VÄLKINTERVJUU ⟩ Trikimeister Jaan Roose räägib, millist reeglit ta rekordilise topeltsalto puhul järgima pidi

Elu24
Copy
Lindilkõndija Jaan Roose.
Lindilkõndija Jaan Roose. Foto: Vanaisa

Sellest on möödas veidi enam kui aasta, mil kõrgustes kõndiv trikitaja Jaan Roose püstitas vägeva maailmarekordi. Rekordimehe ettevalmistus ja trikid on aga tugevalt seotud füüsikareeglitega, millest räägib Roose peagi lähemalt KVARK teadussõu füüsikatunnis.

Elu24 uuris Eesti kuulsaima slacklineri ja maailmarekordiomaniku Jaan Roose käest, kuidas talle aga füüsikatunnid kooliajal meeldisid ja, mida ta rekordilise topeltsalto tegemiseks silmas pidi pidama.

Milline oli sinu lemmiktund koolis?

Vahetund. Saime poistega minna õue paariks minutiks, et puude ja kooli seinalt jalaga sammuga saltosid teha. Tänu parkourile sai hiljem alguse ka slackline harrastamine.

Kuidas füüsikaga lood olid?

Füüsika oli minu jaoks nagu enamus aineid. Kuna praktilist osa ja katseid oli väga vähe võrreldes teooriaga, siis ei tekitanud see minus suurt huvi. Kui oleksime rohkem reaalseid katseid näinud või proovinud, siis see oleks kindlasti põnevam olnud.

Kui palju sa täna füüsikareegleid oma spordialal rakendama pead?

Iga kord, kui paigaldan slackline’i või kui harjutan suuri trikke. Paigaldamisel pean arvestama kinnituskohtadele mõjuvate jõududega ning suurte trikkide tegemisel lähtun teooriast, et vähem energiat liinile triki ajal = lihtsam kontrollida ja maanduda.

Näiteks maailma esimese topeltsalto taha tegemisel lähtusin reeglist, et mida väiksema jõuga tõukan liinist ära ning võimalikult madalal on hüpe – seda suurema tõenäosusega suudan maandumisel tekkiva jõu oma jalgadega vastu võtta. (Roose tegi esimese inimesena maailmas lindil kahekordse tagurpidi salto 2019. aasta aprillis - toim.) Paberil valemit otseselt ei kasutanud.

«2013. aastast olen selle triki kallal tööd teinud. Kahjuks nii kaua, sest tegin projektide tõttu pause ja trikk on riskantne. 6 aastat – ma ei suuda uskuda, et üks trikk nii kaua aega võttis,» kirjutas Roose möödunud aastal sotsiaalmeedias.

Tasuta KVARK füüsikatundi, milles Roose  üllatuskülalisena osaleb, saad jälgida neljapäeval, 30. aprillil kell 12.00 Facebooki vahendusel SIIN.

Meenuta ka Roose rekordisooritust:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles