, et suri 76-aastane muusik Ell Tabur. Taburit meenutas hea sõnaga lauljatar Hanna-Liina Võsa, kes temaga New Yorgis elades lähedaseks sai.

Tabur sündis 29. juunil 1943 Tallinnas, 1944. aastal põgenesid ta vanemad koos temaga Saksamaale. 1949. aasta kevadel kolis pere Ameerika Ühendriikidesse, seal omandas Ell hariduse ning oli juba kooliajal tegev muusika ja teatri alal. Tegelenud on ta ka rahvatantsuga.

Lauljakarjääri alustas Tabur pool sajandit tagasi. USA kodanikuna salvestas ta aastatel 1965–1976 kolm sooloplaati, kõik eesti keeles. Tabur tegi koostööd väliseesti luuletaja Jyri Korgiga ning tema laulude tekstid rääkisid sageli kodumaast. Näiteks esitas ta Miina Härma viisistatud Anna Haava luuletust «Ei saa mitte vaiki olla».

Kanada väliseestlaste ajaleht Vaba Eestlane kirjutas aastal 1964, et Tabur on New Yorgi piirkonnas esinenud edukalt «meeleolulauludega». Noor lauljatar esines toona ka Torontos, Eestis temast aga palju ei teatud. Hiljem töötas Tabur New Yorgi Eesti maja büroojuhatajana.

Lauljatar Hanna-Liina Võsa kirjutas Instagramis, et Taburi lahkumisega sai üks maailm otsa – «maailm koos kalli tädi Elluga». «Miks ta mind 18-aastaselt New Yorki saabudes «oma lapseks» võttis, ma ei tea, aga meist said hetkega südamesõbrad. Olid minu ankur selles suures pöörases linnas. Sinu kallistused olid kõige soojemad ja armastus minu vastu väga eriline,» meenutas Võsa.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles