ARSTIDE SÜÜDISTUS ⟩ Hiina hingamisaparaadid panevad koroonapatsientide elu ohtu

Elu24
Copy
Patsient haiglas hingamisaparaadi all.
Patsient haiglas hingamisaparaadi all. Foto: AFP / Scanpix

Briti arstid hoiatasid valitsust, et Hiinast kiiruga hangitud hingamisaparaadid on haiglatele osutunud tohutuks peavaluks. Briti tervishoid ägab praegu 138 000 koroonajuhtumi all.

Aprilli alguses Ühendkuningriiki toodud 250 hingamisaparaati tekitavad «tõsise riski patsiendi tervisekahjustusteks, isegi surmaks». NBC Newsi kätte sattus murettekitav kaebekiri.

Väidetavalt ei suutnud need tagada vajalikku hapnikukogust. Samuti oli arstidel aparaate ülikeerukas puhastada. Eeldatavasti on konkreetsed masinad mõeldud pigem kiirabidesse kui haiglas kasutamiseks.

Hiinast veeti kohale 300 ülivajalikku hingamisaparaati, teatas valitsus juba aprilli alguses võidukalt. Need lastiti lennukilt pidulikult maha sõjaväebaasis. «Soovin tänada Hiina valisust nende toetuse eest,» teatas valitsuse võtmepoliitik Michael Gove.

Birminghami intensiivravi arstide murekiri tuli aga juba üheksa päeva hiljem. Hiina ühe suurima hingamisaparaatide tootja tehtud Shangrila 510 oli arstidele osutunud tõsiseks murelapseks.

Täiesti sobimatu haiglasse

«Kardame, et kui seda kasutada, on patsientide kahjustamine või isegi surma põhjustamine väga tõenäoline,» kinnitavad arstid. «Ootame, et need tagasi kutsutaks ja asendataks võimekamate seadmetega.»

Hapnikuvarustus oli nende puhul «kõikuv ja ebausaldusväärne». Kritiseeriti ehituskvaliteeti ning samuti ei saanud meedikud neid korralikult desinfitseerida ega puhastada. Riigi 1500 intensiivravis koroonahaige puhul on see suur takistus.

British Airwaysi lennuk Hiinast pärit tervishoiuvarustusega.
British Airwaysi lennuk Hiinast pärit tervishoiuvarustusega. Foto: Whitaker Studio/Cover Images

Briti juhtum pole ainus. Ka mujalt võib kuulda juhtumitest, kus Hiinast hädaga hangitud varustus osutub defektseks. Masinad on lisaks mõeldud kiirabiautodesse ning arstid pidid sellele ise jalad meisterdama – see on kivi hankijate ja Briti valitsuse kapsaaeda.

Tervise- ja sotsiaalministeeriumist teatati, et mure on tootjale edastatud. Kas ka lahendusi on leitud, ei ole nüüd, kaks nädalat hiljem, veel teada. Suure pinnimise järel teatas aga tootja esindaja, et «ta ei tea», kas mure ettevõtteni oli jõudnudki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles